Antena Meniu Search
x

Xi Jinping se pregătește pentru cel de al treilea mandat la conducerea Chinei. Partidul Comunist a anunțat programului Congresului de la Beijing

Preşedintele chinez Xi Jinping ar urma să obţină, cu excepţia unei surprize, un al treilea mandat, la conducerea Chinei începând cu 23 octombrie, a doua zi după data de închidere a Congresului Partidului Comunist, anunţată sâmbătă, potrivit AFP. La fiecare cinci ani, Partidul Comunist Chinez (PCC) se reuneşte în Congres, un eveniment politic major care ar urma să ducă la înnoirea echipei care conduce această ţară, notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 15.10.2022, 16:33

Xi Jinping, președintele Chinei
Xi Jinping se pregătește pentru cel de al treilea mandat la conducerea Chinei - Profimedia

La putere din 2012, secretarul general al PCC, Xi Jinping, care este de asemenea şeful armatei şi preşedintele Chinei, este în pragul unui al treilea mandat de cinci ani la conducerea organizaţiei şi, în consecinţă, a ţării.

Sâmbătă, PCC a confirmat durata evenimentului. "Al 20-lea Congres al Partidului Comunist se va deschide duminică (...) şi se va desfăşura între 16 şi 22 octombrie", a spus într-o conferinţă de presă purtătorul său de cuvânt, Sun Yeli.

La precedentele ediţii, secretarul general al PCC şi noua sa echipă - Biroul Politic şi Comitetul Permanent - au fost prezentaţi la o zi după încheierea congresului. Conferinţa de presă de prezentare de sâmbătă s-a derulat în faţa a două ecrane uriaşe.

Reguli stricte pentru desfășurarea congresului

Pe acelaşi subiect

Pentru a acoperi Congresul, jurnaliştii sunt limitaţi de vineri într-o "bulă sanitară", în cadrul unor măsuri stricte legate de politica ''Zero COVID''. Într-un hotel din vestul Beijingului, jurnaliştii acreditaţi sunt supuşi unei serii de teste de depistare.

În cadrul acestei videoconferinţe de două ore, purtătorul de cuvânt al Congresului a răspuns întrebărilor presei chineze şi străine într-o punere în scenă atent pregătită. Nicio întrebare nu a fost despre Xi Jinping.

"Epidemia nu s-a încheiat, este o realitate căreia trebuie să îi facem faţă", a declarat Sun Yeli, întrebat despre viitorul politicii ''Zero COVID'' ale cărei efecte negative asupra economiei sunt tot mai evidente. "Tuturor le pasă mult de dezvoltarea economică a Chinei", a mai spus el.

"Rata de creştere este un indicator important, dar nu este singurul", a dat el asigurări, în contextul în care China urmează să îşi prezinte luni cifrele privind Produsul Intern Brut (PIB) pentru al treilea trimestru, perturbat de măsurile draconice de izolare.

Începând de duminică, aproximativ 2.300 de delegaţi aleşi de diferite adunări ale Partidului se vor reuni cu uşile închise, după o ceremonie la Beijing la Palatul Poporului, care domină Piaţa Tiananmen. În vârstă de 69 de ani, Xi Jinping îşi va face bilanţul pentru ultimii cinci ani şi va prezenta foaia de parcurs pentru următorii cinci, într-un discurs care va fi transmis la televiziune. Precedentul discurs din 2017 a durat peste trei ore.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Xi Jinping se pregătește pentru cel de al treilea mandat la conducerea Chinei. Partidul Comunist a anunțat programului Congresului de la Beijing