Video ”E ultimul an când mai vin în România”. Cu banii dați, turiștii au făcut plajă pe munți de alge urât mirositoare
Plaja din Saturn a fost invadată de alge. Plantele marine au format munţi şi, cum stau în soare, au început să miroasă urât, spre nemulţumirea turiştilor. Autorităţile spun însă că problema nu e atât de gravă deocamdată şi susţin că algele pot fi adunate de pe malul mării doar seara, când oamenii pleacă de pe plaje.
Încă de la primele ore ale dimineţii, turiştii care au ajuns pe plajele din Saturn au trimis imagini pe Fii Observator cu grămezile de alge care le blocau accesul la mare. Din loc în loc, nisipul aproape că nu se mai vede, iar turiştii n-au încotro decât să facă slalom prin mâzga verde până la apă. Cu lopeţi şi găleţi în mâini, copiii s-au pus pe treabă: ”Viitorul ţării ... Apele Române”.
Turiști dezamăgiți de algele care au invadat plaja din Saturn
Dacă cei mici au luat-o ca pe o joacă, adulţii au fost dezamăgiţi şi furioşi că nu a intervenit nimeni. ”Să ştiţi că nu e normal, am plătit nişte bani să avem nişte condiţii, la hotel de patru stele”, se plânge un bărbat. ”Muşte, miros ... (Hotelul a răspuns) că nu e datoria lui, că e datoria Apelor Române. Dar nu vine nimeni. Banii noi i-am plătit”, adaugă el.
”E un disconfort, totuşi”, spune o femeie. ”Și un miros. Sper din tot sufletul ca mâine să fie curat”. ”E ultimul an în care mai vin în România, sunt dezamăgit total”, declară un bărbat. ”Nu ştim ce să facem, stăm cu copiii aici, în infecţiile astea, nu mi se pare normal”.
- Plaja din Saturn, invadată de alge. Turiștii sunt disperați şi spun că autorităţile nu se implică
- Cea mai scumpă fâşie de plajă e la Năvodari: loc de cearşaf, închiriat cu 200 de lei pe zi. Autorităţile nu...
- Pustiu pe litoral în plin sezon estival. Unele terase se plâng că au zile în care nu vine niciun client
Alţii au fost mai împăciuitori. ”În apă e OK, dar nu e OK ce se vede aici, pe mal, pe plajă”, crede un român. ”Sunt câteva alge, dar e totul OK. Nu ne deranjează”, mărturisește o femeie.
Deşi administratorii plajelor private au datoria să le păstreze curate, angajaţii de la Apele Române sunt obligaţi, conform legii, să cureţe algele. Nu o pot face însă pe timpul zilei. ”Vor fi luate tocmai diseară, după ce nu mai sunt turişti. În timpul zilei nu se poate interveni că le luăm cu utilajele”, explică Hristu Uzun, Apele Române. Algele nu sunt un pericol pentru sănătate, însă ”dacă rămân o noapte, două, pe căldurile astea de 30-35 de grade încep să emane un miros foarte urât”.
Munții de alge de la mal, un fenomen normal în Marea Neagră
Atunci când marea e foarte agitată, așa cum a fost în acest weekend, algele sunt smulse de pe fundul mării și sunt purtate de valuri până la mal. ”Este ceva normal. Este un fenomen normal, obișnuit, prin care lumina solară împreună cu nutrienții din Marea Neagră determină înfloriri algale - așa se numesc ele”, spune Adrian Bîlbă, biolog.
Cele mai multe alge se adună în stațiunile din sudul litoralului. Pe cât sunt de deranjante pentru turiști, pe atât sunt de sănătoase pentru biodiversitatea Mării Negre.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰