Antena Meniu Search
x

Video Tradiţii şi obiceiuri străvechi de Sfântul Andrei, păstrate și astăzi

În ultima zi a lunii noiembrie, creștinii îl sărbătoresc cu mare fast pe Sfântul Andrei. Acestă zi este plină de tradiții și obiceiuri pe care, în special oamenii de la ţară, le respectă cu strictețe. În materialul ce urmează vă prezentăm cum fac fetele din Maramureş să-şi viseze ursitul în noaptea de dinaninte de Sfântul Andrei.

Vezi și
  • Fetele de măritat abia așteaptă venirea serii ca să-și poată afla ursitul

Ajunul de Sfântul Andrei aduce multe emoţii pentru fetele și femeile din toată țara. În unele sate din Bucovina și Maramureș, fetele de măritat abia așteaptă venirea serii ca să-și poată afla ursitul. Asta în timp ce femeile se ocupă de protecția casei și a gospodăriei pentru anul ce va urma. 

Femeie in costum popular: Cu aţa le legăm toate. Foarfecele de tuns oile, ca să nu le mănânce lupii şi ursul. Fusul, să nu lucrăm cu lâna, să nu toarcem pentru a face halube, foarfecele cu care croim pânza.

După ce a legat toate obiectele, femeia le-a pus la uşă. 

Femeie in costum popular: Astea le punem aici cu vârful în jos, aşa. 

Femeia, din Călinești, Maramureş, şi-a chemat apoi la ea două nepoate, numai bune de măritat.

Femeie in costum popular: Amu, fete, bine că aţi venit în seara asta la mine că acum vă voi arăta cum să faceţi voi amu dendreluşă...ca să vă găsiţi ursita. Să vedeţi cu cine vă veţi mărita.

Şi ca ursitul să apară în vis, turta se frământă pe muţeşte cu apă făină şi... multă sare. 

Femeie in costum popular: Aloatul e gata.

Turta se coace în cuptor cu lemne adunate numai de pe râu.

Femeie in costum popular: Vă veţi culca la noapte cu capul pe ea. Şi când o să vă fie sete noaptea o să visaţi că o să vină un băiat să vă aducă apă. Şi acela va fi bărbatul. Amu mereţi şi vă culcaţi! 

Visul în care ursitul apare cu un pahar de apă va fi visat numai dacă măritișul va avea loc în perioada ce urmează postului. 

Tradiţia spune că dacă viitorul soț refuză să apară în vis aducând apă de băut, atunci fata va mai trebui să aștepte cel puțin un an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Inedit » Tradiţii şi obiceiuri străvechi de Sfântul Andrei, păstrate și astăzi