Articol susținut de
Aproape jumătate dintre românii de peste 50 de ani suferă de cel puțin o boală cronică. Care sunt factorii de risc și cum pot fi preîntâmpinate afecțiunile cronice
Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat prin diverse metode să afle ce le rezervă viitorul. Când vine vorba de știință însă - în special medicină, lucrurile sunt mult mai simple și mai clare, întrucât rezultate sunt bazate pe date exacte, transmise chiar de corpul nostru. În contextul acesta, este esențial să ne concentrăm asupra prevenirii și îngrijirii afecțiunilor cronice, mai ales în rândul celor peste 50 de ani. MedLife pune la dispoziție, în acest sens, pachete de sănătate adaptate nevoilor tuturor categoriilor de gen și vârstă, contribuind la menținerea unei stări optime de sănătate: Seniorul activ și viguros, respectiv Doamna grațioasă și neobosită.
![](https://img.observatornews.ro/0/2024/5/17/576733/boli-cronice-50-ec3b7b6d.webp?w=430&f=2&v=2)
Medicii buni de la MedLife amintesc de testele care ajută la depistarea timpurie a eventualelor afecțiuni și, deci, la tratarea sau ținerea sub control a bolilor cronice: afecțiuni cardiovasculare, hepatice, metabolice, neurologice, oncologice și onco-hematologice, renale și respiratorii. Toate presupun un disconfort substanțial, nu dispar și nici nu se vindecă. Așadar, cu cât sunt descoperite mai devreme și monitorizate, cu atât se îmbunătățește calitatea vieții pacientului.
Pe de altă parte, în lipsa unui tratament adecvat, acestea ajung să pună serioase probleme de sănătate, unele chiar amenințătoare pentru viață. Iar situația este cu atât mai gravă cu cât peste 90% dintre decesele cauzate la nivel european sunt determinate de aceste maladii. În ceea ce privește România, decesele din cauze tratabile au fost de 235 la 100.000 de locuitori - de 2,5 ori mai mult decât media UE.
Cifre îngrijorătoare
Potrivit celui mai recent Raport INS privind starea de sănătate a populației din România, numărul de boli cronice ale unei persoane crește odată cu înaintarea în vârstă. Astfel, proporția persoanelor de 55-64 de ani care suferă de cel puțin o boală cronică trece de 43%, persoanele de peste 65 de ani care au boli cronice devenind majoritare. Iar 23% dintre acestea suferă de cel puțin 3 maladii simultan.
- MedLife continuă expansiunea la nivel național și inaugurează primul spital multidisciplinar din regiunea Oltenia
- Premiera națională: echipa Spitalului MedLife Polisano Sibiu a efectuat cu succes prima mastectomie bilaterală...
- Black Friday la MedLife – 40% reducere la abonamentele medicale individuale adulți și copii
- MedLife schimbă percepția românilor asupra spitalelor prin lansarea unei serii de evenimente culturale sub titlul:...
- #MediciBuni – Dr. Cristina Neculoiu, MedLife: "Nu ne jucăm cu sănătatea copilului; simptomele comune pot ascunde...
Factorii determinanți ai acestor afecțiuni sunt multipli și pot implica inclusiv fumatul, dieta nesănătoasă, sedentarismul și, nu în ultimul rând, factorii genetici. Unul dintre principalele semne ale unei boli cronice este anemia, care odată identificată la analize, trebuie neapărat investigată, pentru a i se descoperi cauza. Tiroidita auto-imună, insuficiența hepatică, cea renală - toate pot fi descoperite pornind de la anemie.
Pe de altă parte, potrivit statisticilor, 30% din populația adultă a Europei suferă de boli reumatice - cele mai frecvente afecțiuni cronice pe continent. Poliartrita reumatoidă, osteoporoza, lupusul, spondiloartropatiile și guta sunt cele mai întâlnite dintre ele. Iar durerile îngrozitoare și deformările articulare îi obligă pe cei care suferă de aceste boli la renunțarea la locul de muncă, schimbarea radicală a stilului de viață și izolarea socială.
Avantajele screening-ului
Testele de screening sunt investigații de rutină menite să depisteze anumite afecțiuni înainte de apariția simptomelor. Este recomandat ca ele să fie efectuate regulat, ca măsură de prevenție, de fiecare dintre noi și sunt obligatorii pentru persoanele cu un stil de viață dezordonat sau cu istoric medical în familie - întrucât reducerea riscului de boală și depistarea acesteia în stadii incipiente sunt principalele avantaje ale testelor de screening. Fie că vorbim despre boli cardiovasculare, endocrine, gastrointestinale sau chiar cancere, screening-ul ne poate salva viața.
Pachetele de sănătate dezvoltate de MedLife pentru nevoilor tuturor categoriilor de gen și vârstă cuprind, în funcție de alegere, investigații clinice, respectiv analize de laborator, contribuind astfel la menținerea unei stări optime de sănătate la orice vârstă. Pentru persoanele de peste 50-60 de ani, pachetele Seniorul activ și viguros, respectiv Doamna grațioasă și neobosită pun la dispoziție teste uzuale, dar și alte analize precum profilul lipidic, ionograma, screeningul pentru glanda tiroidă, diabetul zaharat, anemie, cancerul de prostată, metabolismul osos, osteoporoză, riscul cardio-vascular și cancerul colorectal.
Câțiva mililitri de sânge recoltați la timp și analizați cu instrumente performante, de către echipe de specialiști, fac diferența dintre nopți nedormite de frică și zile fără griji. Iar MedLife oferă nu doar cea mai mare rețea de laboratoare și centre de recoltare din România, dar și viteză de procesare, susținută inclusiv de transportul probelor cu drone, pentru un diagnostic mai rapid.
Dotate cu tehnologie de ultimă generație, laboratoarele MedLife procesează 1800 de tipuri de analize, cu o viteză mare de execuție și calitate garantată a rezultatelor. Mai mult decât atât, MedLife are protocoale de colaborare cu laboratoare din Franța și Germania, pentru o a doua opinie medicală, atunci când este cazul.
Diverse tipuri de cancer, boli cardiovasculare, diabetul, afecțiunile rinichilor și ale plămânilor - multe dintre aceste maladii pot fi prevenite, spun specialiștii, îngrijorați de calitatea și durata vieții românilor. Țara noastră are a treia cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană, de nici 77 de ani - cu peste 5 ani sub media UE.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰