Antena Meniu Search
x

Curs valutar

RECORD! Doi italieni au ajuns la 8.611 metri înălțime! Este cel mai periculos loc din lume!

La 31 iulie 1954, italienii Achille Compagnoni și Lino Lacedelli, au reușit prima ascensiune a muntelui K2 (8.611 m), al doilea munte ca înălțime din lume, fiind depășit de Everest cu 237 m și depășind la rândul său pe Kanchenjunga cu 14 m se arată în ediția 2012 a Cărții Recordurilor.

de Redactia Observator

la 17.11.2015 , 08:59

 La 31 iulie 1954, italienii Achille Compagnoni și Lino Lacedelli, au reușit prima ascensiune a muntelui K2 (8.611 m), al doilea munte ca înălțime din lume, fiind depășit de Everest cu 237 m și depășind la rândul său pe Kanchenjunga cu 14 m se arată în ediția 2012 a Cărții Recordurilor. Cei doi alpiniști italieni făceau parte din expediția condusă de profesorul geolog Ardito Desio.

Profesorul Ardito Desio efectuase, în 1953, o vizită în regiune pentru a aduna cât mai multe informații. A urcat la tabăra de bază, de unde a studiat cu mare atenție creasta Abruzzi de-a lungul căreia urma să-și croiască drumul expediția italiană, se arată pe www.turistmania.ro.

Expediția a fost finanțată de Consiliul Național de Cercetări și Comitetul Olimpic Italian. Totodată, o comisie a Clubului Alpin Italian a selecționat un lot de 23 de alpiniști, a căror vârstă nu cobora sub 23 de ani și nu depășea 47 de ani.

Articolul continuă după reclamă

K2 este considerat cel mai dificil și totodată cel mai periculos munte din lume. Muntele se afla în masivul Karakorum, Pakistan, în Asia Centrală, regiunea Baltoro (lângă al doilea ghețar din lume ca extindere și lungime), la aproximativ 10 zile de mers pe jos din ultima localitate, Ascole.

Se pare că primul european care a văzut ''Muntele Mare'' (''Chogori'' în dialectul local) a fost topograful englez Montgomery, în 1852. Au fost organizate, până la începutul secolului XX, numeroase expediții ce vizau împrejurimile, însă niciuna nu a abordat ideea cuceririi acestui munte.

Prima tentativă de ascensiune a avut-o, în 1902, un grup de alpiniști, condus de dr. Jacot-Guillarmond, care a afirmat într-o lucrare, că al doilea munte al lumii poate fi urcat pe creasta sa nord-estică.

Pe baza acestei afirmații Luigi Amedeo di Savoia, duce de Abruzzi, explorator și alpinist, a întreprins o expediție în acest sens. Nu a reușit ascensiunea, însă expediția sa a adus numeroase date noi despre K2 și împrejurimi, dar și o documentație fotografică importantă, care a stat la baza viitoarelor ascensiuni, potrivit www.turistmania.ro.

La 23 iunie 1986, Wanda Rutkiewicz (Polonia) a devenit prima femeie care a urcat pe K2.

Sursa: agerpres.ro

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Inedit » RECORD! Doi italieni au ajuns la 8.611 metri înălțime! Este cel mai periculos loc din lume!