Antena Meniu Search
x

Zile libere de la şcoală pentru elevele cu dureri menstruale. Măsură în premieră la un liceu din Italia

Un liceu din Italia a introdus o măsură istorică în peninsulă: "concediul" menstrual pentru eleve. "Absențele cauzate de problema ciclului menstrual dureros nu vor afecta numărul de ore necesar trecerii anului școlar. Așa ajungem la incluziune, ascultând problemele studenților noștri", a explicat directorul liceului.

de Redactia Observator

la 27.12.2022, 17:47

Zile libere pentru elevele cu dureri menstruale. Măsură în premieră la un liceu din Italia
Elevi ai Liceului Nervi Severini - facebook

Un liceu artistic din oraşul Ravenna, regiunea Emilia-Romagna, a introdus două zile libere opţionale pentru elevele care au dureri menstruale certificate de medic, relatează La Repubblica.  Directorul liceului, Gianluca Dradi a afirmat că măsura "democratică" este prima de acest gen în Italia.  Cele două zile libere pentru elevele cu dureri menstruale nu vor fi luate în calcul în numărul de zile de care au nevoie pentru a finaliza anul şcolar, a spus Dradi, directorul Liceo Artistico "Nervi-Severini".

Hotărârea a fost publicată recent pe avizierul online al școlii. "Decizia provine dintr-o solicitare a elevelor care reprezintă consiliul școlar", a spus directorul. Fetele au pregătit mai întâi terenul efectuând un sondaj intern cu privire la problemele din perioadele deosebit de dureroase. Au identifiat 16 fete care au mărturisit că au dificultăți și că sunt nevoite să sufere în fiecare lună şi să absenteze. 

"Ceea ce am reușit să facem este ca absențele cauzate de această problemă să nu afecteze numărul de ore necesare pentru a trece anul școlar. Mai mult, în loc să împovărăm elevii cu obligativitatea unui certificat medical în fiecare lună, am stabilit că ei îl pot prezenta doar o dată pe an", a mai explicat directorul Dradi.

"E un lucru mărunt, dar este important să obții incluziunea ascultându-i pe elevi, făcându-i să se simtă înțeleși pentru problemele pe care le au, pentru cine sunt, făcându-i protagoniști ai vieții școlare, ceea ce îi face să crească şi ca cetățeni", a mai spus acesta.  Şcoala este deja printre multele din Italia care le permite elevilor care se identifică cu un gen diferit de cel de la naştere să folosească un alias trans.

În același spirit, în luna mai, directorul a acceptat propunerea consiliului școlar de a înființa registrul școlar "fără gen". Şcoala "este o comunitate de dialog și experiență socială". "Prin această regulă introdusă în Regulamentul Școlii, comunicăm elevilor că școala le recunoaște problemele și nevoile și intenționează, pe cât posibil, să le abordeze pentru a crea o atmosferă primitoare și incluzivă" reiterează directorul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Zile libere de la şcoală pentru elevele cu dureri menstruale. Măsură în premieră la un liceu din Italia