Antena Meniu Search
x

Zelenski a ajuns în Bulgaria. Va discuta cu oficialii de la Sofia înainte de summitul NATO de la Vilnius

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se află la Sofia, pentru discuţii cu oficialii bulgari, într-o ţară în care noul guvern sprijină Kievul, dar preşedintele Rumen Radev se opune acordării de ajutor militar.

de Redactia Observator

la 06.07.2023, 13:04

Zelenski a ajuns în Bulgaria.
Zelenski a ajuns în Bulgaria. - Mariya Gabriel / Facebook

Vizita la Sofia a fost anunţată chiar de Zelenski printr-o postare pe reţelele sociale. El a spus că se va întâlni cu omologul bulgar, Rumen Radev, şi cu premierul Nikolai Denkov cu care va discuta despre „sprijinul pentru apărare, despre integrarea euro-atlantică a Ucrainei, summitul NATO, garanţiile de securitate şi punerea în aplicare a formulei ucrainene de pace”.

Potrivit postului naţional de radio al Bulgariei, BNR, Zelenski nu are prevăzut şi un discurs în Parlamentul de la Sofia.

Preşedintele ucrainean a sosit la Sofia la câteva minute după ora 12:00. Potrivit BNR, el a călătorit din capitala Republicii Moldova, Chişinău, cu un avion Airbus al guvernului bulgar. "Sofia, Bulgaria. Voi purta discuţii aprofundate cu prim-ministrul Nikolai Denkov, mă voi întâlni cu preşedintele Rumen Radev, reprezentanţi ai guvernului, parlamentari, politicieni şi jurnalişti", a scris Zelenski pe Twitter.

Negocieri înainte de summitul NATO de la Vilnius

Pe acelaşi subiect

Potrivit programului anunţat de Sofia, el va avea convorbiri şi cu ministrul afacerilor externe Maria Gabriel, care este şi vicepremier, şi se va întâlni cu liderii grupurilor parlamentare care au depus un proiect de declaraţie în sprijinul aderării Ucrainei la NATO. Ar urma să fie semnate o declaraţie comună privind integrarea euro-atlantică a Ucrainei şi un memorandum de cooperare în domeniul energiei.

Ulterior, prim-ministrul Nikolai Denkov şi viceprim-ministrul Maria Gabriel vor găzdui o discuţie, cu participarea preşedintelui Ucrainei, a ambasadorilor, politicienilor şi reprezentanţilor societăţii civile.

Vizita lui Zelenski este prima în sud-estul Europei de la începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva ţării sale. Zelenski a vizitat până acum Statele Unite, Marea Britanie şi o serie de ţări ale Uniunii Europene, precum şi Moldova, Arabia Saudită şi Japonia. De partea bulgară, până acum a fost efectuată o singură vizită oficială acolo - în timpul guvernării lui Kiril Petkov, care a condus o delegaţie bulgară în aprilie anul trecut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Zelenski a ajuns în Bulgaria. Va discuta cu oficialii de la Sofia înainte de summitul NATO de la Vilnius