Antena Meniu Search
x

Video Valul de căldură topeşte Europa: Temperaturi record în Italia şi ţările scandinave

Europa se topeşte sub un val de călură fără precedent. În Italia şi în ţările scandinave, temperaturile sunt cu aproape 20 de grade Celsius peste maximele obişnuite pentru luna iunie. Mai cald decât ar trebui este şi în Japonia, iar pe continentul nord-american, pe lângă caniculă, oamenii sunt ameninţaţi şi de tornade. 

de Redactia Observator

la 30.06.2022, 14:31

Vezi și

Roma se confruntă cu cel mai călduros iunie din istorie. Mercurul din termometre a ajuns şi la 40,7 grade Celsius, cu 15 grade mai mult decât normalul acestei perioade. 

Temperaturi record în întreaga Europă

Federic Chevalier, turist francez: Este foarte, foarte cald. Încercăm să ne răcorim stând la umbră şi consumând multă apă sau fructe. 

Canicula aduce şi secetă, deci probleme mari pentru fermieri. În unele zone, culturile de orez sunt compromise în proporţie de 90% după ce nu au mai putut fi irigate de mai bine de două săptămâni. 

Pe acelaşi subiect

Giovanni Daghetta, fermier: Terenul este complet uscat. Părţile care nu sunt acoperite de plante arată precum o plajă.  

Mai multe localităţi propun măsuri pentru a opri risipa apei precum închiderea fântânilor publice sau chiar limitarea consumului de apă în saloanele de coafură. 

Valul de căldură a lovit şi nordul Europei. În Norvegia, Finlanda şi Suedia s-au înregistrat valori cu 18 grade Celsius mai mari decât cele normale. La 400 de kilometri de Cercul Arctic, maximele au trecut de 30 de grade Celsius. 

Nici Balcanii nu fac excepţie. Peste 35 de grade Celsius s-au înregistrat în Serbia, Kosovo şi Bosnia.

Fisnik Begolli, manager bar: Avem aspersoare şi ventilatoare pentru a-i răcori pe clienţi. Canicula este ceva chiar periculos, în mod deosebit pentru copiii mici şi persoanele în vârstă. 

Peste Ocean, un tren cu 50 de pasageri a deraiat la San Francisco după ce temperatura la nivelul şinelor a ajuns şi 60 de grade Celsius. 

Şi de la caniculă, la fenomene extreme este doar un pas. În Canada, o tornadă care s-a format în apropierea unui lac, a distrus complet o fermă. Tornada a pus la pământ şi mai mulţi stâlpi de înaltă tensiune. Din fericire nu s-au înregistrat victime.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Valul de căldură topeşte Europa: Temperaturi record în Italia şi ţările scandinave