Antena Meniu Search
x

Ziua în care se decide viitorul Greciei

Viitorul Greciei rămâne incert. Există voci care spun că Germania ar dori un Grexit, fie el şi temporar.Liderii Uniunii europene trebuie să decidă astăzi dacă acordă un nou împrumut acestei ţări.

Vezi și

Viitorul Greciei rămâne incert. Există voci care spun că Germania ar dori un Grexit, fie el şi temporar.Liderii Uniunii europene trebuie să decidă astăzi dacă acordă un nou împrumut acestei ţări. 

Astăzi, la Bruxelles, este o zi decisivă pentru Grecia care, rămasă fără ajutor internaţional, s-a apropiat tot mai mult de marginea prăpastiei falimentului.

Speranţa a lipsit ieri, la începutul întâlnirii. Unii dintre participanţi au spus că, dincolo de propunerile de reformă făcute de Guvernul de la Atena, este o mare problemă de încredere.

Potrivit unui ziar din Germania, ministrul Finanţelor de la Berlin ar fi propus ieşirea temporară a Greciei din zona euro pe o perioadă de cinci ani. Şeful de Cabinet al premierului elen a negat complet această informaţie. Planul german al unui Grexit ar fi fost coordonat de cancelarul Angela Merkel, au declarat câteva surse sub protecţia anonimatului.

Propunerile Guvernului Ţipras vizează, printre altele, creşterea taxelor pentru armatori, reducerea cu 300 de milioane a bugetului apărării, un TVA unificat la 23%, inclusiv la restaurante şi eliminarea reducerii de 30 la sută pentru taxe, de care beneficiază insulele greceşti.

Miniştrii de finanţe din Zona Euro lucrează la o declaraţie comună prin care îndeamnă Grecia să înceapã implementarea reformelor promise cât mai curând posibil, pentru a recâştiga încredere.

Decizia finală privind viitorul Greciei va fi luată însă astăzi de liderii tuturor celor 28 de ţări membre UE. România va fi reprezentată de Preşedintele Klaus Iohannis.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Ziua în care se decide viitorul Greciei