Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ploaie de meteoriţi, în noaptea de joi spre vineri. Imaginile surprinse pe cerul României au fost trimise pe Fii Observator

O ploaie de stele căzătoare a putut fi observată în noaptea de joi spre vineri. Acest fenomen a avut loc din cauza atingerii unui maxim al curentului eta Aquaride. Mai mulţi oamenii au semnalat evenimenntul pe Fii Observator.

de Mihaela Uretu

la 07.05.2021 , 14:06

  • Imagini trimise pe Fii Observator
  • A fost a doua noapte de apogeu al curentului de meteori eta-Aquaride
  • Stelele căzătoare provin din coada cometei Halley

Mai mulţi cititori din Prahova, Braşov sau Bucureşti ne-au trimis imagini cu un fenomen ciudat care a putut fi observat în noaptea de joi spre vineri pe cerul României. 

Diana: Acum pe cerul României - rând de stele mişcătoare?

Toader Cristian: La ora 22:08 am observat pe cer un fenomen ciudat. Am intrat live pe Facebook dar nu se vede prea bine. Era o coloană de lumini interminabilă. Nu știu ce a fost dar cred că a mai văzut cineva. Vă scriu din comuna Cioranii de Jos, judeţul Prahova. 

Vezi și

Nicolae: Filmat pe cer în jur de ora 21:50, zona Baba Novac - Bucureşti. 

Pe acelaşi subiect

Via Fii Observator: Salut! Acum pe deasupra Predealului pe cer se observă un mare şir de stele care merg spre Brașov fără să se audă vreun zgomot sau altceva cunoscut nouă. În prima parte erau 12 iar după, la 5 minute au urmat încă 100. 

Lavinia: În oraşul Ocna Sibiului am sesizat pe cer în jurul orei 22:00 obiecte neidentificate care mergeau în linie dreaptă.  Erau foarte multe şi mergeau în linie perfectă, nu se vedea de unde pornesc, erau destul de aproape de pământ.

Stelele căzătoare au împânzit cerul României, fiind vizibili în jur de 40 de meteori pe oră

Sunt doar o parte din mesajele primite pe Fii Observator. În realitate a fost vorba despre ploaia de stele căzătoare care provin din coada cometei Halley. Potrivit specialiştilor, acest fenomen a avut loc din cauza atingerii unui maxim al curentului eta Aquaride. Stelele căzătoare au împânzit cerul României, fiind vizibili în jur de 40 de meteori pe oră. 

Celebra cometă Halley poate fi observată pe Pământ o data la fiecare 76 de ani. Cometa a fost văzută ultima oară în 1986 şi va mai putea fi observată în 2061. Numele de Eta- Aquaride vine de la faptul că originea aparentă a meteorilor  este constelaţia Vărsătorului (Aquaris). 

Recent, pe cerul României au fost surprinse şi alte fenomene astronomice. La sfârșitul lunii aprilie un alt fenomen astronomic spectaculos a fost vizibil şi în România. Lyridele, ploaia de stele căzătoare, a putut fi observată cel mai bine în nopţile din perioada 22-24 aprilie 2021. 

La sfârşitul lunii martie a avut loc prima superlună din această primăvară. Atunci Satelitul natural al Pământului a putut fi observat,  mai strălucitor şi cu până la 29% mai mare decât de obicei.

Alte fenomene astronomice vizibile în anul 2021

22 – 23 aprilie Maximul curentului de meteori Liridele (ZHR = 20);

6 – 7 mai Maximul curentului de meteori Eta Aquaridele (ZHR = 60);

10 iunie Eclipsă inelară de Soare (parțială);

21 iunieSolstiţiul de vară;

28 – 29 iulie Maximul curentului de meteori Delta Aquaridele (ZHR = 20);

2 august Planeta Saturn la opoziţie (vizibilă toată noaptea);

12-13 august Maximul curentului de meteori Perseidele (ZHR = 60 – 100);

19 august Planeta Jupiter la opoziţie (vizibilă toată noaptea);

14 septembriePlaneta Neptun la opoziţie (vizibilă toată noaptea);

22 septembrieEchinocţiul de toamnă;

21 – 22 octombrie Maximul curentului de meteori Orionidele (ZHR = 20);

19 noiembrieeclipsă parțială de Lună – vizibilă din America de Nord, nord-vestul Europei şi Africii, Asia, Australia şi Oceanul Pacific;

29 octombriePlaneta Venus la elongaţie estică maximă – seara;

5 noiembrie Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea);

17 – 18 noiembrieMaximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15);

4 decembrie eclipsă totală de Soare – totală în Antarctica şi în sudul oceanului Atlantic; în Africa de Sud va fi vizibilă o eclipsă parţială de Soare;

13 – 14 decembrieMaximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 120);

21 decembrieSolstiţiul de iarnă.

- material realizat cu informaţii primite pe Fii Observator -

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Mihaela Uretu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Fii Observator » Ploaie de meteoriţi, în noaptea de joi spre vineri. Imaginile surprinse pe cerul României au fost trimise pe Fii Observator