Antena Meniu Search
x

Experiment: viața fără oxigenul Amazonului, explicată de scafandri

Pământul rămâne fără plămâni. Este strigătul de disperare al ecologiştilor, pe măsură ce jungla amazoniană, cea mai mare sursă terestră de oxigen, continuă să fie mistuită de flăcări. În contextul dezastrelor ecologice care se ţin lanţ, omenirea este nevoită să ia în seamă un scenariu apocaliptic.

De Redactia Observator la 27.08.2019, 22:28
Vezi și

Pământul rămâne fără plămâni. Este strigătul de disperare al ecologiştilor, pe măsură ce jungla amazoniană, cea mai mare sursă terestră de oxigen, continuă să fie mistuită de flăcări. În contextul dezastrelor ecologice care se ţin lanţ, omenirea este nevoită să ia în seamă un scenariu apocaliptic. Viaţa într-o atmosferă care devine irespirabilă. Cât de greu este să-ţi drămuieşti fiecare gură de aer ne-au explicat cei care o ştiu cel mai bine: scafandrii.

Ţinuţi în viaţă de măştile de oxigen, scafandrii sunt obişnuiţi să îşi măsoare fiecare respiraţie. Un gând străin pentru majoritatea dintre noi. 

”Dacă aerul pe care îl respirăm începe să devină... Presiunea parţială devine mai mică... Poate fi fatal pentru un scafandru”, ne explică un expert.

Însă, pentru prima dată în istorie, omenirea este forţată să ia în calcul scenariul cel mai rău. Odată cu jungla amazoniană, dispare şi cea mai mare sursă terestră de oxigen a Pământului. 

Cunoscută drept "Plămânul planetei", jungla amazoniană se întinde pe o suprafaţă mai mare de 5 milioane de kilometri pătraţi. Mii de kilometri au fost deja mistuiţi de flăcări, iar cele peste 70.000 de focare continuă să distrugă jungla într-un ritm alarmant. În fiecare minut, o suprafaţă cât trei stadioane de fotbal e înghiţită de flăcări. Impactul incendiilor merge mai departe de distrugerea copacilor şi de uciderea animalelor sălbatice de acolo. Focul, care arde necontenit de la jumătatea lunii, a eliberat până acum 200 de milioane de tone de dioxid de carbon în atmosferă.

Reducerea cantităţii de oxigen are efecte grave asupra organismului. 

Emil Avram, inginer specialist în scufundări: Organismul uman intră în hipoxie. Funcţiile vitale ale organismului scad sau pot fi puse în pericol.

Pericolul pe care incendiile din jungla amazoniană îl reprezintă i-au făcut pe liderii mondiali să acorde 20 de milioane de euro Braziliei.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Acest subiect al junglei amazoniene este o preocupare a întregii planete. Vă putem ajuta la reîmpădurire, putem găsi mijloace pentru dezvoltarea voastră economică.

Însă oferta a fost respinsă, după ce preşedintele brazilian a declarat că ţara sa nu este una defavorizată, care să aibă nevoie de ajutor.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Experiment: viața fără oxigenul Amazonului, explicată de scafandri