Video Alimentul care nu lipsește de pe mesele românilor. În medie, consumăm şi 100 kg pe an, de persoană
Ziua mondială a cartofului. Ocazie numai bună să spunem câteva lucruri interesante despre el. Există peste cinci mii de soiuri în lume şi cel puţin 2.000 de reţete. Deşi cartofii prăjiţi sunt preferaţii tuturor, la noi în ţară sunt la modă acum piureurile cu trufe.
Cartoful este rege în restaurantele şi în bucătăriile noastre. Chiar dacă unii îl ţin la distanţă de teama kilogramelor în plus, pare să fie irezistibil până la urmă - o confirmă statistica.
Un român consumă anual 100 de kilograme de cartofi, iar cartoful prăjit este vedeta. În Capitală, în locaţii unde se vinde acest aliment, se cumpăra aproximativ câteva tone pe zi.
"Se spală, se feliază, se prepară în doi timpi. Împreună cu sosuri aromate, sosuri condimentate, picante. Diverse extra brânzeturi sau carne şi sosuri savuroase. Ne-am extins şi din ce în ce mai mulţi clienţi preferă cartofii proaspeţi prăjiţi", a transmis Gina Stancu, manager de proiect restaurant.
Cum consumă românii acest aliment
O porţie de cartofi prăjiţi costă între 8 şi 20 de lei. Noua fiţă este piureul cu trufe.
"Este foarte solicitat, merge foarte bine cu un steak. Mai avem piureul de cartofi cu feta, cartofii franţuzeşti, cartofii noi, înăbuşiţi cu usturoi verde, clasicii cartofi cu rozmarin la cuptor, practic cartoful este cea mai vândută garnitură din restaurante", a explicat Alexandra Dragne, proprietar de restaurant.
Dacă vrem şi sănătate de la cartofi, ne aşteaptă o provocare - ar fi bine să nu îi decojim.
"Cartoful este foarte subestimat pentru că vine cu o sursă de carbohidraţi complecşi. Este bogat în potasiu mai mult decât o banană şi oferă sațietate", potrivit lui Fabius Antal, specialist în nutriţie.
Peste un miliard de oameni mănâncă în fiecare zi cartofi cultivaţi în peste 120 de țări. În Turcia, de exemplu, localnicii pregătesc de ziua cartofului o specialitate. Cartofi copți, umpluţi cu brânză, măsline sau varză.
România produce, însă, tot mai puţini cartofi. Anul trecut am avut cea mai mică producţie din ultimul deceniu. Dar cererea creşte mereu. Am importat cartofi de 79 de milioane euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰