Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Bolnavii refuză să fie internaţi sau operaţi la spitalul Pantelimon. Unii pleacă pe semnătură. Nou incident: injectomat scos din priză

Anchetă extinsă la spitalul Pantelimon. Procurorii verifică alte cinci decese suspecte. Între timp, în urma scandalului, bolnavii refuză să fie internaţi în spitalul Sfântul Pantelimon, ba unii chiar se externează pe semnătură. 

de Cristina Filip

la 13.08.2024 , 14:31

Şefa secţiei ATI a Spitalului Pantelimon, Florina Pompilian, a fost audiată marţi din nou. Nu a dorit să dea declaraţii presei, fiind însoţită de avocat. Între timp, apar tot mai multe dovezi că ar fi vorba despre mai multe morţi suspecte, nu doar una, cea a lui Marian Militaru, pacientul de 54 de ani, mort pe 4 aprile. Despre el procurorii spun că a fost ucis de doctoriţele de la ATI care i-au scăzut de două ori, intenţionat, doza de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale.

În plus, în plin scandal, managerul interimar al spitalului, Răzvan Jitianu, a fost sesizat că un injectomat, conectat la un pacient din ATI, a fost găsit scos din priză fără a exista un acord al celor responsabili, potrivit informaţiilor Observator. 

Bolnavii refuză să fie internaţi sau operaţi la spitalul Pantelimon

Vezi și

În secţia ATI de la Pantelimon ar fi fost 20 de decese suspecte în doar 2 zile. Scandalul are efecte în lanţ. Bolnavii, chiar şi în stare gravă, refuză acum să fie internaţi sau operaţi în spitalul Pantelimon. Un pacient a plecat din terapie intensivă pe semnătură.

Pe acelaşi subiect

Într-o zi normală, numărul de internări poate ajunge la 300, însă în ultima perioadă numărul a scăzut aproape la jumătate. Şi ambulanţele direcţionate către Spitalul Sf. Pantelimon au probleme pentru că cei de pe targă refuză cu desăvârşire să fie lăsaţi în Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului.

"Am avut pacienţi, cu abdomen acut, cu intervenţii chirurgicale de urgenţă sau urgenţă amânată. Pur şi simplu semnează în foaie, refuz internare, refuz operaţie, le spunem că este posibil să se ajungă la deces. Într-o gardă au fost 9 refuzuri de internare. Pe chirurgie vorbesc", a declarat Răzvan Jitianu, managerul Spitalului Sf. Pantelimo

"Azi am externat un pacient, venit alaltăieri, abia abia l-au ţinut. A stat pe ventilaţie non-invazivă, cu dificultate l-au convins că n-are unde să se ducă aşa, şi azi şi-a cerut externarea", a declarat şi Florina Pompilian şefa ATI.

Cele două doctoriţe de la ATI, Maria Miron şi Mirela Păiuş, sunt arestate preventiv pentru omor cu premeditare, măsură pe care deja au contestat-o. Asistenta care a făcut denunţul este plasată sub control judiciar pentru mărturie mincinoasă.

Nou incident la spitalul Pantelimon: injectomat scos din priză

În cursul zilei de luni, managerul spitalului Pantelimon a fost sesizat că un injectomat conectat la un pacient din ATI, cu o substantă (nu se știe încă ce) a fost scos din priză. Nu a fost anunţat medicul de gardă din AȚI şi nici directorul medical, așa cum e procedura. Conducerea a sesizat mai departe incidentul către departamentul juridic al spitalului, care urmează să stabilească dacă e nevoie să se adreseze altor instituții. Deocamdată se verifică incidentul.

Alte cinci morţi suspecte, verificate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti verifică rezultatele autopsiilor efectuate anterior în cazul a cinci morţi suspecte la Spitalul Pantelimon, au declarat surse judiciare. Nu vor fi efectuate exhumări, ci vor fi analizate documentele privind autopsiile efectuate înainte de începerea anchetei, în cazul unor persoane decedate la Spitalul Pantelimon şi pentru care s-au făcut la momentul respectiv dosare de moarte suspectă.

Pe 8 august, doctoriţele Maria Alexandra Miron, acuzată de omor calificat şi tentativă la omor calificat, şi Mirela Păiuş, acuzată de omor calificat, ambele cu premeditare, au fost arestate preventiv pentru 30 de zile. Procurorii susţin că, în lunile martie şi aprilie, doctoriţele i-au scăzut unui pacient internat la terapie intensivă, Marian Militaru, doza de noradrenalină, acesta intrând în stop cardio-respirator.

"Procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea situaţie de fapt: având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator. În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16,45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15 ml/h, la valoarea de 1 ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie", spun anchetatorii.

De asemenea, pe 4 aprilie 2024, la ora 13,17, cele două doctoriţe, "profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1 ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15,00".

Anchetatorii afirmă că, înainte ca medicii să îi scadă, pentru a doua oară, doza de noradrenalină, starea pacientului se îmbunătăţise. "Pacientul în vârstă de 54 de ani a fost internat în spital în data de 17 martie, iar pe fondul agravării stării de sănătate a fost transferat la ATI în data de 25 martie. În data de 26 martie are loc prima reducere bruscă a dozei de noradrenalină. În zilele următoare, starea pacientului s-a îmbunătăţit, el fiind chiar vizitat de familie. În data de 4 aprilie are loc a doua reducere a dozei de noradrenalină şi survine decesul", a transmis un reprezentant al Parchetului.

Cristina Filip Like

Cred că profesia asta m-a ales pe mine înainte să o aleg eu pe ea. Nu întâmplător.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Bolnavii refuză să fie internaţi sau operaţi la spitalul Pantelimon. Unii pleacă pe semnătură. Nou incident: injectomat scos din priză