Antena Meniu Search
x

Informaţii despre Marea Neagră pentru copii şi adulţi. Curiozităţi şi detalii uimitoare

Anual, circa un milion de români îşi petrec vacanţa de vară pe litoralul românesc al Mării Negre, iar anul acesta nu pare să fie excepţie de la regulă, astfel că este momentul să aflăm detalii inedite despre Marea Neagră.

de Redactia Observator

la 16.04.2024, 18:50

Litoralul românesc al Mării Negre atrage în fiecare an o mulţime de turişti
Litoralul românesc al Mării Negre atrage în fiecare an o mulţime de turişti - Profimedia
  • Litoralul românesc al Mării Negre atrage în fiecare an numeroşi turişti.

Deşi România şi-a deschis masiv graniţele în ultimii ani, mulţi români continuă să prefere, din diferite motive, să-şi petreacă vacanţa de vară pe litoralul românesc al Mării Negre.

Vorbim despre motive dintre cele mai diferite, de la drumul scurt pe care îl au de făcut anumiţi români până pe litoral şi până la programele implementate de autorităţi pentru a menţine atractiv litoralul românesc al Mării Negre.

De ce Marea Neagră se numeşte aşa

Deşi mulţi români preferă să-şi petreacă vacanţa de vară la malul Mării Negre, puţini ştiu de ce aceasta poartă o asemenea denumire. Dar specialiştii susţin că există chiar o explicaţie ştiinţifică pentru care Marea Neagră poartă denumirea respectivă.

Pe acelaşi subiect

Concret, ar fi vorba despre un strat dens de hidrogen sulfurat care produce sedimente şi s-ar afla la o adâncime de circa 150-200 de metri. Asta înseamnă că sulfatul feros şi calciul sunt două elemente care redau mării culoarea închisă.

Ce ştim şi ce nu ştim despre Marea Neagră 

La momentul actual, se cunosc foarte multe detalii despre Marea Neagră. Inclusiv ideea conform căreia Marea Neagră a avut, în vremuri de mult apuse, apă dulce. Apa Mării Negre s-a transformat într-o apă sărată după ce o furtună puternică a provocat revărsarea apei din oceanul planetar în Marea Neagră.

O altă informaţie pe care o ştim despre Marea Neagră este aceea conform căreia Marea Neagră este considerată o mare prietenoasă. Conform specialiştilor, asta înseamnă că, în mod normal, vietăţile şi plantele care trăiesc în Marea Neagră nu pun în pericol vieţile oamenilor.

În Marea Neagră este imposibil să găsim rechini, animale veninoase sau plante periculoase.

Informaţii despre Marea Neagră pentru copii

Copiii din întreaga lume pot afla diferite informaţii interesante despre Marea Neagră, informaţii care să îi ajute în procesul educativ sau care să le ofere dezvoltarea bagajului informaţional.

Printre altele, despre Marea Neagră se ştie că are o formă relativ ovală, o suprafaţă de 413.488 de kilometri pătraţi, o adâncime medie de 1.271 de metri şi o adâncime maximă de 2.258 de metri.

Animale care trăiesc în această mare

În partea românească a Mării Negre există 131 de specii de peşti, dar există şi mai multe specii de peşti în zona litoralului bulgăresc, în zona litoralului turcesc sau în zona litoralului ucrainean. Vorbim despre delfini, macrou, hering şi aşa mai departe.

Conform merahotels.ro, în Marea Neagră mai există meduze, crabi, raci, dar şi o specie de rechin numită Katran şi care trăieşte departe de orice intersectare cu omul, respectiv în zonele cele mai reci ale Mării Negre.

Cele mai cunoscute oraşe de la Marea Neagră

Constanţa, Mangalia şi Năvodari sunt cele trei oraşe din România considerate drept oraşe cunoscute şi care să aibă deschidere la Marea Neagră. La nivel internaţional, însă, situaţia este mult mai complexă.

Spunem asta pentru că există oraşe mult mai mari care au deschidere la Marea Neagră. Ne gândim la Istanbul (Turcia), oraş care are în jur de 14 milioane de locuitori, sau de Samsun (Turcia) ori Odessa (Ucraina), oraşe care au peste un milion de locuitori fiecare, respectiv sunt cam de 4-5 ori mai mari decât Constanţa.

Curiozităţi şi detalii incredibile despre Marea Neagră

Printre cele mai spectaculoase curiozităţi despre Marea Neagră este şi informaţia conform căreia pe fundul mării există un adevărat muzeu. Asta pentru că la adâncimi foarte mari, de peste 2.000 de metri, din cauza lipsei de oxigen, epavele sunt perfect conservate. Există chiar şi numeroase specii de peşti care au scheletul intact.

Pe de altă parte, un alt detaliu incredibil este că la Marea Neagră s-au înregistrat inclusiv valuri tsunami. Incidentul s-a produs în 1901, în zona oraşului Mangalia, valurile tsunami fiind cauzate de un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter, cutremur produs în zona oraşului Şabla, din Bulgaria. Totuşi, specialiştii dau asigurări că un astfel de cutremur, coroborat cu valuri tsunami, este puţin probabil să se mai producă în viitorul apropiat sau chiar mediu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Inedit » Informaţii despre Marea Neagră pentru copii şi adulţi. Curiozităţi şi detalii uimitoare