Antena Meniu Search
x

Articol susținut de Medlife #MediciBuni – Dr. Vitalie Gherman, MedLife: „În prezent, cancerul nu mai înseamnă moarte. Descoperit în fază incipientă și tratat corect, este vindecabil!”

Când la nici 40 de ani ai una dintre cele mai mari experiențe în chirurgia minim invazivă din țară, atunci chiar poți spune despre tine că ești un medic bun. Doar că el - dr. urolog Vitalie Gherman, din cadrul MedLife Humanitas Cluj - nu o face. Lasă rezultatele să vorbească de la sine: aproape o mie de intervenții chirurgicale oncologice, cu o rată de complicații minimă.

#MediciBuni – Dr. Vitalie Gherman, MedLife: „În prezent, cancerul nu mai înseamnă moarte. Descoperit în fază incipientă și tratat corect, este vindecabil!”
#MediciBuni – Dr. Vitalie Gherman, MedLife: „În prezent, cancerul nu mai înseamnă moarte. Descoperit în fază incipientă și tratat corect, este vindecabil!”

Startul în viață, împachetat în două sacoșe și multă ambiție

Originar din Republica Moldova, dr. Vitalie Gherman a luat viața-n piept încă de la 15 ani, când a ajuns în România cu bursă de licean. Copil de profesori și conștient că trebuie să opteze pentru o meserie statornică, a ales drumul medicinei, mai ales că era foarte bun la chimie, iar biologia nu i s-a părut greu de învățat.

A ajuns la facultate cu două sacoșe - „ca-n filme”, după cum îi place să spună. Dar a terminat printre primii 200 pe țară, așa că și-ar fi putut alege orice specialitate. Și ar fi optat pentru cardiologie dacă providența nu i l-ar fi scos în cale pe profesorul dr Ioan Coman - „părintele laparoscopiei urologice clujene”, care i-a sugerat să aleagă urologia. Iar destinul nu s-a înșelat. Dr. Vitalie Gherman a fost primul și unicul rezident român din generația lui care a primit o bursă de la Asociația Europeană de Urologie pentru un fellowship în Germania. Iar odată ajuns acolo, a continuat să fie chemat la diverse cursuri de perfecționare în Franța, Spania și Cehia. A primit chiar și ofertă de a rămâne în Germania, însă a refuzat-o, de dragul familiei.

Articolul continuă după reclamă

Acesta a absolvit rezidențiatul în 2015, cu cea mai mare notă pe specialitatea lui. Chiar și așa, din cauza problemelor din sistemul de sănătate, a fost nevoit să facă 3 ani de voluntariat pentru a-și dezvolta abilitățile chirurgicale, până a reușit să-și găsească un post stabil: „Este foarte important startul. Dacă startul este ratat, este foarte greu să remontezi 2-3 ani de inactivitate, chiar dacă din punct de vedere teoretic ești bun. Era o onoare pentru mine doar să mă lase să intru în sală, să mă uit”, își amintește doctorul Gherman.

Unul dintre cei mai căutați chirurgi uro-oncologi din țară

După ani grei, cu multe sacrificii, decizia s-a dovedit a fi una foarte inspirată. Astăzi, dr. Vitalie Gherman este unul dintre cei mai căutați chirurgi oncologi din țară, pe parte de urologie: „90% din activitatea mea chirurgicală este chirurgie minim invazivă uro-oncologică. În ceea ce privește cancerele din sfera urologică, mă ocup toată patologia oncologică a aparatului urinar: prostată, rinichi, vezică, testicul, sau penis. Asta mi-a plăcut, asta s-a mulat pe felul meu de a fi și mi-a oferit cele mai mari satisfacții. Ieri, de exemplu, am făcut o cistectomie radicală cu neovezică - i-am scos vezica și prostata unui bărbat de 58 de ani și i-am făcut o nouă vezică dintr-un intestin. Este o operație foarte laborioasă, durează 8 ore”, explică medicul.

Și cum o proporție semnificativă suferă de cancer, pacienții doctorului Gherman ajung deja foarte speriați în cabinetul său, iar discuțiile nu sunt deloc ușoare: „Cel mai important este să înțeleagă și să își accepte boala. Sunt și cazuri depășite chirurgical, cărora nu le poți oferi vindecare. Pe aceștia îi ajut cum și cât este uman posibil, le alin durerea, le explic că există și chirurgie de paliație. Fiind un om foarte direct, nu pot să mint pacienții, trebuie să știe ce au. Și le spun: «Nu pot să te fac bine, nu te voi vindeca, dar pot încerca să-ți mai ofer 1, 2, 3 ani». Și un asemenea caz mi-l amintesc perfect, era foarte grav, dar mi-a zis clar că el vrea să ajungă la nunta fiului său și să-și vadă nepoții. Și exact atât a mai trăit, vreo 3 ani. Iar copiii mi-au trimis apoi un mesaj foarte emoționant: «Vă mulțumim foarte mult, tata v-a apreciat foarte mult pentru ce ați făcut pentru el!»”.

Din fericire, ponderea cazurilor cu final fericit este mai mare. Și acestea îi dau puterea de a merge mai departe: „La suflet am un pacient pe care l-am operat de cancer testicular - cel mai frecvent întâlnit în rândul bărbaților între 20-40 de ani. Evoluția în general este foarte bună, dar unii pacienți fac metastaze ganglionare, ceea ce s-a întâmplat și în cazul lui. Iar la acest tip de intervenție - limfadenectomie retroperitoneală - se lezează inevitabil nervii simpatici și parasimpatici, ceea ce duce la tulburări de erecție și ejaculare. Deci acești pacienți nu mai pot face copii. A fost o operație din care nu am crezut că ieșim cu bine. Din fericire, nu doar că a mers bine, dar acum, după 7 ani, m-a sunat să-mi spună că are o fetiță și m-a întrebat dacă pot să-i fiu naș. Mi se pare o minune ca un om care era aproape condamnat la moarte, rămas fără un testicul, să fie tată acum”.

În acest context, doctorul Gherman vrea să le reamintească tuturor că un cancer descoperit în fază incipientă este un cancer nu doar tratabil, ci și vindecabil. Iar cum accesul la un diagnostic timpuriu este mult mai facil acum, ține doar de fiecare dintre noi să ne căutăm și să ne îngrijim de sănătatea noastră.

Provocările meseriei

O meserie foarte grea, cu un consum enorm atât fizic, cât și psihic. Așa definește dr. Gherman medicina, pe care însă o adoră și-i vine mănușă. Și dacă partea profesională se poate învăța, nu la fel de simplu este și cu partea umană, pe care nu toți medicii reușesc să o gestioneze: „Când ești tânăr, în primii ani, cel mai greu este să câștigi încrederea, să convingi pacientul de profesionalismul tău, că ești priceput și știi ce faci. Ulterior, când acumulezi experiență, îți dai seama că partea umană este cel puțin la fel de importantă în procesul de vindecare și de asta eu insist foarte mult ca oamenii să înțeleagă ce li se întâmplă și că o afecțiune precum cancerul nu mai înseamnă moarte. Acum se poate trăi mult și bine cu o afecțiune oncologică. Desigur, dacă operația este făcută corect, pentru că, din păcate, încă se mai face chirurgie de secol XX în multe părți ale României. Însă standardizarea procedurilor chirurgicale poate crește calitatea actului medical și reduce erorile”, amintește dr. Gherman.

La Cluj, operațiile minim invazive în urologie sunt rutină, iar oameni din toată țara bat zilnic la ușa cabinetului dr. Gherman. Oricât ar fi de pragmatic însă, dr. Vitalie Gherman nu programează nicio intervenție până nu cunoaște pacientul, nu stă de vorbă cu el și nu este convins că vrea să fie operat: „Vă spun ce e de făcut, care sunt riscurile și beneficiile, apoi hotărâți. Dacă credeți că eu sunt medicul potrivit pentru dvs., vă operez, dacă nu, nu. Eu nu operez oameni care nu sunt hotărâți. În ceea ce privește tumorile renale, de exemplu, am ajuns la un grad de experiență încât putem să scoatem doar tumora și să salvăm rinichiul - și asta minim invaziv: omul vine, se operează și în 3 zile merge acasă, cu rinichiul la loc. În contextul în care, în alte centre, li se oferă o chirurgie clasică, cu îndepărtarea rinichiului”, spune cu amărăciune medicul.

Medicul mai este de părere că medicina nu tratează boli, ci oameni - care nu sunt toți la fel: „Se pierde mult din flerul medical, nu te mai uiți la om, să te ghidezi după niște aspecte clinice. Deci cumva trebuie să revenim și la partea asta și, întorcându-ne revenind la oameni, în timpul consultației cumva ajungi și la partea empatică. Este o meserie pe care trebuie să o faci cu responsabilitate și demnitate și asta trebuie să îi și-i oferi omului: pacienții să fie tratați uman și cu demnitate. În rest, Dumnezeu ne ajută, pentru că, fără Îngerul Păzitor de Sus, nu facem nimic”, își încheie doctorul Gherman povestea.

Deși este specializat în laparoscopie și adoră această tehnică, doctorul Gherman este în procedură de acreditare și pentru efectuarea de operații asistate robotic. Pentru că este genul de medic care dă tot din punct de vedere profesional pentru pacienții săi și care se simte dator societății și oamenilor. Și vrea să le ofere cât mai mult, și cât mai bine. Pentru că asta fac medicii buni: respiră recunoștința celor pe care îi salvează. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine.

***

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient. Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Credeţi că sunt pregătite autorităţile să facă faţă codului roșu de caniculă?
Observator » Facem România Bine » #MediciBuni – Dr. Vitalie Gherman, MedLife: „În prezent, cancerul nu mai înseamnă moarte. Descoperit în fază incipientă și tratat corect, este vindecabil!”