Antena Meniu Search
x

Articol susținut de Medlife După 60 de ani, bărbații sunt mai predispuși la numeroase afecțiuni

Dr. Anca Olteanu, MedLife: „Este foarte important ca pacienții să înțeleagă că mersul la medic nu trebuie să depindă de o durere și că există numeroase boli «silențioase», care pot afecta calitatea vieții.“

După 60 de ani, bărbații sunt mai predispuși la numeroase afecțiuni
După 60 de ani, bărbații sunt mai predispuși la numeroase afecțiuni - Shutterstock

Nu de puține ori se întâmplă să auzim în jurul nostru povești despre seniori din alte țări, veseli, plini de energie și cu poftă de viață. Și să râvnim și noi la această „tinerețe fără bătrânețe”. Care nu este neapărat greu de obținut, cu puțină atenție la stilul de viață și, mai ales, la starea de sănătate. Ori știm cu toții că, odată ce ai trecut de prima tinerețe și te îndrepți vertiginos spre vârsta a 3-a, lucrurile se pot schimba de la o zi la alta. De exemplu, potrivit ultimei raportări a INS, dintre bărbații întrebați de ce au fost în ultimul an la medic, doar 16% au răspuns că au ajuns în fața unui specialist în scop pur preventiv. Asta în contextul în care, în special după vârsta de 60 de ani, bărbații sunt predispuși la numeroase afecțiuni care le pot pune în pericol nu doar starea generală de sănătate, ci chiar viața.

„Noi, medicii buni de la MedLife, spunem că prevenția este cel mai bun tratament și chiar așa este. Analizele de sânge sunt esențiale în investigarea problemelor de sănătate, chiar și în lipsa unor simptome. Este foarte important ca pacienții să înțeleagă că mersul la medic nu trebuie să depindă de o durere și că există numeroase boli «silențioase», care într-un final ajung să afecteze calitatea vieții sau chiar să o pună în pericol. Analizele și testele de screening efectuate anual pot ține sub control majoritatea afecțiunilor care pot deveni fatale“, a explicat dr. Anca Olteanu, medic generalist la MedLife.

Conform London Doctors Clinic, printre cel mai des întâlnite afecțiuni în rândul bărbaților de peste 60 de ani se numără:

Bolile de inimă

Conform statisticilor, bolile de inimă sunt principala cauză de deces la bărbații de vârsta a 3-a. De altfel, bolile aparatului circulator reprezintă și motivul ultimei spitalizări, conform răspunsurilor furnizate de aceștia în cadrul celui mai recent studiu al INS. Iar bărbații au un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare decât femeile, întrucât sunt mai neglijenți în ceea ce privește un stil de viață sănătos.

Aceste afecțiuni apar pe fondul obezitatii, fumatului, hipertensiunii și colesterolului crescut. Așadar, disconfortul la nivelul pieptului, palpitațiile și respirația îngreunată sunt semne care ar trebui să te trimită la medic, pentru a putea evita un accident vascular sau un infarct miocardic.

Afecțiunile prostatei

Prostata este un alt organ extrem de sensibil la numărul anilor, întrucât această glandă se extinde natural odată cu înaintarea în vârstă. Chiar și așa însă, există o serie de simptome care dau de bănuit:

  • urinezi de două sau mai multe ori pe noapte;
  • urinarea este dificilă și întârziată;
  • jetul urinar are presiune mică și este întrerupt;
  • ai senzația că nu ți-ai golit complet vezica urinară;
  • îți vine brusc să urinezi și îți este imposibil sa te abții;
  • simți o senzație de arsură atunci când urinezi;
  • observi sânge în urină sau în spermă.

Aceste simptome ar putea semnala fie o hipertrofie benignă a prostatei, fie chiar cancer de prostată - afecțiunea malignă cu cea mai mare prevalență în rândul bărbaților maturi, reprezentând peste 15% din cancerele ce apar la sexul masculin și aproximativ 10% din decesele cauzate de afecțiuni maligne, potrivit datelor furnizate de Institutul Victor Babeș. Însă vestea bună e că această boală este vindecabilă în peste 85% din cazuri, dacă este diagnosticată la timp.

Cancerul de colon

Tot cancerul reprezintă cea mai mare îngrijorare și atunci când vine vorba de sănătatea colonului. Întrucât, odată trecut pragul de 60 de ani, predispoziția bărbaților de a se confrunta cu un cancer de colon crește. Oricât de gurmand și petrecăreț ai fi și oricât ți-ar plăcea să te răsfeți cu „ceva bun”, trebuie să știi că stilul de viață și alimentația joacă și aici un rol foarte important. Căci obezitatea, consumul de alcool, fumatul, dietele bogate în carne roșie (vită, porc) sau alimentele procesate (crenvurști, salamuri, brânză topită etc.) sunt printre cei mai mari dușmani ai colonului. Așadar, în eventualitatea în care observi sânge în scaun sau simți că ceva nu este în regulă, cere cât mai curând opinia unui specialist.

Disfuncția erectilă

Deși este normal ca bărbații, odată cu trecerea timpului, să se confrunte cu incapacitatea de a avea sau menține o erecție, în 70% din cazuri aceasta poate indica prezența unor afecțiuni mai grave, precum bolile de inimă, diabetul, ateroscleroza, boli de rinichi, celei neurologice sau vasculare. Așa că ar fi bine să nu pui aceste „întâmplări” doar pe seama vârstei și să ceri ajutor specializat, mai ales dacă disfuncția erectilă este însoțită și de alte simptome.

Problemele de vedere

Tot puse pe seama vârstei și, de multe ori ignorate, sunt și problemele de vedere. Dincolo de numărul anilor însă, vederea încețoșată poate indica fie o afecțiune gravă a ochilor, fie un accident vascular cerebral sau chiar o tumoare pe creier. Ori, dacă acesta este cazul, cu siguranță nu vrei să le ignori.

Și nu uita: Sedentarismul, alimentația deficitară, consumul de alcool și cel de tutun pun la grea încercare rezistența organismului, mai ales în cazul seniorilor. Diabetul, bolile de ficat, plămâni și cele cardiovasculare sunt un risc iminent pentru persoanele de vârsta a 3-a. Nu doar că pot duce la instalarea andropauzei - menopauza masculină, dar pot chiar să atenteze la viața pacienților.

În acest context, chiar și în lipsa unor simptome clare, medicii buni recomandă pachetul de screening MedLife “Seniorul activ și viguros”, special conceput pentru bărbații de peste 60 de ani. Acesta cuprinde consultații de medicină generală, urologie și cardiologie la finalul cărora vei obține nu doar informații valoroase despre starea ta de sănătate, dar și indicații și recomandări personalizate pe nevoile tale.

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Facem România Bine » După 60 de ani, bărbații sunt mai predispuși la numeroase afecțiuni