Antena Meniu Search
x

Vladimir Putin a făcut o "greşeală catastrofală" atunci când a invadat Ucraina, spune Boris Johnson

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a făcut o "greşeală catastrofală" atunci când a invadat Ucraina, a declarat, sâmbătă, premierul britanic Boris Johnson.

de Redactia Observator

la 19.03.2022, 15:24

Vladimir Putin a făcut o "greşeală catastrofală" atunci când a invadat Ucraina, spune Boris Johnson
- DPA Images / Pippa Fowles (arhivă - 2020)

Vorbind la conferinţa Partidului Conservator de la Blackpool, premierul a spus că Marea Britanie este alături de poporul Ucrainei. "Cu fiecare zi în care rezistenţa eroică a Ucrainei continuă, este clar că Putin a făcut o greşeală catastrofală", a spus Boris Johnson.

Premierul britanic a pus la îndoială de ce Putin a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, respingând ideea că aceasta a fost cauzat de preocupările legate de aderarea ţării la NATO. "I-a fost frică de Ucraina, pentru că în Ucraina au o presă liberă. Iar în Ucraina au avut alegeri libere şi cu fiecare an Ucraina a progresat, nu întotdeauna uşor, spre libertate şi democraţie şi pieţe deschise, se temea de exemplul ucrainean şi se temea de reproşul implicit la adresa lui", a spus Johnson.

"Pentru că în Rusia lui Putin, eşti condamnat la 15 ani de închisoare doar pentru că numeşti invazie o invazie. Şi dacă eşti împotriva lui Putin, la alegeri, eşti otrăvit sau împuşcat", a spus Johnson, conform The Guardian.

Victoria lui Putin ar însemna o "nouă eră a intimidării"

Pe acelaşi subiect

O „nouă era a intimidării” care se întinde de la Marea Baltică la Marea Neagră se profilează dacă Vladimir Putin reușește să invadeze Ucraina, a avertizat Boris Johnson.

Johnson a spus că lumea se află într-un "punct de cotitură". "Sfârșitul libertății în Ucraina va însemna stingerea oricărei speranțe de libertate în Georgia și apoi în Moldova. Va însemna începutul unei noi ere a intimidării în întreaga Europă de Est, de la Marea Baltică la Marea Neagră", a spus el. "Dacă Putin reușește să zdrobească Ucraina, aceasta va fi undă verde pentru autocrații de pretutindeni în Orientul Mijlociu, în Orientul Îndepărtat. Acesta este un punct de cotitură pentru lume. Este un moment de alegere. Este o alegere între libertate și opresiune".

El a avertizat alți lideri împotriva adoptării unei poziții de „realpolitik” față de Putin. "Știu că mai sunt și alții în întreaga lume care spun că este mai bine să te acomodezi cu tirania. Cred că greșesc profund", a spus Johnson. A încerca să normalizezi relațiile cu Putin după aceasta, așa cum făcuse Occidentul în 2014 după anexarea Crimeei, ar însemna să faci din nou exact aceeași greșeală, a adăugat el.

Război Rusia - Ucraina, ziua 24

Este cea de-a 24-a zi de război în Ucraina, iar sirenele continuă să răsune constant în orașele ucrainene bombardate de armata rusă. Primarul din Mariupol a anunțat că luptele au ajuns în centrul orașului. De cealaltă parte, liniile rusești de înaintare spre Kiev au fost blocate.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel Moscovei, prin care îi cere lui Vladimir Putin să discute despre "pace şi securitate", în caz contrar consecinţele pentru Rusia vor fi resimţite mai multe generaţii.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că țara a pierdut „temporar” accesul la Marea Azov.

De asemenea, o bază militară a fost în totalitate devastată la Nikolaev, în sudul Ucrainei, după un nou atac. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Vladimir Putin a făcut o "greşeală catastrofală" atunci când a invadat Ucraina, spune Boris Johnson