Antena Meniu Search
x
LIVE

Ce a obținut Zelenski de la britanici: rachete antiaeriene şi drone de atac, însă nu și avioane de luptă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a obţinut luni, în Marea Britanie, angajamente privind o apropiată livrare de rachete antiaeriene şi drone de atac, declarându-se totodată "optimist" şi privind furnizarea avioanelor de luptă pe care le cere de la occidentali în faţa invaziei ruse, relatează AFP, Reuters şi dpa. În paralel, la Moscova, Ministerul rus al Apărării a anunţat luni că a doborât o rachetă cu rază lungă Storm Shadow, proaspăt livrată Ucrainei de Londra, transminte Agerpres.

De Redactia Observator la 15.05.2023, 18:46
președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și premierul britanic Rishi Sunak
Ce a obținut Zelenski de la britanici: rachete antiaeriene şi drone de atac, însă nu și avioane de luptă - Profimedia Images

"Vrem să creăm o coaliţie pentru avioane şi sunt optimist în legătură cu acest subiect, am vorbit şi cred că se va întâmpla foarte curând", a declarat Zelenski presei la finalul unei întrevederi cu premierul britanic Rishi Sunak.

Marea Britanie va juca "un rol cheie în această coaliţie de ţări care vor furniza acest sprijin" Ucrainei, a spus la rândul său Sunak, adăugând că formarea de piloţi ucraineni va începe "relativ curând".

Război în Ucraina. Zelenski cere fără încetare avioane de luptă

Liderul ucrainean cere de mai multe luni aliaţilor săi occidentali să-i trimită avioane de luptă care să-i permită armatei ucrainene să lovească în profunzime trupele ruse, fără ca acest lucru să constituie totuşi o soluţie miraculoasă a conflictului, notează AFP.

Pe acelaşi subiect

"Este o perioadă dificilă", a mai subliniat luni Zelenski, asigurând că sunt în "pregătire" acţiuni în teren, dar fără a evoca un calendar; a reiterat doar că Ucraina "are nevoie de mai mult timp".

Premierul britanic a anunţat încă dinaintea întâlnirii cu liderul ucrainean că Marea Britanie va livra Ucrainei "sute de rachete antiaeriene" şi "sute de drone de atac" cu rază de acţiune de peste 200 kilometri, ce urmează să fie furnizate "în cursul următoarelor luni", potrivit unui comunicat Downing Street.

Acestea se vor adăuga rachetelor de croazieră cu rază lungă Storm Shadow pe care Londra a anunţat săptămâna trecută că le-a livrat Kievului, devenind prima ţară care îi trimite acest tip de armament.

Rușii susțin că au doborât mai multe rachete HARM, HIMARS și Storm Shadow

La Moscova, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konaşenkov, a anunţat în paralel luni că în ultimele 24 de ore "sistemele de apărare aeriană au interceptat şapte rachete antiradar HARM, o rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune Storm Shadow şi zece lansatoare de rachete multiple HIMARS".

Într-o conferinţă de presă mai devreme luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a avertizat că noile livrări de arme britanice către Ucraina vor provoca "şi mai multă distrugere".

"Marea Britanie aspiră să se plaseze în fruntea ţărilor care continuă să inunde Ucraina cu arme", a spus el, apreciind că aceste livrări nu vor avea "niciun impact semnificativ asupra derulării" conflictului, dar "vor provoca şi mai multe distrugeri".

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Ce a obținut Zelenski de la britanici: rachete antiaeriene şi drone de atac, însă nu și avioane de luptă