Antena Meniu Search
x

Variola maimuţei ar putea fi declarată urgenţă sanitară globală. Comitetul de Urgenţă al OMS, convocat după creşterea numărului de cazuri

Organizaţia Mondială a Sănătăţii îşi convoacă joi Comitetul de experţi pentru variola maimuţei pentru a determina dacă actuala creştere a cazurilor constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai înalt nivel de alertă, potrivit AFP.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 21.07.2022, 11:13

Variola maimuţei ar putea fi declarată urgenţă sanitară globală
Variola maimuţei ar putea fi declarată de OMS urgenţă sanitară globală - Profimedia

Comitetul de Urgenţă al OMS va fi responsabil de evaluarea indicatorilor epidemiologici, în timp ce situaţia s-a înrăutăţit în ultimele săptămâni, cu peste 14.500 de cazuri de variola maimuţei înregistrate în 70 de ţări, potrivit cifrelor autorităţilor sanitare din Statele Unite (CDC). "Indiferent de recomandarea Comitetului, OMS va continua să facă tot posibilul pentru a opri variola maimuţelor şi a salva vieţi", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al agenţiei ONU, la o conferinţă de presă de miercuri.

Variola maimuţei ar putea fi declarată de OMS urgenţă de sănătate publică

La o primă întâlnire din 23 iunie, majoritatea experţilor i-au recomandat dr. Tedros să nu declare o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, relatează news.ro. Detectată la începutul lunii mai, creşterea neobişnuită a cazurilor de variolă a maimuţei în afara ţărilor din Africa Centrală şi de Vest, unde virusul este endemic, s-a răspândit de atunci în întreaga lume, Europa fiind epicentrul.

Depistată pentru prima dată la om în 1970, variola maimuţei este mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola, eradicată în 1980. În majoritatea cazurilor, pacienţii sunt bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi, relativ tineri şi care locuiesc în principal în oraşe, potrivit OMS.

Pe acelaşi subiect

Un prim profil al pacienţilor care au variola maimuţei, realizat de OMS

Până la 18 iulie, Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CEDC) a înregistrat 7.896 de infecţii cu virusul variolei maimuţei. Spania este cea mai afectată, cu 2.835 de cazuri, urmată de Germania (1.924), Franţa (912), Regatul Ţărilor de Jos (656) şi Portugalia (515), majoritatea cazurilor implicând "grupuri de bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi cu vârste între 18-50 de ani".

În afara Africii, "99% din cazurile raportate sunt la bărbaţi", a declarat miercuri dr. Rosamund Lewis, principalul expert al OMS în variola maimuţelor, iar 98% dintre aceştia sunt "bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi, în primul rând cei care au avut mai mulţi parteneri recent, noi sau anonimi".

Compania daneză Bavarian Nordic, singurul laborator care produce un vaccin autorizat împotriva variolei maimuţei, a anunţat marţi că a primit o comandă de 1,5 milioane de doze, dintre care majoritatea vor fi livrate în 2023, dintr-o ţară europeană al cărei nume nu a fost dezvăluit, în timp ce Statele Unite au comandat 2,5 milioane de doze.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să vă reparaţi maşina în service-ul de la colţ de stradă?

Observator » Stiri externe » Variola maimuţei ar putea fi declarată urgenţă sanitară globală. Comitetul de Urgenţă al OMS, convocat după creşterea numărului de cazuri