Antena Meniu Search
x

Stare de șoc în Franța după ce un preot a fost asasinat de refugiatul pe care l-a adăpostit în casă. Ucigașul, vizat de 3 tentative de expulzare

Bărbatul care a ucis luni un preot catolic în Saint-Laurent-sur-Sevre este originar din Rwanda şi a mărturisit în faţa anchetatorilor că l-a omorât pe preotul care îl primise în casa lui. Cazul i-a șocat și revolta pe mulți francezi, provocând o emoție puternică în societate, mai ales că tragedia putea fi evitată, scrie Le Figaro.

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 10.08.2021, 17:39

Preotul ucis şi atacatorul său
Preotul ucis şi atacatorul său - Corriere Della Sera

Preotul Olivier Maire făcea parte dintr-o comunitate catolică din Vendée și era cunoscut pentru bunătatea sa. A murit pentru că a săvârșit un act de credință, acela de a oferi ospitalitate și iertare scrie Le Figaro. I-a oferit adăpost atacatorului în ultimele luni. Este motivul pentru care uciderea sa i-a șocat pe francezi și a generat o puternică emoție în societate. În ultimele ore francezii au dezbătut intens dacă statul a eșuat în cazul său și dacă moartea sa putea fi evitată mai ales că în acestă situație este exclusă pista unui act de terorism islamist. 

Imediat după finalizarea audierilor, Emmanuel Abayisenga, asasinul preotului catolic a fost transferat la un spital de psihiatrie. Atacatorul s-a născut în 1981, în Muhanga, o provincie sudică din Rwanda. El provine dintr-o familie cu doisprezece frați, un tată care a fost profesor și o mamă care și-a crescut copiii în doctrina unui catolicism strict. A ajuns în Franța ilegal în 2012 și s-a alăturat imediat comunităților catolice. A fost adesea implicat în acţiuni organizate de Crucea Roșie, Secours Catholique și a devenit oficial voluntar la catedrala din Nantes, în 2019. Sarcina lui era să verifice la finalul zilei dacă toate uşile catedralei erau închise şi să ajute în timpul slujbei care se desfăşura în catedrală duminică seară.

A ajuns ilegal în Franța acum 10 ani și a fost vizat de 3 tentative de expulzare

Emmanuel Abayisenga se află sub control judiciar din 2020, după ce a dat foc catedralei din Nantes în același an. Suspectul a fost de asemenea închis în perioada 20 iulie 2020 - 31 mai 2021, ca parte a anchetei în acest caz. Apoi a fost plasat sub control judiciar, cu obligația de a rămâne în cadrul comunității religioase. Deci nu putea fi deportat în acel moment. Apoi a fost internat la un spital de psihiatrie, înainte de a se întoarce în comunitate în urmă cu aproximativ zece zile.

Pe acelaşi subiect

Bărbatul a ajuns ilegal în Franța în 2012 și de atunci a fost vizat de 3 tentative de expulzare. Avea deja obligația de a părăsi teritoriul francez când a avut loc incendiul din catedrală, potrivit Ouest France. A epuizat toate căile de atac pentru a evita deportarea, inclusiv comisia de apel pentru refugiați, precum și statutul de străin bolnav pe care a încercat să îl obțină. Trebuia expulzat din noiembrie 2019. Suspectul a avut trei ordine de deportare de la sosirea sa ilegală în 2012, iar justiția franceză i-a refuzat cererea de azil. Două decizii administrative au fost luate de prefecți pentru a-l conduce înapoi la graniță, dar ele au fost anulate de instanța administrativă din Nantes. A fost luată o a treia decizie în 2019 la care era așteptată decizia instanței administrative din Nantes, relatează L'Express.

Trebuia expulzat înainte de incendierea catedralei pentru a evita uciderea preotului? se întreabă revoltați acum francezii. După incendierea catedralei era imposibil să se determine caracterul periculos al individului care nu dădea semne de violență, potrivit BFMTV. Traumatizat de genocidul din Rwanda, potrivit fostului său avocat citat de La Croix, Emmanuel Abayisenga fost victima unui atac în decembrie 2018. A fost bătut de un individ într-o seară pe când închidea ușile catedralei din Nantes iar incidentul l-a marcat. „Acest atac a fost un moment de cotitură devastator”, consideră avocatul.

Acesta este motivul pentru care acum este internat la psihiatrie, starea sa mintală fiind considerată incompatibilă cu plasarea în arestul poliției. Potrivit procurorului adjunct care se ocupă de caz, în ceea ce privește motivația atacului asupra preotului, explicațiile oferite au fost până acum ”foarte superficiale și puțin confuze”. Potrivit acestuia, va fi necesară o expertiză psihiatrică pentru a înțelege trecerea la violență împotriva comunității religioase care l-a primit.

 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Stare de șoc în Franța după ce un preot a fost asasinat de refugiatul pe care l-a adăpostit în casă. Ucigașul, vizat de 3 tentative de expulzare