Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Zelenski, despre incursiunea în Kursk: "Operaţiunea asta e catastrofa acestui război pentru Rusia"

Război în Ucraina. Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat luni că incursiunea declanşată marţea trecută de forţele ucrainene în regiunea rusă de frontieră Kursk este "catastrofa acestui război" pentru Moscova, amintind de tragedia submarinului Kursk, produsă exact cu 24 de ani în urmă, potrivit EFE şi Unn.ua, citate de Agerpres.

de Redactia Observator

la 12.08.2024 , 22:03

Zelenski, despre incursiunea în Kursk: "Operaţiunea asta e catastrofa acestui război pentru Rusia"
- Profimedia

"Putem vedea ce se întâmplă cu Rusia (sub preşedintele Vladimir) Putin: în urmă cu 24 de ani a avut loc dezastrul Kursk, începutul simbolic al guvernului său", a declarat Zelenski în discursul său zilnic către cetăţeni, referindu-se la scufundarea submarinului rusesc cu acelaşi nume, în care au murit toţi cei 118 membri ai echipajului. "Şi acum este clar care va fi sfârşitul pentru el. Tot un Kursk. Catastrofa acestui război", a declarat Zelenski, care până luni nu s-a referit în mod explicit la operaţiunea ofensivă începută marţea trecută.

"Rusia a adus războiul la alţii, acum acesta se întoarce la ea acasă. Ucraina a dorit întotdeauna doar pacea şi cu siguranţă vom garanta pacea", a conchis el. Este nevoie ca Rusia să fie forţată să facă pace, întrucât preşedintele Vladimir Putin vrea să lupte, a afirmat Volodimir Zelenski, citat de Reuters. Liderul ucrainean a declarat că asaltul transfrontalier major al Kievului în regiunea rusă Kursk a fost o chestiune de securitate pentru Ucraina şi că Kievul a capturat zone din care Rusia a lansat lovituri împotriva teritoriului ucrainean.

"Dacă Putin vrea atât de mult să lupte, Rusia trebuie să fie forţată să facă pace", a declarat Zelenski. El a declarat că regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, care se află în dreptul regiunii ruse Kursk, a fost de aproape 2.100 de ori ţinta atacurilor transfrontaliere ruseşti începând cu 1 iunie. Zelenski a postat mesajul său la scurt timp după o reuniune a cabinetului de război în cadrul căreia a primit un raport de la comandantul şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, privind situaţia de pe front.

Articolul continuă după reclamă

În înregistrarea video a acestei întâlniri, difuzată de preşedinte, Sîrski a anunţat că forţele ucrainene controlează în prezent 1.000 de kilometri pătraţi din teritoriul Federaţiei Ruse, aceasta fiind prima declaraţie oficială a Kievului referitor la incursiune. Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, a declarat luni că trupele ucrainene controlează 28 de localităţi cu o populaţie de 2.000 de persoane, în timp ce aproximativ 120.000 de civili au fost evacuaţi din zonele apropiate de linia frontului.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut luni trupelor sale să respingă unităţile ucrainene dincolo de graniţă după ofensiva lor surpriză în regiunea Kursk. "Principala sarcină a Ministerului Apărării este acum să alunge inamicul de pe teritoriile noastre şi să asigure o securitate fiabilă frontierelor", a ordonat Putin în deschiderea unei reuniuni pe tema situaţiei de criză în regiunile de la frontiera cu Ucraina,potrivit agenţiilor de presă ruse.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Ce faceţi cu hainele vechi, le aruncaţi sau le duceţi la reciclat?
Observator » Ştiri externe » Zelenski, despre incursiunea în Kursk: "Operaţiunea asta e catastrofa acestui război pentru Rusia"