Antena Meniu Search
x

Articol susținut de Medlife #MediciBuni – Dr. Olimpia Pașca, MedLife: „Odată ce copilul a luat antibiotic, flora se dereglează și predomină bacteriile rele, care vor carbohidrați"

Practicând medicina funcțională integrativă, care privește corpul ca pe un întreg și urmărește toate cauzele bolilor – așa își desfășoară activitatea medicul pediatru Olimpia Pașca. După mai bine de un deceniu de neonatologie, dr. Pașca s-a alăturat echipei din cadrul Hyperclinicii MedLife Oradea, unde a devenit medicul preferat al celor mici. Pentru că „face altfel de medicină”, spune ea: „Prima dată când intră copilul în cabinet trebuie să te împrietenești cu el. Ne acomodăm, vorbim, desenăm, dacă e cazul, pentru că toți sunt precum copiii mei. Eu fac o pediatrie mai prietenoasă - îmbrățișez pacienții, întotdeauna încerc să am ceva colorat pe mine, am chiar și o tablă pentru desenat în cabinet.”

de Redactia Observator

la 13.06.2024 , 11:17

#MediciBuni – Dr. Olimpia Pașca, MedLife: „Odată ce copilul a luat antibiotic, flora se dereglează și predomină bacteriile rele, care vor carbohidrați"

Iar secretul unui tratament adecvat stă într-o diagnosticare corectă, adaugă medicul: „Dacă am un pacient cu o boală de piele, nu tratez doar pielea, ci caut cauza care poate fi, de obicei, o problemă digestivă. Pentru că atunci când intestinul nu se simte bine, se reflectă în piele. Sau poate fi chiar și o cauză emoțională, pentru că toate bolile au o cauză psiho-emoțională. În plus, ca să știu cum să echilibrez corpul, lucrez și cu mama, nu doar cu copilul: emoțiile mamei, problemele digestive, cele din timpul sarcinii, alimentația de început etc.”, explică dr. Pașca.

Și rezultatele se văd nu doar în starea de sănătate a copiilor, ci și în afecțiunea cu care răspund: „Copilul simte medicul când intră în cabinet și, dacă vede bunătate și compasiune, se liniștește. Am și copii care nu mai vor să plece de la mine și rămân în sala de joacă chiar și o oră înainte de a părăsi clinica”, povestește zâmbind medicul.

Începuturile

Articolul continuă după reclamă

Conexiunea dr. Olimpiei Pașca cu medicina a început în copilăria timpurie când, la vârsta de 3 ani, a cerut cadou o trusă medicală. Iar de atunci nu s-a mai despărțit de ea. A fost șefă de promoție în facultate, iar când a venit vremea rezidențiatului a optat pentru neonatologie. A lucrat 15 ani în maternități, asistând mii de copii: „Conexiunea cu Divinitatea mă ajută cel mai mult pentru că neonatologia este o specialitate aparte. În neonatologie ai nevoie de un al șaselea simț, să simți bebelușul. Îmi amintesc de un caz pe care l-am diagnosticat cu o infecție destul de gravă numai după timpul de colorare al pielii, pentru că nu avea niciun simptom. Dacă îl lăsam acasă, sigur se întâmpla ceva grav”, spune ea cu recunoștință.

Pe acelaşi subiect

Dr. Pașca a început să practice medicina în secții de terapie intensivă din Marea Britanie, unde a lucrat atât la maternitatea din Chelsea preferată de vedete, cât și la cele unde s-au născut prințul William și copiii săi. Iar cazurile cu care s-a confruntat acolo și emoțiile pe care le-a trăit i-au fost piatră de temelie: „În Anglia am avut cazuri foarte foarte grave. Copii cu multe malformații, ne chinuiam cu lunile, poate și un an, iar apoi îi pierdeam. Bebeluși de 500-600 de grame operați pe intestine - cazurile cele mai grave pe care vi le puteți imagina. Și este dureros când te lupți pentru viața unui copil, iar apoi pleacă. Țin minte că am avut un copil născut în apă, care a aspirat lichid, a fost intubat și ne-am chinuit aproape 3 săptămâni să-l ținem în viață artificial: îi administram medicamente și mâncare intravenos, iar creierul i l-am protejat prin metoda cooling - îi țineam corpul la 34 de grade. Dar plămânii tot nu începuseră să funcționeze, inima prea puțin, iar părinții au decis să oprim aparatele. Am plâns o săptămână”, își amintește cu tristețe doctorița.

Însă pentru că neonatologia românească nu era recunoscută în Marea Britanie, dr. Pașca a fost nevoită să se întoarcă în țară, pentru o nouă specializare. A ales pediatria, fiind cea mai apropiată de ceea ce ea știa deja să facă. A ajuns pe secția de genetică a spitalului din Oradea, unde a văzut atât de mulți copii cu malformații, încât a fost la un pas să renunțe. Șefa ei de atunci a convins-o, însă, că medicina este calea de urmat: „A fost cel mai uman medic pe care l-am cunoscut. Era interesată doar să ajute pacienții, își făcea cu adevărat munca din suflet”, apreciază medicul.

Încă o șansă pentru România

Chiar dacă nu i-a fost ușor, dr. Olimpia Pașca a decis să mai dea o șansă României și să rămână în țară, deși s-ar fi putut întoarce oricând în Marea Britanie ca medic pediatru. Și nu îi pare rău pentru că acum, lucrând într-o clinică privată, are ocazia de a fi alături de pacienții ei de la naștere și până când devin adulți: „Starea emoțională a mamei din timpul sarcinii este foarte importantă, felul în care se simte mama se transmite și către copil și se zice că această stare se păstrează până la 21 de ani. Chiar dacă mamelor li se pare că e mic și nu înțelege, copilul simte foarte multe, inclusiv intrauterin, de când se formează. Și apoi îmi comunică mie, ca medic, prin limbajul corpului. Eu simt, văd și percep, nu trebuie neapărat să vorbească cu mine”, spune  aceasta.

În plus, este foarte mândră de faptul că are ocazia să aplice în țară ceea ce a învățat în străinătate, fiind singurul medic care, atunci când are ocazia, optează pentru recoltarea de sânge din deget - o operațiune mult mai puțin dureroasă și traumatizantă pentru micii pacienți, dar și mai protectoare, datorită cantității mici de sânge recoltat: „Recoltarea o facem din deget, ca să nu luăm mult sânge, întrucât crește riscul de anemie. Am adus din Anglia micro-metoda, pentru că acolo medicul face recoltarea și am avut ocazia să experimentez pe sute de copii, așa că, atunci când am venit, i-am învățat și eu pe alții, mai departe. Și se pot face destul de multe analize din aceste micro – eprubete.”

Fiind la bază neonatolog, 80% dintre pacienții dr. Pașca sunt bebeluși de sub un an. Mulți fiind născuți prin cezariană, spune specialista, au flora intestinală diferită față de cea a copiilor născuți natural, ceea ce duce la intoleranțe alimentare, cum ar fi lactoza. Iar intoleranțele declanșează, la rândul lor, dermatita atopică și refluxul gastroesofagian: „La copiii mai mari predomină infecțiile de sezon din cauza excesului de antibiotice și, ceea ce nu știe lumea este că și antitermicele scad imunitatea. În Anglia se făceau studii și s-a dovedit că produsele pe bază de ibuprofen scad numărul de neutrofile, care luptă cu virusurile, cu boala. Iar paracetamolul ajută la împrăștierea virusurilor, se înmulțesc mai repede. Deci, în străinătate, nu prea se dau antitermice la temperatură de sub 38,5. Și zahărul scade imunitatea, iar paradoxul face ca toate produsele împotriva răcelii să conțină zahăr. Este cel mai toxic aliment, distruge tot corpul”, avertizează medicul.

Recomandări pentru părinți

Având, așadar, la îndemână un istoric atât de amănunțit al pacienților, o foarte mare arie de expertiză și multă experiență, dr. Pașca vine și cu recomandări pentru părinții care vor să clădească o sănătate de fier copiilor. Iar evitarea pe cât posibil a antibioticelor este prima:  „Odată ce copilul a luat antibiotic, flora se dereglează și predomină bacteriile rele, care vor carbohidrați - pâine, paste, dulciuri, banane. Cam asta este mâncarea preferată a copiilor care au probleme cu flora intestinală. De aici, nici digestia nu este bună și atunci nu se asimilează nici vitaminele, iar copiii au diferite carențe și le scade imunitatea. Este așa, un cerc vicios”, explică ea.  

În plus, alimentația deficitară, bazată mai mult pe mâncare procesată și mai puțin pe fructe și legume, dar și sedentarismul, contribuie din plin la o sănătate deficitară: „Am și mulți pacienți copii cu colesterol mare din cauza alimentației și a faptului că stau foarte mult în fața calculatorului. Mulți dintre ei sunt și obezi, mai ales adolescenții, una dintre cauzele frecvente fiind pe fond psiho-emoțional. Iar de la obezitate se dezvoltă foarte multe boli. Și am observat că avem rezultate foarte bune prin echilibrarea florei intestinale, echilibrarea alimentației, dar și homeopatie pe fond emoțional, iar, astfel, bolile nu mai recidivează.”

Evitarea pe cât posibil a ecranelor, în special în cazul copiilor mici, dar și timpul cât mai mult și cât mai de calitate petrecut de aceștia cu părinții sunt iarăși adevărate „medicamente”, spune medicul. Întrucât de la dezechilibru emoțional la anumite dependențe nu este decât un singur pas: „Am observat că părinții lucrează foarte mult, iar copiii sunt lăsați cu altcineva. Și le cumpără jucării sau dulciuri ca să compenseze lipsa, dar asta nu este o soluție. Ar trebui ca părinții să ofere foarte multă atenție mai ales în primii 3 ani de viață. Copilul are nevoie de iubire și sunt de părere că statul ar trebui să sprijine mai mult acest aspect.”

Și prevenția are nevoie de o atenție suplimentară, continuă specialista, întrucât este cea mai sigură cale către o populație sănătoasă: „La noi se pune accentul mai mult pe boală - inclusiv în școală, lucru care mă intrigă. În Japonia, de exemplu, medicii de familie sunt recompensați dacă merg pe medicina preventivă și au cât mai puțini pacienți bolnavi. Și mi se pare că acesta este viitorul - să se meargă pe prevenție, dar nu din chimicale, ci din emoțional și alimentație. Cât mai natural, prin schimbarea stilului de viață”, este de părere dr. Pașca.

Nimic fără Dumnezeu

Pe lângă speranțele pe care și le pune în autorități, dr. Pașca își îndreaptă cel mai mult gândurile spre cer. Este genul de persoană spirituală, care crede în bunătate, compasiune, iubire și afecțiune:  „Credința te ajută în meseria asta, fără Dumnezeu nu poți face nimic. Iar unii s-au îndepărtat de El și caută fericirea în lucruri materiale, în loc să o caute în schimbarea atitudinii. Unii părinți nu se ocupă de ceea ce este cu adevărat important, și anume sufletul copilului.”

Iar această filosofie de viață o aplică și în meseria pe care o face cu atâta răbdare: „Am observat că dacă nu faci medicina cu compasiune, nu faci din suflet ceea ce faci, poți să cazi în cealaltă extremă și să devii inuman, să te închizi când vezi atâta suferință. Or, eu cred că unui medic bun chiar îi pasă de pacient și face tot posibilul să-l ajute. De exemplu, când lucram în gărzi, mi se părea așa, ca o muncă robotică, trebuia să fac totul repede, plus partea de scriptologie. Acum, la cabinet, sunt mai relaxată, mă axez mai mult timp pe pacient, mărturisește aceasta cu bucurie.

Fiind de părere că alimentația și emoțiile joacă un rol crucial în starea de sănătate a fiecăruia dintre noi, dr. Olimpia Pașca ne reamintește de celebrul sfat al lui Hipocrate: Alimentele să vă fie medicament, iar medicamentele - hrana.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Credeţi că sunt pregătite autorităţile să facă faţă codului roșu de caniculă?
Observator » Facem România Bine » #MediciBuni – Dr. Olimpia Pașca, MedLife: „Odată ce copilul a luat antibiotic, flora se dereglează și predomină bacteriile rele, care vor carbohidrați"