Antena Meniu Search
x

Video Zelenski, ovaţionat după un discurs istoric în Congresul SUA: "Banii voştri nu sunt caritate", "Ucraina nu se va preda niciodată"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri în Congresul Statelor Unite că asistenţa de zeci de miliarde de dolari pe care a aprobat-o pentru a spijini Ucrainei să lupte împotriva invaziei ruse nu reprezintă un gest de caritate, ci o investiţie în securitatea globală, informează Reuters, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 22.12.2022, 14:08

Vezi și

Volodimir Zelenski şi-a exprimat speranţa în faţa congresmenilor reuniţi în Camera Reprezentanţilor că aceştia vor continua să susţină în mod bipartizan Ucraina, un aspect important având în vedere că republicanii urmează să deţină majoritatea începând cu 3 ianuarie.

"Banii voştri nu sunt caritate. Sunt o investiţie în securitatea şi democraţia globale", a afirmat preşedintele Ucrainei.

Sosirea sa a fost întâmpinată cu multiple ovaţii în sala aproape plină. Trei membri ai Camerei au fluturat un steag ucrainean în momentul apariţiei preşedintelui Zelenski.

"Este o mare onoare pentru mine să mă aflu în Congresul SUA şi să mă adresez vouă şi tuturor americanilor. În pofida tuturor scenariilor sumbre, Ucraina nu a căzut. Ucraina este în viaţă şi e activă", a susţinut Volodimir Zelenski. "Am învins Rusia în lupta pentru minţile lumii", a spus el.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Preşedintele Zelenski se alătură astfel unei lungi liste de lideri mondiali care s-au adresat unei reuniuni comune a Senatului şi Camerei Reprezentanţilor, tradiţie începută în 1874 cu vizita regelui hawaian Kalakaua şi continuată cu prezenţe aproape legendare, ca cea a prim-ministrului britanic Winston Churchill pe timp de război, dar şi ale unor regi, regine şi a unui Suveran Pontif.

Ovații în picioare pentru Volodimir Zelenski, în timpul discursului din Congresul SUA

Membri ai Congresului din ambele partide s-au ridicat în picioare de mai multe ori în timpul discursului susţinut în limba engleză de Volodimir Zelenski în momente precum cel în care acesta a afirmat că "Ucraina îşi menţine poziţia şi nu va capitula". El a comparat bătălia ţării sale împotriva forţelor ruse cu mari bătălii din cel de-Al Doilea Război Mondial şi chiar cu Revoluţia Americană.

În prezent nu sunt semne ale unor negocieri de pace care să pună capăt războiului. Atât Rusia, cât şi Ucraina, şi-au exprimat dorinţa de a continua lupta, deşi preşedintele Zelenski a menţionat că a discutat cu preşedintele Biden despre o formulă de pace ucraineană în zece puncte.

"Mă bucur că preşedintele Biden a susţinut astăzi iniţiativa noastră de pace. Fiecare dintre voi astăzi, doamnelor şi domnilor, puteţi ajuta la punerea în aplicare pentru a asigura că lidershipul american rămâne solid, bicameral şi bipartizan", a declarat Volodimir Zelenski.

Planificarea discursului preşedintelui Ucrainei în Congres a început în luna octombrie, potrivit unui consilier al preşedintei democrate a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, atunci când aceasta s-a întâlnit cu Ruslan Stefanciuk, preşedintele parlamentului ucrainean. Întâlnirea a avut loc cu prilejul participării celor doi oficiali la primul summit parlamentar al Platformei Internaţionale Crimeea, care a avut loc la Zagreb.

Congresul Statelor Unite este cel care poate aproba ajutorul financiar pentru Ucraina

La exact 300 de zile după ce trupele ruse au invadat Ucraina şi pe fondul intensificării atacurilor cu rachete asupra oraşelor ucrainene, preşedintele Zelenski s-a adresat congresmenilor americani conştient de faptul că Senatul şi Camera Reprezentanţilor controlează baierele pungii în SUA, notează Reuters.

Momentul ales nu putea fi unul mai potrivit, Congresul fiind pe punctul de a aprobă o nouă tranşă de asistenţă militară şi economică de urgenţă, cu o valoare de 44,9 miliarde de dolari, care se adaugă celor aproximativ 50 de miliarde de dolari deja acordate Ucrainei anul acesta.

Până în prezent, Statele Unite au trimis aproximativ 50 de miliarde de dolari sub formă de asistență pentru guvernul de la Kiev, care se apără împotriva invaziei Rusiei, începută în urmă cu 10 luni.

Zelenski, aflat în prima sa călătorie în afara țării sale de la invadarea Rusiei în februarie, a fost întrebat de un reporter care este mesajul său pentru poporul american. El a răspuns: "Mesajul meu: Vă doresc pace. Să fiți alături de noi, pentru că luptăm cu adevărat pentru victoria noastră comună împotriva acestei tiranii... și vom învinge. Și chiar vreau să câștigăm împreună. Nu vreau, îmi pare rău... Sunt sigur".

Gest simbolic. Zelenski nu a mers în Berlin, Paris, Bruxelles sau Londra, ci la Washington

Daniel Fried, fost ambasador al SUA în Polonia şi membru al Consiliului Atlantic, a declarat că vizita lui Volodimir Zelenski a demonstrat că acesta împărtăşeşte, alături de preşedintele Biden, convingerea că Statele Unite sunt liderul lumii libere, în pofida unor greşeli. În prima sa călătorie în străinătate de la începutul războiului, a remarcat Fried, preşedintele Zelenski "nu a mers la Berlin, Bruxelles, Londra sau Paris".

Preşedintele Zelenski le-a oferit membrilor Congresului SUA un steagul ucrainean din Bahmut, oraş din estul Ucrainei şi un punct fierbinte al frontului. "Când am fost ieri la Bahmut, eroii noştri mi-au dat drapelul, drapelul lor. Stindardul celor care apără Ucraina, Europa şi lumea cu preţul vieţii", a declarat el, potrivit AFP. Liderul ucrainean a înmânat apoi steagul acoperit de semnăturile soldaţilor preşedintei Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi şi vicepreşedintei SUA, Kamala Harris, preşedinta Senatului. Preşedintele Ucrainei a primit drapelul american ridicat pe Capitoliu miercuri pentru a marca vizita sa istorică la Washington. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Zelenski, ovaţionat după un discurs istoric în Congresul SUA: "Banii voştri nu sunt caritate", "Ucraina nu se va preda niciodată"