Antena Meniu Search
x

Video Freezing rain, fenomenul meteo care a transformat România într-un regat de gheaţă. Ploaia îngheţată va continua să ne dea de furcă

România a fost acoperită de gheaţă. Gerul din timpul nopţii a transformat şoselele în patinoare. Au fost Zeci de tamponări şi accidente dar din fericire nimeni nu şi-a pierdut viaţa. Atenţie, însă! Codul galben de polei este în continuare valabil până mâine în jumătatea estică a ţării.

de Redactia Observator

la 27.12.2021, 20:04

Vezi și

De la maşini, la copaci, drumuri şi trotuare, toate au fost acoperite dimineaţă de o peliculă groasă de un centimetru. Fenomenul se numeşte "freezing rain" sau "ploaie îngheţată" şi apare în momentul în care picăturile de ploaie trec printr-o pătură de aer foarte rece. Oamenii s-au chinuit zeci de minute să-şi elibereze maşinile din carcasa de gheaţă.

Ploaia înghețată a transformat șoselele în capcane pentru şoferi. Pe Drumul European 85, 5 oameni au ajuns la spital după ce şoferul unui microbuz nu şi-a dat seama că are viteză prea mare în asemenea condiţii meteo şi a intrat într-o altă maşină. 

La Constanţa, 6 maşini au fost avariate într-un intervat de câteva minute. Totul după ce un şofer a vrut să intre în curtea unei societăţi iar cei aflaţi în spatele său nu au frânat la timp. În Vaslui, 3 autoturisme s-au ciocnit şi 3 oameni au ajuns la spital. Iar în Drobeta Turnu Sverin, un tir încărcat cu electrocasnice a derapat şi a intrat într-un alt camion. Poliţiştii vă cer să fiţi foarte prudenţi dacă ieşiţi cu maşina în trafic în această perioadă.

Ploaia îngheţată va continua să ne dea de furcă

Pe acelaşi subiect

Adrian Roșioru – Poliția Rutieră Buzău: Recomandăm conducătorilor auto, înainte să plece la drum, să verifice sistemul de ventilaţie a autovehiculului, montarea anvelopelor specifice gheţei şi adaptarea vitezei.

Depunerile de polei au afectat şi mersul trenurilor. Garnitura care a plecat dimineaţă din Galați spre București a ajuns în Gara de Nord cu trei ore întârziere. Liniile au rămas fără curent din cauza gheţii.

Călător tren: Ne aflăm în Făurei de aproximativ două ore, suntem blocaţi. Sunt două vagoane de Constanţa şi patru vagoane de Braşov. Este doar unul din compartimente. Lumea aşteaptă, nu avem curent.

Mihail Pandrea, pasager: Conductorul de tren, naşul, n-a mai venit în vagon, a vrut să evite tensiunea. S-au adunat, în total, trei ore de întârziere. Când am întrebat unde putem să dăm un telefon pentru despăgubiri, ni s-a răspuns: "La ce număr vreţi dumneavoastră.", râzând.

Multe cabluri de alimentare electrică s-au rupt sub greutatea țurțurilor. 5000 de case din trei comune din Buzău au rămas fără curent.

Sorin Simiraș – electrician: Doi izolatori rupţi, smulşi din cauza la chiciură, încercăm să remediem problema.

Ploaia îngheţată va continua să ne dea de furcă, avertizează meteorologii.

Mihaela Donosa, prezentator meteo: Ploile şi lapoviţa vor duce la apariţia poleiului şi în orele următoare, motiv pentru care judeţele Buzău, Brăila, Vrancea, Galaţi şi Tulcea se vor afla sub atenţionare cod galben până mâine dimineaţa la ora 8. Tot până atunci va fi cod galben şi în Moldova şi în Carpaţii Orientali, însă pentru ninsori abundente.

Nu este singurul fenomen periculos. Ceaţa densă a redus vizibilitatea sub 50 de metri. Dovadă imaginile surprinse azi pe Autostrada Soarelui. 

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Fii Observator » Freezing rain, fenomenul meteo care a transformat România într-un regat de gheaţă. Ploaia îngheţată va continua să ne dea de furcă