Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Prima reacție a lui Vladimir Putin, după criza politică din Republica Moldova

Vladimir Putin și-a exprimat susținerea pentru președintele moldovean Igor Dodon și noua coaliție de guvernare, după criza constituțională care a zdruncinat din temelii statul, in ultimele zile.

de Redactia Observator

la 13.06.2019 , 11:37

Vladimir Putin, reacție după criza politică din Republica Moldova Vladimir Putin a declarat că puterea în Republica Moldova a fost "uzurpată de structuri oligarhice, care şi-au subordonat toate structurile de stat" - Sputnik / Grigory Sysoev

Vladimir Putin și-a exprimat susținerea pentru președintele moldovean Igor Dodon și noua coaliție de guvernare, după criza constituțională care a zdruncinat din temelii statul, în ultimele zile.

Liderul rus a apreciat ca puterea în Republica Moldova a fost "uzurpată de structuri oligarhice, care şi-au subordonat toate structurile de stat".

Putin nu l-a nominalizat pe Vladimir Plahotniuc, președintele Partidului Democrat, dar și-a exprimat convingerea că Igor Dodon, alături de coaliția ACUM - Partidul Socialist, va reuși să restabilească ordinea.

Articolul continuă după reclamă

"Noi, fără îndoială, îl vom sprijini şi pe preşedintele Dodon, şi pe actualii săi parteneri de coaliţie, pentru ca ei să scape în sfârşit de cei (...) care au uzurpat puterea până de curând în Moldova şi pentru ca, în pofida unor posibile contradicţii interne, să găsească forţe să conlucreze în interesele statului şi poporului moldovean. Fără îndoială, îi vom susţine", a declarat Vladimir Putin. 

"Moldova nu constituie o situaţie unică, ci cea mai reprezentativă, pentru că puterea în Moldova, la fel ca parţial în Ucraina, era, în sensul deplin şi total al acestui cuvânt, uzurpată de structuri oligarhice, care şi-au subordonat toate structurile de stat, toate absolut: şi domeniul justiţiei, şi parlamentul, totul", a precizat președintele Federației Ruse.

Moldova, în criză constituțională

Republica Moldova are, în prezent, două Guverne, care nu se recunosc reciproc, ţin şedinţe şi iau decizii separat.

Executivul condus de Pavel Filip şi susţinut de miliardarul Vladimir Plahotniuc vrea să mute ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Cabinetul pro-european, al cărui premier este Maia Sandu, a catalogat decizia drept o ofensă adusă Statelor Unite. Totodată, i-a cerut opoziţiei să retragă poliţiştii şi jandarmii care blochează de câteva zile accesul în instituţiile publice din capitală.

La doar o zi după ce a desemnat-o pe Maia Sandu drept premier al Republicii Moldova, Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, a fost suspendat din funcţie de către membrii Curţii Constituţionale de la Chişinău, iar președintele interimar Pavel Filip a semnat decretele de dizolvare a Parlamentului și convocare a alegerilor anticipate pentru data de 16 septembrie. 

Igor Dodon, apel către populație

Două zile mai târziu, pe 11 iunie, Igor Dodon a anulat decretele. Președintele moldovean a lansat și un apel public către populație.

Mă adresez tuturor funcţionarilor publici, colaboratorilor structurilor de forţă, militarilor: dumneavoastră puteţi deveni elementul de bază care va lansa procesul de transmitere paşnică a puterii, dumneavoastră puteţi salva ţara de destabilizare! În fiecare minister, departament, agenţie, luaţi decizii de recunoaştere a noului Guvern şi declaraţi public despre aceasta. Vă garantez că nimeni nu vă va pedepsi pentru aceasta! De asemenea, mă adresez către conducătorii instituţiilor de stat, ministerelor, departamentelor, către procurori şi judecători, inclusiv celor de la Curtea Constituţională: pe mulţi vă cunosc personal şi sînt convins că printre dumneavoastră sînt persoane oneste şi corecte. Mai bine demisionaţi, nu trebuie să fiţi complicii uzurpatorilor! Moldova păşeşte într-o nouă eră! Moldova are viitor!”, a scris Dodon pe Facebook, joi, 13 iunie.

Klaus Iohannis cere acțiuni concrete

România, ca stat membru al Uniunii Europene, având o relaţie specială cu Republica Moldova, bazată pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, şi împărtăşind o limbă, o istorie şi o cultură comune, este preocupată de evoluţiile aflate în desfăşurare la Chişinău. În opinia noastră, Republica Moldova, partener asociat al Uniunii Europene prin Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător şi, în acelaşi timp, membru al Parteneriatului Estic, se confruntă în prezent cu o gravă criză constituţională şi politică, care prezintă riscuri pentru stabilitatea sa”, se arată în scrisoarea dată publicităţii de Administraţia prezidenţială, miercuri, 12 iunie.

Preşedintele spune că, mai mult decât atât, această criză, în imediata vecinătate a României şi a Uniunii Europene, prezintă mize semnificative pentru stabilitatea şi securitatea regionale pe care Uniunea Europeană şi statele sale membre nu le pot ignora.

Cred cu tărie că Uniunea Europeană, în ansamblul său, în conformitate cu angajamentele asumate faţă de Republica Moldova prin intermediul Politicii Europene de Vecinătate, precum şi prin Strategia Globală a Uniunii Europene, trebuie să se ridice la nivelul aşteptărilor cetăţenilor Republicii din Moldova, care în majoritate şi-au exprimat sprijinul pentru agenda europeană a ţării lor, după cum s-a confirmat şi la alegerile parlamentare din februarie 2019. În acest context, fac apel la dumneavoastră, în regim de urgenţă, pentru a identifica, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene, acţiuni concrete pentru a pune capăt situaţiei actuale printr-o soluţie negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor şi principiilor Uniunii Europene”, scrie Klaus Iohannis.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri externe » Prima reacție a lui Vladimir Putin, după criza politică din Republica Moldova