Antena Meniu Search
x

VIDEO. Căsătoria Prințului Philip cu Regina Elisabeta a Marii Britanii. Imaginile care au scris istorie

Alături de Prinţul Philip a stat până în ultima clipă Regina Elisabeta a doua, cu care a fost căsătorit timp de peste 70 de ani. Ducele de Edinburgh s-a retras din viața publică în august 2017 şi şi-a petrecut ultimii ani departe de ochii publicului. A continuat totuşi să o însoţească pe regina Elisabeta a doua la unele evenimente oficiale. 

de Redactia Observator

la 09.04.2021, 18:01

Prințul Philip al Greciei și Danemarcei s-a născut la 10 iunie 1921, în insula elenă Corfu. A fost singurul fiu al Prințului Andrew al Greciei și al prințesei Alice von Battemberg, care au mai avut împreună și patru fiice. În septembrie 1922, unchiul prințului Philip, regele Constantin a fost forțat să abdice, iar familia sa a fost trimisă în exil, în Franța.

În timpul copilăriei, Prințul Philip i-a fost prieten Regelui Mihai și au petrecut mai multe vacanțe împreună la Sinaia, Constanța, dar și în Italia. 

Căsătoria Prințului Philip cu Regina Elisabeta a Marii Britanii

După ce a fost educat în Franța și Germania, a urmat cursurile Colegiului Regal de Marină. La Dartmouth a devenit expert în navigaţie şi a întâlnit-o şi pe cea care avea să-i devină soție. La vremea aceea, Prinţesa Elisabeta avea doar 13 ani, iar Philip 18.  Din acel moment, au păstrat legătura prin corespondență, iar după al doilea Război Mondial, Philip a cerut-o în căsătorie pe Elisabeta. Cei doi s-au căsătorit la 20 noiembrie 1947, la Westminster Abbey.  Ceremonia a fost oficiată de Arhiepiscopul de Canterbury, Geoffrey Fisher, și Arhiepiscopul de York, Cyril Garbett. Ceremonia a fost înregistrată și transmisă de BBC Radio, fiind urmărită de 200 de milioane de oameni din întreaga lume.

Pe acelaşi subiect

Philip a renunțat la toate titlurile nobiliare, dar a fost numit după nuntă duce de Edinburgh. Cuplul regal a avut împreună patru copii: prinţul Charles de Wales, moştenitorul tronului, prinţesa Anne, prinţul Andrew şi prinţul Edward, 8 nepoţi şi 9 strănepoţi. Regina Elisabeta: "Întreaga mea viață, fie că va fi scurtă sau lungă, va fi devotată "slujirii" poporului britanic și a familiei imperiale, din care toți facem parte."

În 1952, regele George al VI-lea a încetat din viață, iar Elisabeta a preluat tronul. Încoronarea oficială a fost transmisă la televizor în întreaga lume. Prinţul Philip: "Cred că cea mai importantă lecție pe care noi am învățat-o este că toleranța este ingredientul esențial pentru o căsnicie fericită." 

În 1978, Regatul Unit a avut parte de o vizită istorică: cea a soților Ceaușescu. Dictatorul român a fost primul șef de stat socialist primit de regina Elisabeta a II-a.

În timpul participării sale la evenimente publice, Philip s-a remarcat prin glumele și gafele făcute în fața camerelor. Ducele de Edinburgh s-a retras din viața publică, în august 2017. La varsta de 97 de ani, Prințul Philip a provocat un accident de maşină în Windsor în care a rănit o femeie. După incident, permisul i-a fost revocat. Şi-a petrecut ultimii ani din viață departe de ochii publicului, la reședinţele familiei regale din zonele rurale. 

Regina Elisabeta a II-a, despre Philip: ”El a fost, pur și simplu, sprijinul meu, în toți acești ani. Atât eu, familia, dar și multe alte țări, îi datorăm mai multe decât și-ar putea imagina.”

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » VIDEO. Căsătoria Prințului Philip cu Regina Elisabeta a Marii Britanii. Imaginile care au scris istorie