Antena Meniu Search
x

Video Urmările demisiei lui Boris Johnson: Lira sterlină a crescut în raport cu dolarul american, reţelele sociale pline de glume şi ironii

Cutremur politic în Marea Britanie. Boris Johnson a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Conservator şi, implicit, şi din cea de premier, dar doar după ce nu a mai avut de ales. Zeci de colaboratori apropiaţi, miniştri şi alţi funcţionari, au părăsit Guvernul. Chiar şi aşa Boris Johnson a încercat să convingă pe toată lumea că trebuie să rămână la putere, până azi, când partidul i-a retras sprijinul. 

de Redactia Observator

la 07.07.2022, 22:36

După aproape două zile în care s-a ţinut cu disperare de scaun, Boris Johnson s-a văzut nevoit să-şi accepte soarta. Dar abia după ce a rămas aproape singur în Downing Street 10.  

Boris Johnson: Prieteni, în politică nimeni nu este indispensabil. Este clar acum că dorinţa Partidului Conservator este să aibă un nou lider şi, ca urmare, un nou premier.  

Decizia vine după 48 de ore de foc, în care zeci de colaboratori apropiaţi i-au întors spatele. Un șir lung de demisii a început marți seara, când ministrul de Finanțe, Rishi Sunak, şi cel al Sănătății, Sajid Javid, și-au depus mandatele, nemulţumiţi de modul în care Boris Johnson îşi făcea treaba ca şef al guvernului. 

Fost primar al Londrei, Boris Johnson iese din scenă după o serie de scandaluri care i-au măcinat autoritatea în sânul partidului şi au pus la îndoială capacitatea de a guverna ţara.

Pe acelaşi subiect

Marea Britanie rămâne fără premier

Ultimul a fost cel care l-a vizat pe deputatul conservator Chris Pincher, acuzat că și-a atins în mod nepotrivit doi colegi într-un club din Londra. Pincher fusese numit de Johnson responsabil cu disciplina parlamentară a deputaţilor conservatori. 

Cel mai răsunător scandal rămâne însă cel legat de petrecerile la care a participat în plină carantină, în timp ce le cerea britanicilor să respecte distanţarea socială. 

Demisia vine însă într-un moment dificil pentru Regatul Unit. În plin război în Europa şi după aproape doi ani şi jumătate de pandemie, preţurile au explodat, iar britanicii resimt din plin efectele. 

Boris Johnson: Ştiu că vor fi mulţi care se vor simţi uşuraţi şi, poate, câţiva, care vor fi dezamăgiţi (că plec, n.r.). Vreau să vă spun că sunt trist că renunț la cel mai bun bun job din lume. 

Pe pieţele financiare, demisia a fost primită cu optimism. Lira sterlină a crescut în raport cu dolarul american. Iar reţelele sociale s-au umplut de glume şi ironii despre cum Johnson s-a agăţat de putere. 

De glume s-a ţinut şi actorul Hugh Grant, care a aranjat ca în faţa Parlamentului să se audă coloana sonoră din serialul Benny Hill.   

 "Clovnul a căzut, dar Marea Britanie trăieşte periculos"  titrează şi The Economist, după demisia lui Johnson.  

Boris Johnson îşi va continua mandatul până când Partidul Conservator va desemna un succesor. Favoriţi să îi ia locul sunt fostul ministru de Finanţe, Rishi Sunak, şi şefa diplomaţiei britanice Lizz Truss. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Urmările demisiei lui Boris Johnson: Lira sterlină a crescut în raport cu dolarul american, reţelele sociale pline de glume şi ironii