Virusul Wuhan a mai ucis 3 persoane. Întâlnire de urgență la Geneva, de frica unei pandemii
Alte trei persoane au murit în ultimele ore din cauza coronavirusului Wuhan, care a infectat sute sau chiar mii de persoane din China. Bilanțul morților a ajuns la nouă, însă epidemiologii se tem de riscul izbucnirii unei pandemii asemănătoare cu din 2002 - 2003, atunci când SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) a făcut sute de victime. Organizația Mondială a Sănătății a convocat o întâlnire de urgență în Geneva, pentru a decide dacă infecția va fi declarată o urgență la nivel internațional.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Alte trei persoane au murit în ultimele ore din cauza coronavirusului Wuhan, care a infectat sute sau chiar mii de persoane în China. Bilanțul morților a ajuns la nouă, însă epidemiologii se tem de riscul izbucnirii unei pandemii asemănătoare cu cea din 2002 - 2003, atunci când SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) a făcut sute de victime. Organizația Mondială a Sănătății a convocat o întâlnire la Geneva pentru a decide dacă infecția va fi declarată o urgență la nivel internațional.
Doar în ultimele 24 de ore zeci de noi cazuri au fost raportate pe teritoriul chinez, iar unele persoane infectate au fost depistate în Thailanda, Japonia, Coreea de Sud și Statele Unite, fiind suspiciuni și cu privire la unele cazuri raportate în Australia.
Astăzi, oficialii Organizației Mondiale a Sănătății au convenit asupra unei întâlniri de urgență în orașul elvețian Geneva pentru a stabili dacă infecția va fi declarată o prioritate la nivel mondial și ce măsuri trebuie luate, incluzând potențiale controale la granițe, supraveghere și coordonare medicală interstatală dar și programe de tratament.
Peste 440 de cazuri confirmate, dar numărul infecțiilor ar putea fi mult mai mare
Autoritățile din China au transmis, miercuri, că cel puțin 440 de cazuri au fost deja confirmate, trei decese fiind înregistrate în Wuhan, capitala provinciei Hubei. De altfel, pe 21 ianuarie, Ministerul Afacerilor Externe a informat cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Populară Chineză că, în provincia Hubei, localitatea Wuhan, există un focar de pneumonie virală (coronavirus).
Răspândirea coronavirusului ar putea fi amplificată de faptul că în perioada 22 ianuarie – 1 februarie 2020 se desfășoară festivitățile Anului Nou chinezesc, perioadă intensă în ce privește călătoriile interne în R.P. Chineză, a mai precizat MAE.
Oficialii chinezi au anunțat deja că adoptă Clasa A de măsuri de prevenție și control, care sunt utilizate de obicei pentru focare de ciumă bubonică sau holeră. Potrivit CNN, aproximativ 2.200 de persoane au intrat în contact apropiat cu purtători confirmați ai virusului.
Cum se transmite coronavirusul Wuhan
Boala se ia în special pe cale respiratorie, comisarul chinez pentru sănătate menționând că "există posibilitatea unei mutații virale care să ducă la o mai mare răspândire".
Tulpina de coronavirsul este considerată a proveni dintr-o piață a orașului Wuhan, în care se vindeau pești și animale sălbatice. Autoritățile din China au luat în calcul înăsprirea condițiilor de depozitare / comercializare a produselor de orginine animală și au îndemnat populația să evite marile adunări publice.
Gradul de răspândire al virusului este neclar, iar estimările oficiale ar putea fi cu mult sub numărul real al infecțiilor.
Cu toate acestea, rata de mortalitate este mică, iar în aproape toate cazurile persoanele decedate erau în vârstă sau aveau afecțiuni preexistente. Din cele peste 400 de cazuri confirmate în China doar nouă au dus la deces - 2.25% din numărul infecțiilor.
Prin comparație, SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), care făcut aproape 800 de victime în perioada 2002 - 2003, avea o rată a mortalității de 10%.
Autorităţile din România, îngrijorate din cauza virusului
"Avem motive să fim îngrijoraţi, dar nu trebuie să intrăm în panică" - asta spun oficialii români despre virusul nou care provoacă pneumonie.
Apărut la începutul anului în China, coronavirusul s-a răspândit deja în cinci ţări. Marți, ministrul Sănătăţii a verificat Institutul Matei Balş pentru a se asigura că specialiştii de aici sunt pregătiţi să intervină.
În cazul unui scenariu sumbru în care noul coronavirus ar ajunge în România, medicii de la Institutul Matei Balş sunt pregătiţi să intervină. Aici există o secție specială şi echipament de protecţie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰