Antena Meniu Search
x

Oamenii, mai frumoşi când poartă mască. Un studiu al britanicilor arată că faţa acoperită ne face mai atractivi

Ultimii doi ani ne-au învăţat să trăim într-un alt mod, iar masca de protecţie face deja parte din viaţa noastră. Indispensabilă deja, ne foloseşte în magazine, restaurante, teatre sau săli de cinema. O folosim în mijloacele de transport în comun, la birou şi chiar şi la frizer. Deşi acest lucru a început să nu ne mai placă, un studiu recent arată că masca mai are şi o altfel de contribuţie. Mai exact, cercetătorii au descoperit că masca ne face să părem mai atractivi atunci când o purtăm.

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 14.01.2022, 11:23

Cercetătorii de la Universitatea din Cardiff au fost surprinși să descopere că atât bărbații, cât și femeile au fost apreciați ca arătând mai bine atunci când masca le ascunde jumătatea inferioară a feței. Ei au descoperit, de asemenea, că o față acoperită cu o mască chirurgicală de unică folosință ar fi probabil considerată cea mai atrăgătoare variantă, potrivit The Guardian.

Dr. Michael Lewis, un cititor de la școala de psihologie a Universității Cardiff și un expert în mimică, a spus că cercetările efectuate înainte de pandemie au descoperit că măștile medicale reduc atractivitatea deoarece sunt asociate cu boala. „Am vrut să testăm dacă acest lucru s-a schimbat de când acoperirile feței au devenit omniprezente și să înțelegem dacă tipul de mască a avut vreun efect. Studiul nostru sugerează că fețele sunt considerate cele mai atractive atunci când sunt acoperite de măști medicale. Acest lucru se poate datora faptului că ne-am obișnuit ca lucrătorii din domeniul sănătății să poarte măști albastre și acum le asociem cu persoane care au profesii medicale sau de îngrijire. Într-un moment în care ne simțim vulnerabili, s-ar putea să găsim liniștitoare purtarea măștilor medicale și, prin urmare, ne simțim mai pozitivi” a spus el.

Mai frumoşi cu mască

Prima parte a studiului a fost efectuată în februarie 2021, moment în care populația britanică s-a obișnuit să poarte măști în anumite circumstanțe. Patruzeci și trei de femei au fost rugate să evalueze pe o scară de la 1 la 10 atractivitatea imaginilor cu fețe masculine fără mască, apoi purtând o mască de pânză simplă, o mască medicală albastră și ținând o carte neagră simplă care acoperă zona inferioară a feţei.

Participanții au spus că cei care poartă o mască de pânză sunt semnificativ mai atractivi decât cei fără măști sau ale căror fețe au fost parțial ascunse de carte. Dar masca chirurgicală, care era doar un tip normal, de unică folosință, îl făcea pe purtător să arate și mai bine. „Rezultatele sunt contrare cercetărilor pre-pandemice în care se credea că măștile îi făceau pe oameni să se gândească la boli și că persoana ar trebui evitată”, a spus Lewis.

Rezultatele primului studiu au fost publicate în revista Cognitive Research: Principles and Implications. A fost realizat un al doilea studiu, în care un grup de bărbați se uită la femei care poartă măști; acesta încă nu a fost publicat, dar Lewis a spus că rezultatele au fost în general aceleași. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Inedit » Oamenii, mai frumoşi când poartă mască. Un studiu al britanicilor arată că faţa acoperită ne face mai atractivi