Meniu
Search
x

Masa de șah a lui Nicolae Ceaușescu, scoasă la licitație pentru un preț de pornire de 500 de euro

O bucăţică de istorie în propria sufragerie. Puteţi face asta, dacă licitaţi pentru tabla de şah care i-a aparţinut dictatorului Nicolae Ceauşescu. O tablă proiectată parcă pentru un gigant, cu piese imense despre care istoricii spun că arată megalomania unuia dintre cele mai negre personaje din istoria ţării noastre.

De Andre Rotaru la 29.09.2020, 23:00
Vezi și
  • Specialiștii se așteapă ca masa de șah să fie vândută cu peste 1.000 de euro.
  • Licitația ar urma să aibă loc joi.

Aşa arată masa de şah la care în urmă cu mai bine de 30 de ani stătea Nicolae Ceauşescu. A fost făcută cel mai probabil la Arad, special pentru fostul dictator. Iar după căderea comunismului, a intrat în posesia statului.

Trei decenii mai târziu, pentru suma potrivită, oricine poate avea masa fostului dictator în propria sufragerie. 

Alina Panico, reprezentantă casă de licitații: Masa de şah din fosta colecţie a lui Nicolae Ceauşescu va porni în licitaţia de joi de la preţul de 500 de euro.

Preţul ar putea trece de o mie de euro, sumă considerată mică de experţi, mai ales că obiectele care au aparţinut cuplului Ceauşescu sunt vânate acum de colecţionari. 

Alina Panico, reprezentantă casă de licitații: Colecţionarii şi investitorii nu doar că pot să aibă o piesă provenind dintr-o colecţie celebră, dar pot să şi investească având în vedere că piesa îşi va spori valoarea în timp.

Ceauşescu ar fi descoperit sportul minţii în anii pe care i-a petrecut în închisoare. 

Tudor Vişa, doctor în istorie: În cadrul închisorii s-a improvizat un joc de șah, cu piese și o tablă desenată. Pavel Câmpeanu s-a remarcat ca cel mai bun dintre jucătorii din acel grup. Ceaușescu a pierdut și Câmpeanu povestise că a fost destul de deranjat de felul în care a suportat înfrângerea respectivă. Totuși, șahul a rămas o pasiune pentru Ceaușescu.

De altfel, juca alături de membri importanţi din partid, miniştri şi personalităţi externe ale vremii. 

Tudor Vișa, doctor în istorie: Sunt niște imagini în care e văzut jucând șah cu Yasser Arafat, marele lui prieten. La Muzeul Ceaușeștilor din Bulevardul Primăverii era un joc de șah, din marmură oferită de un șef de stat străin.

Licitaţia pentru tabla de şah a fostului lider comunist va avea loc joi. Până atunci, ea poate fi vizitată gratuit de public. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Inedit » Masa de șah a lui Nicolae Ceaușescu, scoasă la licitație pentru un preț de pornire de 500 de euro

Breaking News

Joe Biden avertizează asupra riscului unei "apocalipse" nucleare: "Există, pentru prima dată de la criza...

Joe Biden avertizează asupra riscului unei "apocalipse" nucleare: "Există, pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba, o amenințare directă"