Antena Meniu Search
x

Video "Vrem să ne întoarcem la şcoală la noi". Lipsa unui aviz îi împiedică pe elevi să revină în clase: lucrările sunt blocate de 8 luni

750 de elevi ai şcolii Ferdinand din Capitală aşteaptă de opt luni ca imobilul din care au fost mutaţi să fie reabilitat şi să se întoarcă în clase. Lucrările nu au început însă şi nici nu se ştie când vom vedea primii muncitori pe şantier. Şcoala este acum loc de cazare temporar pentru refugiaţi. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 07.04.2022, 08:18

Vezi și

"Vrem să ne întoarcem la şcoală la noi, vă rog frumos. Este foarte greu aici. Suntem departe, noi suntem în partea cealaltă. Ne-a închis, a zis că face renovări, nu se face nimic, nu ştiu de ce ...", se plânge o bunică. Părinţii elevilor de la şcoala Ferdinand I din Bucureşti sunt revoltaţi pentru că de toamna trecută sunt nevoiţi să îi ducă pe copii la o altă unitate de învăţământ. Oficialii spun că imobilul trebuie reabilitat înainte să găzduiască din nou cursuri. Deocamdată, nici urmă de muncitori, deşi au trecut mai bine de 6 luni de când stă închisă. 

"Ce să renoveze? Nici nu s-a apucat de ea. Până când or termina şcoala aici ... Un an, doi, trei, patru, cinci", spune un paznic.  

Lipsa unui aviz amână începerea lucrărilor

"În urma expertizei tehnice a reieşit foarte clar ca în primul rând trebuie făcut un proiect de consolidare, apoi acela de anvelopare termică. Fiind monument istoric, avem nevoie de autorizaţie de construire care să includă aviz de la Ministerul Culturii. Nu pot sa dau o estimare", a declarat Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2. Fără acest aviz, lucrările nu au cum să înceapă. Şi chiar dacă l-ar avea, spaţiul este acum folosit pentru a ajuta refugiaţii ucraineni.

Pe acelaşi subiect

Şcoala, centru de tranzit pentru refugiaţi

În acest moment, şcoala Ferdinand I a devenit centru de tranzit pentru refugiaţi. Câteva sute de femei din Ucraina, împreună cu copiii lor, primesc ajutor zilnic aici. Iar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă spune în continuare că nu există niciun pericol pentru clădirea încadrată în gradul 2 de risc seismic. 

Părinţii cer măsuri urgente din partea autorităţilor pentru că lista neajunsurilor este mare în noua şcoală, spun ei. "Şcoala la care am fost relocaţi este la o distanţă foarte mare faţă de vechea locaţie, sunt părinţii din circumscripţie pe o distanţă pe care o făceau în 5 minute ... Acum o parcurg în 30 de minute. Nu avem spaţiu suficient aici. Nici măcar pentru programul laptele şi cornul nu avem spaţiu de depozitare", povesteşte un tată. 

"Nu putem să le furăm copiilor dreptul la educaţie de calitate, în primul rând! Una dintre problemele cele mai mari este reducerea orelor la 40 de minute. În toamnă au fost multe promisiuni, dar nu s-au concretizat niciodată", adaugă o mamă.  

De la Primărie, lucrurile se văd altfel. "O să se monteze structuri modulare în vecinătatea şcolii", susţine Liliana Costinean, directorul şcolii Ferdinand. "Spaţiul este suficient în acest moment la şcoala 25", consideră primarul Radu Mihaiu. "Cea mai mare bucurie va fi când se vor începe lucrările la clădirea şcolii noastre!", spune Liliana Costinean.

Lucrările ar putea începe, cel mai devreme, în această vară, ceea ce înseamnă că noul an şcolar îi va găsi pe elevi tot în clădirea actuală. 

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Fii Observator » "Vrem să ne întoarcem la şcoală la noi". Lipsa unui aviz îi împiedică pe elevi să revină în clase: lucrările sunt blocate de 8 luni