Video Geminidele. Ploaia de stele, cea mai vizibilă duminică noapte. Pot fi văzute şi 120 de stele căzătoare pe oră
Geminidele pot fi observate cel mai bine duminică seară pe cerul Româniai, anunţă Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
"Ploaia de stele" se vede cel mai bine în 13-14 decembrie
Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu: "În ziua de 13 spre 14 decembrie 2020, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf lăsate de asteroidul acitv (3200) Phaethon. La contactul cu atmosfera particulele de praf vor aprinde gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer: steaua căzătoare. Majoritatea stelelor cazătoare din perioada 4-17 decembrie par a veni din constelaţia Gemini (Gemenii), acesta fiind motivul pentru care se numesc „Geminide”. Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenți decât alți meteori și foarte luminoși. Astfel vor apărea „bolizi” (meteori foarte strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele"
Conform specialiștilor Observatorului Astronomic, stelele căzătoare se observă fără instrument astronomic. În timpul maximului se pot vedea maxim 120 de stele căzătoare pe oră
Fenomene astronomice până la finalul anului 2020
13 – 14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 120); provin din asteroidul 3200 Phaeton
14 decembrie – Eclipsă totală de Soare. Fenomen invizibil din România;
17 decembrie – Luna în conjuncţie cu planetele Jupiter şi Saturn;
21 decembrie – Solstiţiul de iarnă, ora 12.02; începutul iernii astronomice
21 decembrie – Planetele Jupiter şi Saturn în conjuncţie (seara); Evenimentul nu a mai avut loc din anul 2000; cele două planete luminoase vor apărea la un arc de numai 7 minute una de cealaltă, pe cerul nopţii, vor părea ca o planetă dublă luminoasă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰