Antena Meniu Search
x

Cod roșu de caniculă în România. ANM anunță temperaturi extreme în județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud

Administrația Națională de Meteorologie a emis, joi, primul cod roșu de caniculă în România din această vară. Alerta este valabilă astăzi și mâine, iar județele vizate de temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat sunt Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud. Meteorologii au actualizat, de asemenea, și codurile galben și portocaliu de disconfort termic.  

de Redactia Observator

la 30.06.2022, 13:17

Vezi și

ANM a emis o actualizarea a avertizărilor de caniculă, cu cod roşu, portocaliu şi galben, pentru aproape toată ţara. Doar pe crestele munţilor va fi ceva mai răcoare.    

Toate avertizările sunt pentru joi, 30 iunie, şi vineri, 1 iulie.

Codul galben vizează jumătatea de sud-est a ţării. Valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Codul portocaliu este valabil în Banat, Transilvania și Moldova. Aici temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei.

Pe acelaşi subiect

După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36...38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18...22 de grade Celsius, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. ANM precizează că temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.

Cod roșu de caniculă în Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud

Codul roşu anunţă temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat, în județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud.

Aici se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38...39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36...37 de grade.

Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20...24 de grade.

Furtuni în Moldova, nordul Dobrogei și estul Munteniei

Interval de valabilitate: 30 iunie, ora 14 - 30 iunie, ora 21

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată     

Harta județelor afectate de codul galben

meteoromania.ro

În cea mai mare parte a Moldovei, în nordul Dobrogei, estul Munteniei, precum și local în zona Carpaților Meridionali și Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (cu viteze de peste 55...70 km/h), descărcări electrice, averse torențiale și izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20...30 l/mp.

Prognoză specială pentru București: caniculă joi și vineri, furtună la începutul weekend-ului

Administrația Națională de Meteorologie a emis o prognoză specială pentru București. Joi și vineri va fi caniculă în capitală, iar spre sfârșitul intervalului este posibil să apară furtuna, anunță meteorologii.

Potrivit prognozei, de joi, la ora 10.30, până vineri, la ora 9.00, vremea va fi caniculară, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 36 de grade, iar cea minimă de 18...21 de grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin în prima parte a zilei, iar vântul va sufla slab și moderat.

Apoi, vineri, în intervalul orar 9.00-21.00 vremea se va menține caniculară, cu disconfort termic ridicat și un indice temperatură-umezeală (ITU) ce va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 34 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și seara, când probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului va fi în creștere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Vremea » Cod roșu de caniculă în România. ANM anunță temperaturi extreme în județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud