Antena Meniu Search
x

Zelenski promite că avioanele F-16 americane nu vor ataca teritoriul Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a dat "asigurări categorice" omologului său american Joe Biden că avioanele de luptă F-16 care vor fi furnizate Kievului nu vor ataca teritoriul rusesc, relatează AFP şi Reuters, citându-l pe liderul de la Casa Albă.

de Redactia Observator

la 21.05.2023, 15:51

Președintele american Joe Biden și președintele Ucrainei Volodmir Zelenski
Zelenski promite că avioanele F-16 americane nu vor ataca teritoriul Rusiei - Profimedia Images (arhivă)

Liderul american, care a susţinut o conferinţă de presă la finalul summitului G7 din Japonia, a dat vineri undă verde ca alte ţări să furnizeze Ucrainei aceste avioane de luptă de fabricaţie americană solicitate de multă vreme de Kiev.

În acelaşi timp, Biden le-a spus jurnaliştilor că avioanele F-16 vor putea fi folosite totuşi "oriunde trupele ruseşti se află în Ucraina", transmite Agerpres.

La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că este încrezător că ţara sa va primi avioanele F-16 necesare pentru a respinge invazia rusă.

De ce este dificilă trecerea piloților militari de la MiG-21 la F-16. România, dată drept exemplu de reușită

Pe acelaşi subiect

Tranziţia reuşită a României de la avioane MiG-21 la F-16 ar putea fi argumentul din spatele uneia dintre cele mai importante decizii în războiul din Ucraina. Joe Biden şi-a dat acordul ca aliaţii să ofere Kievului avioanele de luptă F-16. Instruirea piloţilor lui Zelenski va începe imediat, în Europa. În Ucraina, şeful mercenarilor Wagner a anunţat că a cucerit tot oraşul Bahmut, pe care îl va preda armatei ruse pe 25 mai. 

Portugalia şi Danemarca sunt primele ţări care s-au oferit să instruiască piloţii ucraineni pe avioanele de luptă americane. 

Decizia vine după ce aliaţii NATO au ezitat luni bune din cauza temerii că tranziţia de la MiG-urile sovietice la aparatele de zbor americane părea imposibilă. Vara trecută, revista Air Force Magazine a dat însă un exemplu de reuşită - România.

"România, membră NATO, oferă un studiu de caz. Forțele sale aeriene finalizează o tranziție de la MiG-21 din epoca sovietică la F-16 construite în SUA, oferind un model pentru instruirea piloților pentru această schimbare, potrivit aviatorilor americani implicați în această instruire", se scria în articol. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Zelenski promite că avioanele F-16 americane nu vor ataca teritoriul Rusiei