Antena Meniu Search
x

Zeci de mii de soldați ruși au fost trimiși la granița cu Ucraina. Apelul lui Zelenski către NATO

Tensiunile dintre Kiev si Moscova care ar fi trimis zeci de mii de soldați și echipament militar, inclusiv tancuri, la granița cu Ucraina, continuă să crească. Ucraina anunță că doi militari au fost ucişi în ultimele 24 de ore în Donbas, relatează Reuters. 

de Redactia Observator

la 07.04.2021, 13:23

Vezi și

În acest timp, SUA cere Kremlinului să dea explicații în contextul noilor provocări. "Facem apel către Rusia să se abțină de la acțiuni care escaladează conflictul", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat din SUA, Ned Price.

Price a declarat că Statele Unite sunt îngrijorate de eforturile depuse de Moscova pentru a intimida Ucraina, indiferent dacă acestea sunt pe teritoriul Rusiei sau în Ucraina. El a refuzat să spună dacă SUA crede că Rusia se pregătește să invadeze Ucraina. "Am cerut Rusiei o explicație pentru aceste provocări", a spus Price. "Dar, mai important,  este ceea ce am transmis partenerilor noștri ucraineni, un mesaj de reasigurare".

Joe Biden i-a asigurat pe ucraineni de sprijinul Washingtonului pentru „suveranitatea și integritatea teritorială în fața agresiunii continue a Rusiei”. Și Londra a reiterat ”susţinerea de nezdruncinat a Regatului Unit faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”. 

Armata ucraineană a anunţat marţi că doi membri ai forţelor ucrainene au fost ucişi în ultima zi în estul Ucrainei.

Pe acelaşi subiect

Cât de mare este mobilizarea Rusiei la granița cu Ucraina

Videoclipuri neconfirmate oficial, publicate pe Twitter recent, surprind tancuri rusești, artilerie și vehicule blindate care se îndreaptă spre granița ucraineană.

Comandantul armatei ucrainene, Generalul Ruslan Khomchak, spune că Rusia a trimis 28 de batalioane tactice lângă granița de est a Ucrainei și în Crimeea, care ar însuma 20.000-25.000 de soldați. Oficialii ruși nu au confirmat acest lucru și nici nu au dat cifre exacte. Potrivit lui Khomchak, Rusia are, de asemenea, aproape 3.000 de ofițeri și instructori militari în unitățile rebelilor din estul Ucrainei, relatează BBC. 

"Federația Rusă își mută forțele armate pe teritoriul său cum dorește", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov. El a adăugat că „nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni și să nu reprezinte o amenințare pentru nimeni”.

Armata rusă a confirmat că o brigadă de atac aerian - care are aproximativ 4.000 de soldați - este redistribuită anul acesta în Crimeea din Volgograd, sudul Rusiei. Din 2014, Rusia și-a consolidat considerabil prezența militară în Crimeea, inclusiv la baza sa navală cheie din Sevastopol.

Ucraina cere accelerarea aderării la NATO

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marți NATO să accelereze aderarea țării sale la alianță, spunând că este singura modalitate de a pune capăt luptei cu separatiștii pro-rusi.

Zelenski a vorbit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și a anunțat pe Twitter că este timpul ca NATO să accelereze planul ca Ucraina să intre în NATO. Guvernul său speră să fie invitat în acest an la Planul de Acţiune pentru Aderarea NATO (MAP). ”Reformele singure nu vor opri Rusia. NATO este singura modalitate de a pune capăt războiului din Donbas. Invitarea Ucrainei să adere la NATO va fi un adevărat semnal pentru Rusia”, a spus Zelenski.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Zeci de mii de soldați ruși au fost trimiși la granița cu Ucraina. Apelul lui Zelenski către NATO