Antena Meniu Search
x

Video După o carieră decorată în Poliție și Jandarmerie, Gabriel a ajuns "generalul grătarelor" de pe litoral. "Am ajuns să fac ce îmi place"

A dat uniforma de poliţie pe şorţul de bucătar. Unul dintre cei mai îndrăgiţi poliţişţi din Constanţa, erou decorat cu Virtutea Militară, nu mai aruncă rău-făcătorii după gratii, ci micii pe grătarul încins în staţiunea Mamaia. Cel care a fost în slujba legii mai bine de treizeci de ani a mai avut o misiune de sufllet înainte de pensie: astă-iarnă a salvat bâtrâna care a sunat la 112 să se plângă că moare de frig şi de singurătate în casă. 

Cristina Niță
de Cristina Niță

la 03.09.2023, 16:09

Vezi și

O viaţă liniştită la pensie nu e pentru oricine. Asta şi-a spus şi Gabriel Enache după o carieră glorioasă de 30 de ani în Poliţie şi Jandarmerie. Aşa că şi-a suflecat mânecile şi a trecut la treabă: în faţa unui grătar încins, sfârâie pentru turişti cei mai buni mici din Mamaia. 

Gabriel Enache, fost jandarm: "La întâlnirile cu colegii, cu camarazii, când plecam pe undeva, eu eram cel care iniţia această nebunie şi de a aici a început pasiunea. Am îmbinat utilul cu plăcutul şi am ajuns pe această locaţie superbă să fac ce îmi place sufleteşte." 

Proprietarul terasei, bun prieten al fostului jandarm, este extrem de încântat de noul său angajat. Crede că treccerea de la aruncatul hoţilor după gratii la rumenitul micilor pe grătar îi prieşte.

Paul Marin, administrator de terasă: "Gabi a avut grijă şi de securitate. Deci uite aşa era. Cu ochii peste tot, un ochi pe grătar, un ochi la oameni. Defect profesional, dar pentru mine a fost mânuşă. Dacă aveam 10 cum e Gabi, conduceam Mamaia." 

Pe acelaşi subiect

Generalul grătarelor de pe litoral a adaptat şi meniul: "Micii polițiști", "micii jandarmi" și "fripturile perpelite cu simțul datoriei" fac deliciul turiştilor..

Gabriel Enache, fost jandarm: "A fost o găselniţă a mea ca să dau o nuanţă la ce fac. Lumea m-a mai auzit pe aici sunt şi persoane care m-au recunoscut, mulţi au luat mici chiar din curiozitate." 

Reporter: "Cum sunt micii făcuţi de el?"

Client: "Extraordinari. Vă recomand." 

O carieră decorată

Excelenţa a fost mereu parte din fişa postului. Gabriel şi-a început cariera în 1992 şi a lucrat 15 ani în Jandarmerie, dintre care 8 în trupele antitero. Una dintre cele mai cunoscute misiuni ale sale este cea din anul 1996 de la Sala Sporturilor, când un bărbat a venit cu o butelie de gaz şi a ameninţat că aruncă totul în aer.

Gabriel Enache, fost jandarm: "Am ajuns la faţa locului, ne-am dat seama care e situaţia şi a fost imobilizat în foarte scurt timp încât să nu aibă timp de reacţie."

Pentru curajul său, a fost decorat de preşedintele României cu "Virtutea Militară". S-a alăturat apoi poliţiei din Constanţa, unde a lucrat cu pasiune timp de 15 ani. Ultima misiune de suflet a bărbatului a fost în ianuarie anul acesta, când o bătrânică a sunat la 112 pentru a se plânge că moare de frig, de foame şi de singurătate.

Gabriel Enache, fost jandarm: "A fost probabil o întâmplare fericită că eu am ajuns la cazul respectiv şi am avut iniţiativa, eu şi colegii, de a o ajuta. De la a cumpăra o butelie, de a-i plăti curentul, alimente."

Tot cu ajutorul lui Gabriel, bunica s-a mutat într-un cămin, unde este vizitată des de cel care, dincolo de curaj, nu a uitat niciodată să fie om.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Inedit » După o carieră decorată în Poliție și Jandarmerie, Gabriel a ajuns "generalul grătarelor" de pe litoral. "Am ajuns să fac ce îmi place"