Antena Meniu Search
x

Video Valul patru aduce noi restricţii în Franţa. Certificatul sanitar, cerut din august în baruri, restaurante sau mijloace de transport în comun 

Francezii vaccinaţi se pot relaxa la ei în ţară, dar numai dacă au certificat de vaccinare. Cinematografele, teatrele sau atracţiile turistice precum Turnul Eiffel pot fi vizitate, mai nou, doar cu dovada imunizării. Pandemia a închis faimosul monument parizian pentru 9 luni. 

de Redactia Observator

la 22.07.2021, 09:13

Vezi și

Turnul Eiffel îşi primeşte, de ieri, oaspeţii cu braţele deschise. Dar nu în orice condiţii. Testul negativ sau certificatul de vaccinare trebuie prezentate alături de biletul de intrare. Iar masca este obligatorie. Sacrificii minime pentru turiştii care nici nu sperau să îl prindă deschis. Turnul s-a închis în octombrie, când ţara a fost lovită de al doilea val al pandemiei. Niciodată după al doilea Război Mondial nu a mai fost închis atât de mult timp.

Johnny Nielsen, turist din Danemarca: "Nu ne-am schimbat planurile. Suntem din Danemarca iar acolo ai nevoie de vaccin ca să intri oriunde. Este impus de mult pentru restaurante, ai nevoie de el şi ca să mergi la cinema, la frizer, peste tot".

Franţa a decretat oficial că se confruntă cu valul patru al pandemiei încă de la începutul săptămânii. 18 mii de cazuri au fost raportate ieri. Doar în ultima săptămână, numărul cazurilor a crescut cu 150 la sută. Într-o încercare de a frâna epidemia, autorităţile au impus noi restricţii. De ieri, certificatul sanitar este cerut la intrarea în spaţii culturale, iar din august şi în baruri, restaurante sau mijloace de transport în comun. 

Jean Castex, premierul Franţei: "Trebuie să ne vaccinăm. Vom lansa o campanie de vaccinare în şcoli şi licee din septembrie, cu scopul de a vaccina toţi copiii între 12 şi 17 ani care nu au fost vaccinaţi până acum".

Pe acelaşi subiect

96 la sută dintre noile cazuri din Franţa au fost depistate la persoanele nevaccinate. Astăzi, şi Italia votează decretul prin care vrea să impună certificatul sanitar pe plan intern.

Comisia Naţională pentru Informatică şi Libertăţi: Sunt afectate drepturile fundamentale

Comisia Naţională pentru Informatică şi Libertăţi (CNIL) din Franţa a atras atenţia, miercuri seară, asupra impactului extinderii utilizării certificatelor sanitare, subliniind că sunt afectate drepturile fundamentale şi că sunt necesare răspunsuri privind necesitatea măsurilor.

Marie-Laure Denis, preşedintele CNIL, a declarat, în Senatul Franţei, că, pentru a accepta extinderea utilizării certificatelor sanitare, Parlamentul trebuie să stabilească dacă o astfel de măsură este "indispensabilă" pentru gestionarea crizei. "Pentru a accepta o asemenea extindere, Parlamentul trebuie să stabilească dacă este indispensabilă pentru gestionarea crizei şi dacă restricţionarea libertăţilor este proporţionată. Aprecierea proporţionalităţii depinde de caracterul gratuit sau plătit al testelor COVID-19", a afirmat Marie-Laure Denis, conform stenogramei declaraţiilor, publicată pe site-ul CNIL şi vizualizată de Mediafax.

"Revenirea pandemiei poate justifica măsuri excepţionale, pentru a evita o nouă carantină generală, dar extinderea permisului sanitar trebuie să fie configurată foarte precis. Importanţa extinderii utilizării obligatorii a permisului sanitar generează întrebări inedite şi complexe care trebuie articulate între protejarea sănătăţii publice şi exercitarea drepturilor fundamentale. Această alegere comportă o dimensiune etică. Dispozitivul va face astfel încât francezii vor trebui să prezinte de mai multe ori pe zi un permis pentru acces la activităţi curente, ceea ce va genera probabil o formă de control al identităţii. Impunerea unui control sanitar la intrarea în anumite locuri sau în mijloacele de transport generează semne de întrebare privind graniţa dintre ceea ce ţine de responsabilitatea individuală şi ceea ce este sub control social. În principiu, nu ar trebui să existe controlul stării de sănătate la intrarea în locuri colective", a atras atenţia Marie-Laure Denis.

CNIL: Parlamentul Franţei trebuie să evalueze utilitatea tuturor dispoziţiilor, mai ales a celor digitale

Comisia Naţională pentru Informatică şi Libertăţi atrage atenţia că "măsurile excepţionale" pot fi justificate doar dacă sunt "într-adevăr necesare pentru a opri amplificarea pandemiei şi evitarea unei noi carantine generale". Criteriul "gratuităţii testelor COVID-19 sau plăţii acestora este esenţial pentru a evalua amploarea măsurii". "Este esenţial ca Parlamentul să ceară în toamnă o evaluare a tuturor dispoziţiilor impuse pentru combaterea pandemiei, mai ales a dispoziţiilor digitale, pentru a le anula pe cele a căror utilitate nu s-ar dovedi reală", subliniază CNIL.

În Franţa au avut loc în ultima săptămână o serie de proteste faţă de hotărârile preşedintelui Emmanuel Macron de a institui obligativitatea vaccinării pentru personalul medical care intră în contact cu persoane vulnerabile la coronavirus şi de a extinde utilizarea Certificatului Covid-19. Deciziile controversate au generat dispute politice şi juridice.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe fondul protestelor, Guvernul Franţei a anunţat miercuri că nu intenţionează să impună obligativitatea utilizării certificatelor COVID-19 pentru accesul în unităţile de învăţământ.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » Valul patru aduce noi restricţii în Franţa. Certificatul sanitar, cerut din august în baruri, restaurante sau mijloace de transport în comun