Antena Meniu Search
x

Video Xi Jinping, la un pas de un nou mandat ca preşedinte al Chinei. Avertismentele lansate de liderul chinez în discursul său

Xi Jinping ar putea deveni preşedintele Chinei pe viaţă la finalul acestei luni. Cel mai puternic lider chinez de la moartea lui Mao Tse-Tung ar urma să fie reconfirmat de Partidul Comunist pentru cel de-al 3-lea mandat de şef al statului. În discursul său, Xi Jinping a anunţat delegaţii că urmează vremuri dificile pentru care trebuie să fie pregătiţi din punct de vedere militar, economic şi sanitar. 

de Redactia Observator

la 16.10.2022, 20:57

Vezi și

Potrivit regulii "șapte sus, opt jos", oficialii Partidului Comunist pot fi promovați doar până la vârsta de 67 de ani și ar trebui să se pensioneze la 68 de ani. Xi, însă, are 69 de ani şi nu dă semne că ar vrea să se pensioneze curând. La cel de-al 20-lea congres al Partidului Comunist, Xi Jinping şi-a lăudat realizările din ultimii 5 ani şi a spus că este de datoria poporului chinez să rezolve problema cu Taiwanul, inclusiv pe cale militară.

Avertismentele lansate de liderul chinez în discursul său

Xi Jinping, preşedintele Chinei: Vom continua să luptăm pentru reunificarea pașnică cu cea mai mare sinceritate și cu cel mai mare efort, dar nu vom promite niciodată să renunțăm la utilizarea forței și ne rezervăm opțiunea de a lua toate măsurile necesare. 

Sub conducerea lui Xi Jinping, din 2012, politica Chinei a devenit şi mai autoritară pe plan intern. Se iau măsuri drastice împotriva disidenților, a criticilor și chiar a miliardarilor și întreprinderilor influente. Cei care îndrăznesc să protesteze la Beijing faţă de Partidul Comunist chinez riscă să fie aspru pedepsiţi. Dovada sunt chiar manifestaţiile din ultimele zile, care au fost imediat reduse la tăcere. 

Pe acelaşi subiect

Regimul de la Beijing a fost acuzat şi de încălcări ale drepturilor omului împotriva grupurilor etnice minoritare.  Xi Jinping promite acum să îi includă pe toţi locuitorii în planul de întinerire a naţiunii.

Xi Jinping, preşedintele Chinei: Începând de azi, principala sarcina a PCC (Partidul Comunist Chinez) va fi de a conduce poporul chinez din toate grupurile etnice, într-un efort concertat de a realiza Obiectivul celui de-al Doilea Centenar, acela de a transforma China într-o mare țară socialistă modernă din toate punctele de vedere și de a avansa întinerirea națiunii chineze pe toate planurile. 

Născut în 1953, Xi Jinping este fiul unuia dintre fondatorii mișcării de gherilă comuniste din nordul Chinei, devenit ulterior vice-prim-ministru. În timpul Revoluției Culturale, când Xi avea 10 ani, tatăl lui a fost persecutat, iar în 1968 a fost închis. Lipsit de protecţie, a fost retras dintr-o şcoală în care învăţau copiii elitei politice a Chinei. La 15 ani a părăsit Beijingul şi a fost trimis într-o tabără de reeducare şi muncă grea, unde a stat 7 ani. A încercat să se înscrie de mai multe ori în Partidul Comunist Chinez, dar a fost respins până în 1974. A ocupat treptat roluri din ce în ce mai înalte în partid, până când în anul 2000 a ajuns guvernator al provinciei Fujian.

Steve Tsang, politolog: Primul lucru care trebuie știut despre gândirea lui Xi Jinping este că din jurul anului 1989, comunismul de modă veche s-a prăbușit, efectiv, ca ideologie în China. 

Cunoscut pentru politica sa oarecum liberală, atitudinea dură față de corupție și vederi deschise referitoare la reformele politice și economice, a devenit însă cel mai autoritar preşedinte după moartea liderului Mao Zedong. A ajuns preşedinte în 2013 iar în 2018 a anulat conveţia prin care şefii de stat se retrăgeau după două mandate de cinci ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Xi Jinping, la un pas de un nou mandat ca preşedinte al Chinei. Avertismentele lansate de liderul chinez în discursul său