Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Noi violențe provocate de decizia lui Trump. Palestinienii s-au confruntat cu militarii israelieni, pentru a treia zi la rând

Ciocnirile violente au continuat în Israel şi teritoriile palestiniene, în cea de-a treia "zi a mâniei" proclamată de conducerea palestiniană.

de Redactia Observator

la 10.12.2017 , 09:56

Ciocnirile violente au continuat în Israel şi teritoriile palestiniene, în cea de-a treia "zi a mâniei" proclamată de conducerea palestiniană. Militarii israelieni s-au confruntat cu sute de manifestanţi care condamnau decizia Statelor Unite de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Proteste au avut loc şi la Paris, înaintea unei vizite a premierului israelian Benyamin Netanyahu.

Confruntările s-au produs chiar la Ierusalim dar şi în aproape 30 de localităţi din Cisiordania şi de la graniţa Fâşiei Gaza. Sute de palestinieni revoltaţi au aruncat cu pietre în soldaţii israelieni, care au ripostat cu gaze lacrimogene. Mai mulţi manifestanţi au fost răniţi sau arestaţi.

Vezi și

La Bethleem, sute de palestinieni au protestat, încă de la primele ore ale dimineţii, faţă de decizia Statelor Unite de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului. Forţele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene, dar şi cu gloanţe de cauciuc şi grenade de şoc.

Manifestanţii nu s-au lăsat intimidaţi şi au continuat să arunce cu pietre, dar şi cu sticle incendiare.

Protestele s-au extins şi pe teritoriul propriu-zis al Israelului, unde o şosea importantă a fost blocată de manifestanţi arabi. 

În acest timp, în Gaza, doi militanţi ai grupării islamiste Hamas au fost ucişi în urma unor raiduri ale aviaţiei israeliene. Atacurile aeriene au fost declanşate după ce, vineri, trei rachete au fost lansate din Gaza spre Israel, fără să facă victime. 

Ca protest faţă de decizia Statelor Unite, preşedintele Autorităţii Palestiniene nu se va întâlni cu vicepreşedintele american Mike Pence, care va vizita luna aceasta Orientul Mijlociu.

Miniştrii de externe ai Ligii Arabe s-au întrunit la Cairo pentru a examina un răspuns unitar la anunţul lui Donald Trump cu privire la Ierusalim. 

Între timp, premierul israelian Benyamin Netanyahu a început un turneu diplomatic în care se va întâlni cu preşedintele Franţei şi cu miniştrii de externe din Uniunea Europeană. Vizita a fost precedată de o manifestaţie la Paris. 

Netanyahu este, însă, ţinta protestelor şi la el acasă. Nu în legătură cu statutul Ierusalimului sau conflictul cu palestinienii, ci în urma unor acuzaţii de corupţie.

Aproape 10.000 de manifestanţi au cerut ieri demisia Guvernului, la Tel Aviv. Premierul israelian a fost interogat de mai multe ori, în două dosare de corupţie. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri externe » Noi violențe provocate de decizia lui Trump. Palestinienii s-au confruntat cu militarii israelieni, pentru a treia zi la rând