Antena Meniu Search
x

Viktor Orban a montat panouri prin care o atacă pe Ursula von der Leyen. "Să nu dansăm pe muzica lor". Cum a reacţionat Bruxellesul

Partidul lui Viktor Orban a montat în Ungaria panouri publicitare prin care o denigrează pe Ursula von der Leyen. Președinta Comisiei Europene apare alături de Alex Soros, președintele Fundaţiei Open Society iar mesajul transmite: "Să nu dansăm pe muzica lor!". Inclusiv online circulă astfel de bannere. Von der Leyen a văzut reclamele şi nu a fost afectată de ele, a transmis un purtător de cuvânt.

de Redactia Observator

la 20.11.2023, 17:20

Viktor Orban a montat panouri prin care o atacă pe Ursula von der Leyen. "Să nu dansăm pe muzica lor". Cum a reacţiona Bruxellesul
Viktor Orban a montat panouri prin care o atacă pe Ursula von der Leyen. "Să nu dansăm pe muzica lor". Cum a reacţiona Bruxellesul - Facebook

Partidul de guvernământ din Ungaria a instalat luni panouri publicitare care o defăimează pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen. Este pentru prima dată când face din ea o ţintă personală, dar campania este similară cu cea împotriva predecesorului ei, ceea ce a provocat furie la Bruxelles, relatează Reuters.

Panourile publicitare, instalate peste noapte pentru a lansa o campanie pentru alegerile europarlamentare din iunie anul viitor, o înfăţişează pe Ursula von der Leyen alături de Alex Soros, fiul filantropului liberal de origine maghiară George Soros, o ţintă permanentă a ostilităţii din partea partidului Fidesz al lui Viktor Orban.

"Să nu dansăm pe muzica lor", este sloganul acestei campanii. Soros este evreu, iar unii critici consideră că rolul central pe care îl joacă în propaganda Fidesz este o dovadă de antisemitism, lucru pe care Fidesz îl neagă cu tărie. Pe lângă panouri, guvernul de la Budapesta trimite cetăţenilor un chestionar cu întrebări în care critică Bruxelles-ul.

Reacţia Comisiei Europene

Pe acelaşi subiect

La conferinţa de presă de luni, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, a spus că instituţia nu va fi atrasă într-un scandal: "Nu avem niciun interes să pierdem timp cu astfel de probleme în contextul internațional actual... I-am arătat pozele președintei. Nu a fost surprinsă.. a fost complet neafectată. Să fim clari: Ştim că nu este prima dată, probabil că nu va fi nici ultima dată, avem treburi de făcut. Avem crize de gestionat, avem politici de implementat, Ungaria face parte din Uniunea Europeană... Ea stă la masă.”

Mamer a mai spus că antisemitismul nu este tolerat în UE, dar nu a abordat în mod direct problema dacă panourile publicitare sunt antisemite

Panouri publicitare similare care îl arătau pe predecesorul în funcţie al Ursulei von der Leyen, Jean-Claude Juncker, alături de bătrânul Soros, au atras un reproş din partea Bruxelles-ului în 2019. Fidesz le-a dat jos după ce principalul grup de centru-dreapta al Parlamentului European, PPE, a ameninţat că va expulza partidul maghiar. Fidesz a părăsit PPE doi ani mai târziu.

Viktor Orban, al cărui guvern încearcă să deblocheze fonduri europene de miliarde de euro suspendate de Bruxelles din cauza politicilor Fidesz, a declarat sâmbătă că Ungaria "trebuie să spună NU actualului model european construit la Bruxelles".

Este de aşteptat ca Ungaria să fie un punct de interes major al următorului summit al UE de la jumătatea lunii decembrie, fiind ţara UE care simpatizează cel mai mult cu Rusia şi care se împotriveşte planurilor de a oferi Ucrainei o cale de aderare la blocul comunitar. Viktor Orban a trimis vineri un sondaj de opinie maghiarilor în care îi întreabă dacă UE ar trebui să aloce mai multe fonduri Ucrainei şi să îi acorde statutul de membru.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Viktor Orban a montat panouri prin care o atacă pe Ursula von der Leyen. "Să nu dansăm pe muzica lor". Cum a reacţionat Bruxellesul