Antena Meniu Search
x

Viktor Orban: Hegemonia occidentală a luat sfârşit. Ungaria îşi va întări alianţa cu alte ţări suveraniste

Hegemonia occidentală a luat sfârşit susţine Viktor Orban care mai transmite şi că Ungaria îşi va întări alianţa cu alte ţări suveraniste. 

de Redactia Observator

la 05.03.2024, 15:26

Viktor Orban: Hegemonia occidentală a luat sfârşit. Ungaria îşi va întări alianţa cu alte ţări suveraniste.
Viktor Orban: Hegemonia occidentală a luat sfârşit. Ungaria îşi va întări alianţa cu alte ţări suveraniste. - Profimedia

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a declarat marţi, la reuniunea anuală a ambasadorilor ţării sale, că hegemonia occidentală a luat sfârşit şi că noua ordine mondială emergentă necesită evaluare şi analiză constante, a transmis marţi şeful biroului său de presă, Bertalan Havasi, transmite MTI, citat de Agerpres. 

Hegemonia occidentală a luat sfârşit, "ei vor să divizeze economia mondială în blocuri geopolitice şi pun o presiune enormă pe ţări suveraniste precum Ungaria", l-a citat Havasi pe premierul Orban.

Ungaria are un interes în a rămâne membru al Uniunii Europene şi al NATO, "dar nu în crearea de blocuri", a spus Orban.

"De aceea, ne vom întări alianţa cu alte ţări suveraniste", a adăugat liderul de la Budapesta.

Pe acelaşi subiect

"În loc să dăm explicaţii pentru diferenţele în politica noastră, ambasadorii Ungariei sunt însărcinaţi să prezinte succesul Ungariei cu date economice incontestabile", le-a transmis premierul membrilor corpului diplomatic.

Viktor Orban crede că Rusia câștigă războiul din Ucraina

Nu se întrevede nicio ieşire din conflictul din Ucraina, iar acest lucru paralizează politica europeană, a declarat duminică Viktor Orban, din Antalya, unde a participat la Forumul Diplomatic de la Antalya (ADF), la invitaţia preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

"Dacă cineva crede că timpul lucrează în favoarea ucrainenilor şi a Occidentului, iar continuarea războiului ar putea aduce succes militar Ucrainei, atunci continuarea are sens. Dacă cineva crede că timpul lucrează în favoarea Rusiei, iar continuarea războiului va aduce succes Rusiei, atunci ar fi mai bine ca totul să se oprească acum. Eu personal fac parte dintre cei care cred că este vorba de varianta a doua", a explicat Viktor Orban.

Potrivit premierului de la Budapesta, "avem necazuri", pentru că de la începutul războiului încoace multe ţări, cu excepţia Ungariei, vorbesc despre asta ca fiind "războiul nostru", iar dacă acesta este războiul nostru, şi adversarul este mai puternic şi ocupă teritorii, atunci şi noi înşine ne regăsim de partea perdantă. Este foarte greu de explicat cum să acţionăm şi cum să ieşim din asta, dacă pierdem războiul, a adăugat Orban.

Şeful guvernului de la Budapesta a vorbit şi despre faptul că deseori este numit căţeluşul lui Putin, adică un cal troian. "Aş recomanda psihoterapia pentru asta. Asta nu este o dezbatere politică", a declarat Viktor Orbán.

El a spus că el nu priveşte războiul din Ucraina prin ochelari ucraineni sau prin ochelarii lui Putin, ci prin ochelari maghiari. "Eu trebuie să reprezint ţara şi naţiunea mea, şi eu ştiu care este interesul maghiarilor. Dacă ceva este bine pentru maghiari, eu susţin acel lucru, dacă nu este bine pentru ei, eu mă opun. Este foarte simplu", a spus premierul.

Viktor Orban a menţionat şi maghiarii din Ucraina Subcarpatică, oameni care locuiesc acolo de o mie de ani şi acum sunt înrolaţi în armata ucraineană. Premierul a fost întrebat dacă vede viitorul Ungariei în Uniunea Europeană. "Desigur", a declarat Viktor Orbán, adăugând că "cine este maghiar este european".

"Ungaria va avea întotdeauna un loc geopolitic aparte în Uniunea Europeană", a subliniat politicianul maghiar, menţionând şi că Ungaria este membră a Consiliului Turcic pentru că este singura naţiune de origine estică din Europa, "sau cel puţin, singura care este mândră de asta".

Premierul a subliniat că vrea să rămână în Uniunea Europeană, însă scopul său este ca tabăra conservatoare să devină majoritară.

Viktor Orban a confirmat că se va întâlni, în Florida, cu fostul preşedinte american Donald Trump, despre care a spus că îl respectă foarte mult. Potrivit premierului maghiar, dacă acesta ar fi fost preşedinte când a izbucnit războiul din Ucraina, astăzi nu ar mai fi război, şi singura şansă serioasă la pace este dacă acesta va deveni din nou preşedinte în SUA.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Viktor Orban: Hegemonia occidentală a luat sfârşit. Ungaria îşi va întări alianţa cu alte ţări suveraniste