Antena Meniu Search
x

Filmul unei zile de foc: referendum degenerat în violențe în Catalonia, cu sute de răniți

Catalanii au fost chemați la urne să-și dea votul pentru independența regiunii. A fost o zi de foc la Barcelona şi în întreaga Catalonie

Vezi și

Catalanii au fost chemați la urne să-și dea votul pentru independența regiunii. A fost o zi de foc la Barcelona şi în întreaga Catalonie. Poliţiştii spanioli au încercat să blocheze referendumul pentru independenţă a regiunii cu gaze lacrimogene, bastoane şi gloanţe de cauciuc. Aproape 500 de oameni au fost răniţi şi nenumărate secţii de vot distruse. Autorităţile din capitala catalană dau asigurări că votul va fi dus la bun sfârşit. Madridul neagă însă existenţa oricărui proces electoral.

Ofensiva Gărzii Civile spaniole a început imediat după deschiderea urnelor. La Barcelona, poliţiştii au acţionat în forţă pentru a îndepărta mulţimea adunată în jurul unei secţii de vot.

Scenele surprinse acolo sunt şocante. Un jandarm încearcă să treacă de gardul de sârmă ghimpată din faţa şcolii unde fuseseră amplasate urne. Oamenii trag de el şi încearcă să îl pună la pământ. Îi sar în ajutor camarazii care crează un perimetru în jurul intrării în clădire.

Oamenii fac scut în faţa jandarmilor. Forţele de ordine folosesc, fără milă, bastoanele şi gloanţe de cauciuc că să alunge mulţimea furioasă. E metoda pusă în acţiune la multe dintre instituţiile unde se desfăşoară scrutinul. Sute de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Prinşi în mijlocul evenimentelor din Catalonia se află şi peste 160 de mii de cetăţeni români. O eventuală secesiune ar însemna pentru ei, practic, ieşirea din Uniunea Europeană.

Au fost însă şi secţii din Barcelona unde scrutinul a decurs în condiţii normale. Pe feţele multora care au reuşit să îşi depună buletinul de vot s-au văzut lacrimi de bucurie.

În Catalonia nu mai există stat de drept, a fost însă răspunsul Guvernului spaniol la Barcelona.

Echipa de fotbal FC Barcelona a dorit amânarea meciului de astăzi cu echipa Las Palmas, dar Federația Spaniolă nu a fost de acord cu această propunere. Suporterii catalani ameninţaseră înainte de partidă că vor invada terenul. Aproximativ 5 milioane şi jumătate de oameni sunt aşteptaţi astăzi la vot. Mulţi dintre cei care doresc secesiunea aşteaptă ca guvernul regional să declare independenţa cât mai curând.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Filmul unei zile de foc: referendum degenerat în violențe în Catalonia, cu sute de răniți