Antena Meniu Search
x

Victorie pentru ruşi în Georgia. Preşedintele parlamentului a promulgat definitiv legea ''agenţilor străini''

Președintele parlamentului georgian a adoptat definitiv legea "agenților străini", după "model rusesc".

de Redactia Observator

la 03.06.2024 , 17:27

Victorie pentru ruşi în Georgia. Preşedintele parlamentului a promulgat definitv legea ''agenţilor străini''
Victorie pentru ruşi în Georgia. Preşedintele parlamentului a promulgat definitv legea ''agenţilor străini'' - Profimedia

Preşedintele parlamentului Georgiei a promulgat luni legea privind ''agenţii străini'' care a cauzat o criză politică în ţara din Caucazul de Sud şi a atras critici din partea aliaţilor săi occidentali, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Conform noii legi, orice ONG sau organizaţie media ce primeşte din străinătate cel puţin 20% din finanţarea sa va fi obligată să se înregistreze ca ''organizaţie ce urmăreşte interesele unei puteri străine''.

Parlamentul a răsturnat veto-ul exprimat de preşedinta ţării Salome Zurabişvili

Articolul continuă după reclamă

Preşedintele parlamentului georgian, Şalva Papuaşvili, a semnat legea după ce săptămâna trecută parlamentarii din partidul guvernamental Visul Georgian au votat pentru răsturna veto-ul exprimat de preşedinta ţării Salome Zurabişvili, care criticase noul act normativ.

Pe acelaşi subiect

Opozanţii noii legi au organizat de peste o lună cele mai ample proteste de la declararea independenţei Georgiei, în 1991. Un grup de ONG-uri a anunţat că vor contesta noua lege la Curtea Constituţională şi pregătesc o acţiune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

SUA, Uniunea Europeană şi Regatul Unit au criticat la rândul lor legea, pe care opoziţia georgiană o numeşte ''legea rusă'', afirmând că a fost elaborată după modelul legii similare din Rusia care îi vizează pe opozanţii preşedintelui Vladimir Putin.

Partidul de guvernământ Visul Georgian susţine că scopul legii este o mai mare transparenţă, în timp ce criticii se aşteaptă ca legea să fie folosită pentru a opri fluxul acestor fonduri şi pentru a persecuta forţele pro-occidentale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
IPS Teodosie: Femeile abuzate să îşi ducă crucea. Sunteţi de acord cu această declaraţie?
Observator » Stiri externe » Victorie pentru ruşi în Georgia. Preşedintele parlamentului a promulgat definitiv legea ''agenţilor străini''