Antena Meniu Search
x

Galerie foto Viața prințului consort Philip în imagini. Ducele de Edinburgh a murit la vârsta de 99 de ani

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord este în doliu după ce Casa Regală a anunțat trecerea în neființă a prințului consort Philip. Ducele de Edinburgh ar fi împlinit pe 10 iunie 2021 un secol de viață. Tată a patru copii, pasionat de sport, militar de carieră pe timpul celui de-al doilea război mondial și cel mai longeviv consort al Casei Regale din istoria britanică.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 09.04.2021, 17:35

  • Vedeți în galeria foto unele dintre cele mai importante momente din cei aproape 100 de ani de viață ai prințului consort Philip, Duce de Edinburgh

Ducele de Edinburgh s-a născut pe insula grecească Corfu pe 10 iunie 1921. Arborele său genealogic include membri ai familiilor regale din Danemarca, Germania, Rusia și Marea Britanie. Prințul Philip a fost singurul băiat al Prințului Andrew al Greciei și Prințesei Alice de Battenberg.

Prințul și-a început educația în Franța la școala americană MacJannet din St-Cloud. La vârsta de șapte ani a fost trimis în Anglia să trăiască alături de rudele din familia Mountbatten, nume pe care l-a adoptat. 

După ce a fost educat în Franța și Germania, a urmat cursurile Colegiului Regal de Marină de la Dartmouth. La Dartmouth a devenit expert în navigaţie şi a întâlnit-o şi pe cea care avea să-i devină soție. La vremea aceea, Prinţesa Elisabeta avea doar 13 ani, iar Philip 18. În timpul copilăriei, Prințul Philip i-a fost prieten Regelui Mihai și au petrecut mai multe vacanțe împreună la Sinaia, Constanța, dar și în Italia.

În Al Doilea Război Mondial, Prințul Philip a ocupat diferite posturi pe navele militare din Ceylon, s-a aflat în mijlocul luptelor din Cape Matapan și a devenit comandatul secund al unei nave, în timpul invaziei Siciliei. După război, Philip a cerut-o în căsătorie pe Elisabeta, moștenitoarea tronului britanic. Anunțul oficial a fost făcut un an mai târziu.

Pe acelaşi subiect

Prințul Philip și Regina Elisabeta a II-a, 73 de ani de căsnicie

Prințul Philip și Prințesa Elisabeta s-au căsătorit pe 20 noiembrie 1947, la Westminster Abbey. Philip a renunțat la toate titlurile nobiliare, dar a fost numit după nuntă Duce de Edinburgh. Cuplul regal a avut împreună patru copii: Prinţul Charles de Wales, moştenitorul tronului, Prinţesa Anne, Prinţul Andrew şi Prinţul Edward, 8 nepoţi şi 10 strănepoţi.

În 1952, Regele George al VI-lea a încetat din viață, iar Elisabeta a preluat tronul sub numele de Elisabeta a II-a. Lucru care l-a determinat pe Prinţul Philip să renunţe la serviciul său în marina britanică pentru a putea fi alături de soţia sa, Regina. Încoronarea oficială a avut loc la Westminster Abbey la 2 iunie 1953 și, pentru prima oară, a fost transmisă la televizor în întreaga lume.

În 1957, Philip a devenit Prinţ al Regatului Marii Britanii şi Irlandei de Nord în 1957, titlu acordat de soția sa, Regina Elisabeta a II-a. De-a lungul celor peste șapte decenii de căsătorie, Ducele de Edinburgh a însoțit-o pe Regina Elisabeta în vizite de stat, ceremonii oficiale și angajamente regale.

După 73 de ani în ochii publicului, soțul reginei a participat la peste 22.000 de angajamente pe cont propriu. Timp în care s-a remarcat prin glumele și gafele făcute în fața camerelor de filmat.

În anii '60 a rănit milioane de femei când a spus că britanicele nu știu să gătească, iar pe artistul Tom Jones l-a întrebat dacă face gargară cu pietre, în urma unui concert. Ducele de Edinburgh s-a retras din viața publică în august 2017.

Citește și:

Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a, a murit la 99 de ani

Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a, a murit la vârsta de 99 de ani, a anunţat vineri Palatul Buckingham. Ducele de Edinburgh a fost soțului reginei Elisabeta a II-a timp de 73 de ani și ar fi împlinit 100 de ani pe 10 iunie.

Sănătatea prințului Philip se deteriorase de ceva timp. El a anunțat că renunță la angajamentele regale în mai 2017, glumind că nu se mai poate ridica. Luna trecută, prinţul Philip a fost externat după o procedură cardiacă și câteva săptămâno de tratament.

„Cu o profundă tristețe Majestatea Sa Regina a anunțat moartea iubitului ei soț, Alteța Sa Regală, Prințul Philip, Duce de Edinburgh. Alteța Sa Regală a decedat în pace în această dimineață la Castelul Windsor”, se arată într-o declarație a Palatului Buckingham.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Viața prințului consort Philip în imagini. Ducele de Edinburgh a murit la vârsta de 99 de ani