Antena Meniu Search
x

Ziua Franței, marcată la Paris de proteste antiguvernamentale (Video)

Marseilleza a răsunat azi la Paris, pe Champs-Elysee, pentru eroii care luptă pe un altfel de front. Este Ziua Franţei şi anul acesta au fost omagiaţi cei aflaţi în linia întâi în lupta cu coronavirusul: cadre medicale, angajaţii supermarketurilor sau curierii. Ei au luat loc în tribune, alături de preşedintele Emmanuel Macron, pentru o defilare aviatică lipsită de fastul de altădată, dar încărcată de emoţie. Nu au lipsit nici violenţele. Mai mulţi francezi s-au răfuit cu jandarmii, nemulţumiţi de modul cum autorităţile au gestionat criza coronavirus şi lipsa dotărilor din spitale. 

de Redactia Observator

la 14.07.2020, 22:54

Vezi și
  • La evenimentul de la Paris au participat inclusiv medici din Germania, Elveția, Austria și Luxemburg.

Medici în halate albe în loc de soldaţi şi curieri în loc de politicieni. A fost modul francezilor de a le mulţumi angajaţilor care îşi riscă viaţa în fiecare zi în lupta cu noul coronavirus. 

Doar ei şi familiile lor au fost invitaţi la defilarea de ziua naţională. Ceremonia a fost însă una restrânsă. Este pentru prima dată în ultimii 75 de ani când francezii sunt nevoiţi să anuleze parada militară. Căderea Bastiliei a fost marcată doar printr-o defilare aeriană. 

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: În mod excepţional, în acest an, armata noastră va ceda locul întâi femeilor şi bărbaţilor din spitale care au luptat, domnule ministru, şi care continuă să lupte. Vă asigur că toţi cetăţenii care vă iubesc vor continua să vă trimită gândurile lor, vor continua să îşi exprime mândria, recunoştinţa, pentru angajamentul vostru în apărarea şi pentru liniştea lor. 

Medici din Germania, Elveţia, Austria şi Luxemburg au fost şi ei invitaţi la paradă. Sunt eroii care au îngrijit peste 160 de pacienţi francezi atunci când spitalele nu mai făceau faţă. 

Dar momentele pline de emoţie din timpul defilărilor au fost rapid înlocuite cu proteste violente împotriva guvernanţilor. Manifestanţii îi reproşează lui Emmanuel Macron modul în care a gestionat criza medicală. 

Franţa rămâne a patra cea mai afectată ţară din Uniunea Europeană, cu mai bine de 170 de mii de infectaţi şi peste 30 de mii de morţi. Emanuel Macron a anunţat că, în săptămânile următoare, masca de protecţie va deveni obligatorie în spaţiile publice închise. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Ziua Franței, marcată la Paris de proteste antiguvernamentale (Video)