Anchetă extinsă la spitalul Pantelimon. Procurorii verifică alte cinci decese suspecte
Cutremurul din sănătate continuă şi după arestarea celor două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon. După ce anchetatorii au strâns dovezi că unul dintre pacienţi a murit cu zile în secţia celor două, aceştia ar avea probe că încă cel puţin cinci oameni ar fi încetat din viaţă în condiţii similare. Astăzi, şefa secţiei ATI - unde procurorii suspectează practicile ucigaşe - a fost chemată din nou la audieri.
Apar tot mai multe familii care cred că şi rudele lor au murit cu zile după ce au fost puse pe lista pacienţilor "de lăsat". Procurorii de pe lângă Parchetul Bucureşti fac cercetări şi pentru alte cinci dosare de moarte suspectă.
În perioada 4 - 7 aprilie 2024, la spitalul Sf. Pantelimon au fost raportate 17 decese. Procedural s-a făcut necropsia, iar în cazul a şase decese s-au deschis dosare de moarte suspectă pentru că au fost raportate, aşa cum arată metodologia, nereguli în ceea ce priveşte rezultatele venite la necropsie.
Unul dintre cei şase este Marian Militaru, bărbatul de 54 de ani în cazul căruia procurorii au reuşit să contureze modul în care a fost răpus cu intenţie în secţia ATI. În cazul celorlalţi cinci pacienţi se fac cercetări în continuare. Procurorii au ajuns la această situaţie după ce au corelat cele cinci dosare cu perioada în care au fost raportaţi cei 17 morţi la spital.
Ce spun autorităţile
Reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti informează, marţi, că „de-a lungul timpului”, Parchetul a primit sesizări privind decese suspecte ale unor pacienţi internaţi la mai multe unităţi sanitare din Capitală, inclusiv la Spitalul Sfântul Pantelimon. Cinci astfel de dosare de moarte suspectă au fost deschise, recent, în urma morţii unor pacienţi la Spitalul Sfântul Pantelimon.
Reprezentanţii Parchetului au precizat că, ulterior dispunerii autopsiilor în cele cinci cazuri, a apărut sesizarea care face obiectul dosarului, în care era reclamată moartea a 20 de persoane. "Cei cinci sunt persoane decedate la Spitalul Sântul Pantelimon, cu privire la care s-au făcut la momentul respectiv dosare de moarte suspectă, iar ulterior ne-am dat seama că decesele provin din perioada critică. Suntem interesaţi de rezultatele celor cinci autopsii, pentru a vedea dacă sunt relevante în cauză. Nu se fac acum exhumări”, au transmis reprezentanţii unităţii de parchet.
Aceştia menţionează că autopsiile în cele cinci cazuri au fost dispuse înainte să apară sesizarea privind cele 20 de decese. Conform procurorilor, printre dosarele de moarte suspectă anchetate la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti se numără şi dosarele cu decese din spitale, declarate cazuri medico-legale conform unor criterii din Normele metodologice privind efectuarea autopsiilor. În fiecare zi, la Parchetul din Capitală sunt primite cel puţin cinci asemenea sesizări care vizează decese în spitale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰