Articol susținut de Dr. Silvia Militaru: "Din păcate, puține femei de 40-50 ani au beneficiat de vaccinul anti-HPV. Este important să meargă la medic pentru a preveni cancerul de col uterin"
Vizita la medicul curant ar trebui efectuată în mod regulat, chiar dacă vă simțiți sănătos/ sănătoasă. Scopul vizitelor medicale ar trebui să fie, așadar, axat pe prevenția unor boli grave. Indiferent de vârstă, controalele medicale regulate au câteva obiective clare, unul dintre ele fiind screeningul, adică acele investigații sau analize făcute pentru a depista din timp eventuale probleme medicale.
De exemplu, prin intermediul unor pachete de analize pentru evaluarea periodică a stării de sănătate și vă puteți evalua riscul pentru a dezvolta în viitor anumite afecțiuni. Pachetul de bază anual disponibil în cadrul MedLife conține analize de laborator și este recomandat tuturor persoanelor întrucât, indiferent de vârstă, starea de sănătate trebuie să ne preocupe și să facem din acest lucru o prioritate și o rutină anuală. Acesta conține o serie de teste uzuale, precum hemoleucograma completă, VSH (viteza de sedimentare a hematiilor), teste pentru evaluarea funcției hepatice (ALT, AST, Gama GT), dar și teste pentru evaluarea funcției renale (uree si creatinine). Totodată, pachetul verifică și profilul lipidic (colesterol total, LDL, trigliceride) și pune la dispoziție, în același timp, screening pentru diabetul zaharat (glucoză serică – glicemia), respective screening pentru anemie (sideremie – fier seric).
Investigații recomandate bărbaților
Chiar dacă, în aparență, se simt bine și nu au simptome grave sau îngrijorătoare, și domnii ar trebui să meargă la medic pentru a efectua controale regulate și, mai ales, pentru o evaluare periodică a stării de sănătate. Aceste consulturi medicale îi pot ajuta să evite unele probleme grave de sănătate, odată cu înaintarea în vârstă.
În primul rând, bărbații trebuie să își monitorizeze tensiunea arterială cel puțin o dată la 3 ani până la 5 ani. Vizita la medicul cardiolog este necesară mai ales dacă bărbatul suferă de diabet zaharat, boli cardiovasculare sau boli renale. Screeningul pentru valorile colesterolului și eventualele probleme asociate cu grăsimile din sânge ar trebui să înceapă la vârsta de 35 de ani (pentru bărbații care nu au niciun factor de risc pentru boală arterială coronariană) sau de la vârsta de 20 de ani (pentru acei bărbați care știu deja că au factori de risc pentru a dezvolta o boală arterială coronariană).
Specialiștii recomandă ca screeningul pentru diabetul zaharat să înceapă la vârsta de 35 de ani, iar apoi investigațiile (de exemplu, glicemia – nivelul glucozei din sânge) să fie repetate o dată la 3 ani, dacă acel bărbat nu are niciun fel de factor de risc pentru diabetul zaharat. Totuși, evaluarea periodică a stării de sănătate pentru diabetul zaharat ar trebui să înceapă mai devreme de 35 de ani, iar analizele de sânge ar trebui repetate mai des dacă bărbații au unul sau mai mulți factori de risc ce îi predispun la diabet zaharat. Astfel de factori de risc sunt: o rudă de gradul întâi diagnosticată cu diabet; dacă pacientul este supraponderal sau obez; dacă suferă de hipertensiune arterială, prediabet sau dacă are un istoric medical de boală cardiovasculară.
Importante sunt și alte tipuri de controale medicale și investigații, cum ar fi cele recomandate pentru screeningul bolilor infecțioase. Medicii buni recomandă ca toți bărbații adulți cu vârsta cuprinsă între 18 și 79 de ani să facă un test pentru depistarea hepatitei C. În funcție de stilul de viață al bărbatului și de istoricul medical, acesta poate apela la pachete de screening pentru a depista boli infecțioase transmise pe cale sexuală, cum ar fi sifilisul, chlamidioza etc.
De altfel, pachetele de analize Testat e Hot cuprind astfel de investigații. În funcție de varianta aleasă pacienții pot beneficia de un screening de bază (Panel BTS 7 patogeni: Neisseria gonorrhoeae; Chlamydia trachomatis; Trichomonas vaginalis; Mycoplasma genitalium; Mucoplasma hominis; Ureaplasma urealyticum; Ureaplasma parvum) sau de unul extins (Pantel BTS 7 patogeni; testarea pentru HIV - Ac Anti-HIV 1/2; testarea pentru Sifilis: - VDRL- RPR (semi-cantitativ). Iar până pe 11 august, cele două pachete Testat e Hot au 20% reducere în baza prezentării biletului la unul dintre festivalurile Electric Castle sau Summer Well.
Chiar dacă majoritatea bărbaților – tineri sau aflați deja la vârstă matură – poate nu se gândesc încă la prevenție atunci când vine vorba de sănătatea lor, este important să meargă în mod regulat la medicul curant și să îi spună că își doresc o evaluare periodică a stării de sănătate. Pe lângă profilul lipidic și testele uzuale de sânge menționate mai, domnii ar trebui să meargă și la un medic urolog, respectiv cardiolog. În anumite situații, când există unul sau mai mulți factori de risc, este posibil ca medicul cardiolog să recomande un test de efort (EKG de efort). Totodată, pe măsură ce înaintează în vârstă, medicul urolog poate recomanda investigații pentru screeningul cancerului de prostată și al cancerului colorectal.
Investigații recomandate femeilor
Dr. Silvia Militaru, medic primar Medicină internă și Hematologie la Hyperclinica MedLife Grivița, explică ce fel de analize sunt recomandate doamnelor cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani, pentru a pune accentul pe prevenție. Aceasta afirmă că examenul ginecologic anual este indicat să se facă de către femeile din această grupă de vârstă „pentru că frecvența mare a cancerului de col uterin se cunoaște [în țara noastră] și, din păcate, puține femei din grupa aceasta de vârstă au beneficiat de vaccinul anti-HPV”. Așadar, în primul rând, este important ca femeile între 40 și 50 de ani să meargă la medicul ginecolog cu scopul de a preveni cancerul de col uterin ori de a depista leziuni precanceroase pe colul uterin ori pe aparatul reproducător. „Dar tot în cadrul examenului ginecologic intră și primele măsuri de screening al cancerului mamar. De ce? Pentru că datele actuale din literatura de specialitate arată că de la 40 de ani trebuie efectuat screeningul cancerului mamar măcar printr-o mamografie-screening, o dată la doi ani”, spune medicul Silvia Militaru.
Totodată, aceasta adaugă că pacientele ar fi bine să meargă la medic să-și investigheze sânii „mai ales în cazul celor care sunt cu risc crescut de cancer de sân, și anume cele care au în familie, la rudele de gradul întâi, mutațiile genetice BCRA 1 și BRCA 2 sau cele care, întâmplător, printr-un test genetic, au depistat că au aceste mutații” în organism.
Bineînțeles, nu trebuie trecute cu vederea analizele de sânge. Analizele uzuale sunt, firește, hemoleucograma completă, analizele care evaluează funcția hepatică, transaminazele, cele care evaluează funcția renală (ureea, creatinina), respectiv funcția endocrină, iar dr. Silvia Militaru se referă aici, în primul rând, la glanda tiroidă, „pentru că afecțiunile tiroidiene sunt din ce în ce mai frecvente în România”. Nu în ultimul rând, pentru femeile aflate în deceniile a patrulea și al cincilea de viață este important profilul metabolic: „Pe lângă glicemie, se recomandă profilul lipidic, trigliceride, colesterol cu fracțiunile cunoscute (HDL-colesterol; LDL-colesterol; colesterol total). Ca populație, se știe deja că noi, românii, ne confruntăm din ce în ce mai frecvent cu sindromul metabolic, din cauza stilului de viață nesănătos, alimentației bogate în aditivi și grăsimi polinesaturate”, adaugă medicul. Și, bineînțeles, aceasta recomandă ca doamnele să efectueze și un sumar de urină, cu urocultură, „pentru că infecțiile urinare sunt foarte frecvente la femei”. Pentru un diagnostic mai clar, indicată ar fi vizita la un medic urolog, de rutină.
De reținut este faptul că, pe lângă controlul ginecologic, femeilor li se recomandă și o ecografie ginecologică, alături de o ecografie abdominală. Pentru a preîntâmpina anumite probleme de sănătate ce nu au încă manifestări vizibile, trebuie avută în vedere consultația de medicină internă sau medicină generală. Dincolo de screeningul pentru afecțiunile glandei tiroide, indicat ar fi ca femeile să efectueze unele investigații și analize pentru a determina eventuale boli infecțioase „tăcute”, un diabet zaharat nedepistat sau un prediabet ori, în unele cazuri, o anemie feriprivă.
După instalarea menopauzei, organismul femeii este mai predispus la fracturi, așa că doamnele nu trebuie să omită – ca parte din evaluarea periodică a stării de sănătate – acele investigații ce relevă riscul de osteoporoză, cum ar fi o osteodensitometrie. Nu trebuie trecută cu vederea nici sănătatea inimii, astfel că un control la medicul specialist în medicină internă ori la medicul cardiolog ar putea indica, ulterior, dacă femeia are sau nu factori de risc cardiovascular sau o predispoziție pentru boli cardiovasculare.
Investigații recomandate copiilor
Prevenția este cheia atunci când vine vorba de a vă ajuta copilul să se mențină sănătos și să detectați din timp probleme de sănătate, înainte ca acestea să aibă alte implicații mai grave.
Când vorbim de prevenție în sănătate, nu doar la copii, cât și la adulți, ne gândim în primul rând la un set de servicii medicale ce ajută în screeningul și în posibila identificare a problemelor de sănătate înainte ca simptomele unor boli să se dezvolte. Pentru copii, prevenția include controale medicale anuale, vaccinările cu schema completă, dar și screening pentru unele boli precum autismul.
Când copilul este sugar sau are sub un an, vizitele regulate la medic au loc o dată la câteva luni, iar mai târziu este important să mergeți anual la medicul pediatru sau medicul de familie. Specialistul va monitoriza etapele dezvoltării copilului. În timpul acestor vizite au loc investigații și analize în scop de screening, nu doar vaccinările necesare.
Unele teste de sânge vor fi efectuate, tot în scop de screening, pe parcursul copilăriei, inclusiv la vârsta școlară, pentru a vă asigura că cel mic se menține sănătos. Aceste teste de sânge includ analize care depistează primele semne ale unei anemii, teste care măsoară nivelul de plumb în sângele copilului ș.a.
Pentru evaluarea periodică a stării de sănătate a copilului, în funcție de vârstă, medicul său curant vă poate recomanda anumite analize și investigații, ținând cont și de istoricul medical al micuțului, dar și de antecedentele medicale ale familiei.
Pentru nou-născuți este recomandat screeningul pentru concentrația de bilirubină. Pentru copiii de la 0 la 11 luni, cei cu vârste între 1 și 4 ani, între 5 și 10 ani, între 11 și 14 ani, dar și de la 15 la 17 ani poate fi extrem de important screeningul pentru tensiunea arterială. Monitorizarea etapelor de dezvoltare se va face pentru copiii cu vârsta sub 3 ani. Totodată, se recomandă screeningul pentru dislipidemie (grăsimile din sânge – colesterol, trigliceride) pentru toți copiii o dată între vârsta de 9 și 11 ani și o dată între vârsta de 17 și 21 de ani. Screeningul dislipidemiei se recomandă și pentru copiii cu un risc mai mare de hiperlipidemie.
Indiferent de vârstă, pentru toți copiii se recomandă măsurători ale înălțimii, greutății și indicelui de masă corporală (IMC). Acestea trebuie făcute în mod regulat. Pentru adolescenții cu risc mai mare, care deja și-au început viața sexuală, se recomandă screeningul pentru hepatita B, precum și screeningul pentru infecțiile cu HIV. Indicat ar fi să se efectueze un screening complet pentru bolile cu transmitere sexuală (BTS) pentru adolescenții aflați la risc înalt.
Pentru copiii de toate vârstele este indicat și un control oftalmologic în mod regulat, iar pentru copiii mici de la 6 luni la 6 ani, indicată ar fi și evaluarea sănătății orale, pentru a preîntâmpina apariția cariilor.
Surse bibliografice:
https://medlineplus.gov/womenshealthcheckup.html
https://medlineplus.gov/ency/article/007464.htm
https://www.healthcare.gov/preventive-care-children/
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰