Antena Meniu Search
x

Premierul Georgiei susține că a fost amenințat de comisarul UE pentru extindere: "Uite ce i s-a întâmplat lui Fico"

Comisarul UE pentru politica de vecinătate şi extindere, maghiarul Oliver Varhelyi, a încercat să liniştească spiritele, după o ieşire explozivă a premierului din Georgia. Acesta susţine că a fost ameninţat de oficialul UE că va avea aceeaşi soartă cu cea a premierului Slovaciei, Robert Fico, care a fost împuşcat. Comisarul european insistă însă că declaraţiile i-au fost scoase din context, relatează POLITICO şi Reuters.

de Redactia Observator

la 24.05.2024 , 10:11

Irakli Kobakhidze
Premierul Georgiei susține că a fost amenințat de comisarul UE pentru extindere: "Uite ce i s-a întâmplat lui Fico" - Profimedia Images

Tensiunile sunt la cote înalte între Bruxelles şi Georgia, în condiţiile în care ţara din Caucaz, candidată la aderarea la UE, încearcă să impună o lege de tip rusesc care ar clasifica unele ONG-uri şi instituţii media finanţate de UE drept "agenţi străini".

Olivér Várhelyi spune că vorbele sale despre premierul slovac Robert Fico au fost scoase din context, după ce liderul Visului Georgian - partidul de guvernământ de la Tbilisi - a afirmat că acestea fac parte dintr-o consipiraţie sinistră. La rândul său, şeful pentru extindere al UE l-a acuzat pe premierul georgian că i-a denaturat cuvintele.

"Uite ce i s-a întâmplat lui Fico"

Articolul continuă după reclamă

Într-o declaraţie postată joi pe Facebook, Irakli Kobahidze a afirmat că guvernul său  - din ce în ce mai autoritar - se confruntă cu un "şantaj abuziv" din partea Occidentului şi a spus că un oficial de rang înalt al UE a sugerat că ar putea avea aceeaşi soartă ca premierul slovac Robert Fico, care a fost împuşcat de patru ori la începutul acestei luni.

Pe acelaşi subiect

"Ameninţarea proferată în timpul unei convorbiri telefonice cu un comisar european a fost uluitoare", a scris Kobahidze. "În convorbire, comisarul european a enumerat o serie de măsuri pe care politicienii occidentali le pot lua după ce (Georgia va adopta) legea privind transparenţa şi, în timp ce enumera aceste măsuri, (comisarul) a spus: Uite ce i s-a întâmplat lui Fico, ar trebui să fiţi foarte atenţi", susţine Kobahidze, potrivit News.ro.

Într-o declaraţie publicată ulterior, joi seara, comisarul pentru vecinătate şi extindere, Olivér Várhelyi, a declarat că vorbele i-au fost "nu doar scoase complet din context, ci şi prezentate publicului într-un mod care ar putea da naştere la o interpretare complet eronată a scopului iniţial al convorbirii telefonice".

Varhelyi susţine că a vrut să-i spună lui Kobahidze să nu inflameze spiritele, iar tentativa de asasinat din Slovacia "a fost dată ca exemplu şi ca referinţă la unde poate duce un nivel atât de ridicat de polarizare într-o societate, chiar şi în Europa".

"Regret că o parte din convorbirea mea telefonică nu numai că a fost scoasă complet din context, dar a fost prezentată publicului într-un mod care ar putea da naştere la o interpretare complet eronată a scopului iniţial al convorbirii mele telefonice", a declarat Varhelyi.

Uniunea Europeană a făcut apel la Georgia să renunțe la legea privind "agenții străini"

El a reiterat apelul UE către Georgia de a renunţa la proiectul de lege privind agenţii străini şi a declarat că a încercat să îl avertizeze pe Kobahidze "să nu inflameze şi mai mult situaţia deja fragilă prin adoptarea acestei legi care ar putea duce la o polarizare suplimentară şi la posibile situaţii necontrolabile pe străzile din Tbilisi".

Kobahidze a legat, de asemenea, împuşcarea liderului slovac din 15 mai - în care un suspect în vârstă de 71 de ani a mărturisit că a acţionat singur - de serviciile de informaţii ale unei ţări "strâns legate de Partidul Războiului Global". Expresia, care face referire la un narativ obscur despre antrenarea Ucrainei în conflictul cu Rusia, este un ecou al propagandei Kremlinului şi a fost folosită de mai multe ori de politicieni din partidul de guvernământ Visul Georgian în ultimele săptămâni. Kobahidze nu a furnizat nicio dovadă pentru a-şi susţine acuzaţiile.

Tina Bokuceava, liderul celui mai mare partid de opoziţie din parlamentul georgian, Mişcarea Naţională Unită, l-a acuzat pe prim-ministru că "promovează teorii ale conspiraţiei dubioase la fiecare pas".

"Protestele din ultimele săptămâni arată clar că publicul georgian îşi doreşte cu disperare un viitor în inima Europei. Aceste acuzaţii nebuneşti nu vor contribui prea mult la promovarea acestor ambiţii", a spus ea.

Proteste în Georgia, după proiectul de lege controversat privind "agenții străini"

Zeci de mii de georgieni au ieşit în stradă pentru a-şi arăta opoziţia faţă de proiectul de lege al guvernului privind agenţii străini, despre care ei spun că reflectă legislaţia folosită de Rusia pentru a reduce la tăcere vocile critice.

UE a avertizat că adoptarea finală a legii, aşteptată săptămâna viitoare, ar torpila speranţele ţării candidate de a adera la blocul comunitar, în timp ce Congresul SUA urmează să ia în considerare un pachet de sancţiuni împotriva politicienilor care promovează noile norme.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Credeţi că sunt pregătite autorităţile să facă faţă codului roșu de caniculă?
Observator » Stiri externe » Premierul Georgiei susține că a fost amenințat de comisarul UE pentru extindere: "Uite ce i s-a întâmplat lui Fico"