Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Articol susținut de Medlife #MediciBuni – Dr. Georgiana Becleanu, MedLife: "Persoanele active sexual trebuie să-și facă măcar o dată pe an un screening pentru infecțiile cu transmitere sexuală"

Peste 1 milion de infecții cu transmitere sexuală (ITS) vindecabile sunt dobândite în fiecare zi în întreaga lume de către persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani. Majoritatea acestor infecții sunt asimptomatice și au un impact direct asupra sănătății sexuale și reproductive, putând duce la infertilitate, cancere și complicații ale sarcinii: „Testarea este importantă, deoarece o persoană activă sexual poate avea o boală fără să știe acest lucru”, a atras atenția dr. Georgiana Becleanu, medic primar Medicina de laborator în cadrul Laboratorului MedLife Panduri.

de Redactia Observator

la 26.07.2024 , 07:10

Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că, în 2020, au existat aproximativ 374 de milioane de infecții noi cu transmitere sexuală la persoanele cu vârsta între 15 și 49 de ani, doar o infecție din patru fiind vindecabilă: chlamidioza, gonoree, sifilis și tricomoniază.

Dr. Georgiana Becleanu a subliniat că și în laboratoarele MedLife, printre testele primite, solicitările pentru cele cu transmitere sexuală (BTS) sunt foarte frecvente: „Aceste infecții afectează atât femeile, cât și bărbații activi sexuali. Frecvența lor este asociată cu prezența unor grupe de risc care sunt predispuse îmbolnăvirii (persoane ce întrețin relații sexuale neprotejate sau cu mai mulți parteneri sexuali), persoane cu infertilitate, cu boli inflamatorii pelvine, femei însărcinate sau care urmează să fie însărcinate etc.” Medicii buni pledează pentru prevenirea acestor boli și testarea cu regularitate.

12 agenți infecțioși pot fi identificați în testele pentru depistarea BTS-urilor

Articolul continuă după reclamă

Peste 30 de bacterii, virusuri și paraziți se transmit prin contact sexual, inclusiv sexul vaginal, anal și oral. Unele BTS-uri se pot transmite și de la mamă la copil în timpul sarcinii, nașterii și alăptării.

Testul de depistare a bolilor cu transmitere sexuală identifică 12 agenți infecțioși (bacterii, virusuri și paraziți patogeni) cum ar fi: Neisseria gonorrhoeae (gonoree), Treponema pallidum (sifilis), Chlamydia trachomatis (chlamidioza), Haemophilus ducreyi (șancrul moale), Virus herpes simplex 1 și Virus herpes simplex 2 (infecții herpetice genitale), Trichomonas vaginalis (trichomoniaza), dar și germeni comensali, condiționat patogeni, care se pot transmite prin contact sexual, dar pot să se manifeste și să colonizeze mucoasele si în lipsa contactului sexual, prin dezechilibrul florei genitale precum: Ureaplasma urealyticum/ parvum, Mycoplasma genitalium, Mycoplasma hominis.

Este recomandată testarea BTS în cazul pacienților cu simptomatologie genitală, pacienților cu leziuni genitale sau anale descoperite la o simplă consultație la medic, în cazul persoanelor care au avut contact sexual genital/ anal neprotejat sau cu mai mulți parteneri, a persoanelor însărcinate sau celor care vor să se pregătească pentru o viitoare sarcină”, a precizat dr. Becleanu, care recomandă inclusiv testarea ca screening măcar o dată pe an având în vedere frecvența mare în populația noastră a BTS-urilor.

Pregătirea pentru testarea BTS este foarte importantă

Acuratețea rezultatelor obținute după testare este mult influențată de niște reguli care trebuie respectate de către pacienți înainte de recoltare. Atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților, este recomandată evitarea contactului sexual cu 48 de ore înainte de recoltare. În cazul femeilor, cu 48 de ore înainte de recoltare se recomandă evitarea spălaturilor intravaginale și/ sau utilizarea produselor intravaginale (ovule, creme, contraceptive dezinfectante, spermicide, tampoane intravaginale). Nu se recoltează probe pentru teste în perioada menstruală.

În cazul bărbaților, pentru a preleva secreție uretrală, nu este recomandat să urineze înainte de recoltare. În cazul recoltării probei de urină este recomandată recoltarea de urină dimineața sau trebuie să treacă cel puțin 3 ore înaintea recoltării și să colecteze primul jet de urină.

Orice persoană care primește un rezultat pozitiv trebuie să se adreseze unui medic clinician dermatolog, infecționist, urolog sau medic de familie pentru consiliere și tratament. Iar până se prezintă la medic cu rezultatul, trebuie să evite contactul sexual neprotejat. Uneori, rezultatele obținute pot fi fals negative „din cauza nerespectării condițiilor înainte de recoltare sau a modului de recoltare și manipulare a probelor (de exemplu proba nu este recoltată din cervix în cazul femeilor sau în cazul bărbaților este recoltată insuficient uretral). Pentru probele de urină se pot obține rezultate fals negative, în cazul în care urina nu este suficient de concentrată sau nu este recoltat primul jet. Aceste rezultate fals negative pot influența decizia clinică, punerea unui diagnostic incorect sau incomplet”, a semnalat dr. Georgiana Becleanu.

România, „campioană” la infecția cu HPV

Una dintre cele mai importante infecții cu transmitere sexuală pe care medicii o pot depista este infecția cu HPV (Human Papilloma Virus), care provoacă o gamă largă de afecțiuni atât la femei, cât și la bărbați, cea mai gravă consecință fiind cancerul de col uterin.

Infecția cu HPV este prezen într-un procent mare la persoanele active sexual, cel puțin o dată în decursul vieții”, a spus medicul de laborator. Din observația participativă, medicul atrage atenția că în topul celor mai frecvente BTS-uri depistate în laboratoarele MedLife pe primul loc se situează infecția cu HPV, pe locul secund infecțiile cu germeni comensali/ condiționat patogeni (Ureaplasma urealyticum/ parvum, Mycoplasma hominis și genitalium), apoi infecțiile cu Chlamydia trachomatis.

Peste 95% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecția cu HPV, un virus care infectează epiderma și mucoasele. Conform datelor Sistemului European de Informații cu Privire la Cancer (ECIS) al Centrului Comun de Cercetare, în 2022, România înregistra cea mai ridicată incidență (32,6 /‰00 femei, de 5 ori mai mult decât în Finlanda – 6,4 /‰00 femei) și mortalitate prin cancer de col uterin în Uniunea Europeană (16,8/‰00 femei, de 8 ori mai mult decât Finlanda – 2,2/‰00 femei). În anul 2020, dintre cele 30.447 de cazuri noi și 13.437 de decese estimate la nivel european prin cancer de col uterin, 11,10 % din cazurile noi și 13,43% din decese s-au înregistrat în România.

Din ce în ce mai mulți bărbați tineri cu boli cu transmitere sexuală

Avem pacienți bărbați, care, la 3 luni, ținând cont de activitatea sexuala, își fac o verificare constanta pentru aceste boli. Acesta este un lucru de apreciat, fiindcă majoritatea tinerilor nu se testează și, astfel, bolile se transmit fără a fi cunoscută prezența lor. Cazurile de BTS sunt multe, atât la femei cât și la bărbați, majoritatea  tineri”, a mărturisit dr. Georgiana Becleanu.

Prin adresabilitatea unui pacient către laboratorul medical în vederea testării BTS se obține mai repede un rezultat și pacientul află dacă este purtătorul unei infecții BTS astfel încât, ulterior, să se adreseze medicului clinician.

Într-un laborator clinic, medicul de laborator joacă un rol cheie. El trebuie să se asigure că au fost respectate condițiile preanalitice (recoltare, transport), supraveghează și coordonează procesele analitice propriu-zise, validează rezultatele și asigură comunicarea lor către pacient și clinician. De-a lungul anilor de experiență pe care îi am în laboratorul clinic au fost multe cazuri interesante legate de toate patologiile. De multe ori, pacientul vine cu încredere și îmi cere sfaturi înainte de a ajunge la clinician, fie din cauza simptomelor acute pe care le acuză, fie pentru a câștiga timp, ulterior a se prezența medicului clinician cu rezultatele”, a afirmat dr. Georgiana Becleanu.

În stadiile incipiente, majoritatea BTS-urilor nu dau simptome, dar ulterior pot apărea simptome comune: secreții vaginale/ uretrale, prurit persistent în zona vaginală/ perianala, leziuni sau vezicule în zona genitală, perianală sau alte zone ale corpului, durere în timpul urinării sau în timpul actului sexual, dureri la nivelul abdomenului inferior. În opinia medicului de laborator, toate persoanele active sexual trebuie să conștientizeze posibila prezența a bolilor cu transmitere sexuală și consecințele acestora în timp asupra stilului de viață și asupra sănătății lor.

Trebuie în permanentă să fie informați și să își însușească toate măsurile de prevenție. Persoanele active sexual trebuie -și facă măcar o dată pe an un screening pentru infecțiile cu transmitere sexuală” a concluzionat medicul.

Surse:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/sexually-transmitted-infections-(stis)

https://insp.gov.ro/index.php/informatii-publice/send/7-informatii-publice/1019-raport-activitate-insp-2020

https://insp.gov.ro/2024/01/03/ianuarie-2024-campanie-de-prevenire-a-cancerului-de-col-uterin/

***

 Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Facem România Bine » #MediciBuni – Dr. Georgiana Becleanu, MedLife: "Persoanele active sexual trebuie să-și facă măcar o dată pe an un screening pentru infecțiile cu transmitere sexuală"