Antena Meniu Search
x

Suma colosală cu care s-a vândut un tablou realizat de pictorul austriac Gustav Klimt. Record de preţ pentru o licitaţie organizată în Europa

Suma colosală oferită pe un tablou realizat de pictorul austriac Gustav Klimt. Portretul unei femei nenumite a fost vândut pentru 108,4 milioane de dolari, stabilind un nou record de preţ pentru o operă de artă adjudecată la o licitaţie organizată în Europa, a precizat casa de licitaţii Sotheby's, cu sediul la Londra, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

de Redactia Observator

la 28.06.2023, 10:29

Record de preţ pentru o licitaţie organizată în Europa
Suma colosală cu care s-a vândut un tablou realizat de pictorul austriac Gustav Klimt - Profimedia

Tabloul, căruia i-a fost atribuit un preţ de pornire de 65 de milioane de lire sterline (82,9 milioane de dolari), a fost adjudecat după 10 minute de confruntare intensă a ofertelor, iar licitatoarea Helena Newman, directoarea secţiei de artă modernă şi impresionistă de la Sotheby's, a prelungit ofertarea finală prin adaosuri de jumătate de milion de lire sterline.

Descrisă de Newman ca ''un tur de forţă tehnic, care abundă în experimente ce forţează graniţele, precum şi o odă sinceră pentru frumuseţe absolută'', pictura, intitulată ''Dame mit Fächer'' (''Doamna cu evantai''), se afla încă pe şevaletul din studioul lui Klimt în momentul morţii artistului în februarie 1918.

''Este o operă de maturitate artistică şi reuneşte toată abilitatea tehnică şi exuberanţa creativă care îi defineşte cele mai importante creaţii'', a spus ea.

Tabloul, vândut pentru 108 milioane de dolari

Sunetul ciocanului care a marcat finalizarea vânzării la 74 de milioane de lire sterline a atenuat tensiunea, declanşând o expiraţie colectivă în sala de licitaţii şi o rundă de aplauze. Preţul final de vânzare include taxele şi comisioanele aferente. Tabloul a fost achiziţionat de o firmă de consultanţă artistică cu sediul la Hong Kong, care a licitat în numele unui colecţionar din acest oraş asiatic.

Recordul anterior de preţ pentru un tablou vândut la o licitaţie în Europa a fost înregistrat în 2008, când ''Le Bassin Aux Nympheas'', semnat de Claude Monet, s-a vândut contra sumei de 80,4 milioane de dolari, în timp ce recordul pentru o operă de artă indiferent de tipul acesteia, vândută la licitaţie în Europa, a fost stabilit de sculptura în bronz ''Walking Man I'', semnată de Alberto Giacometti, care s-a vândut cu 104,3 milioane de dolari în 2010.

Potrivit casei Sotheby's, tabloul vândut marţi este unul dintre puţinele portrete realizate de Gustav Klimt care fac parte din colecţii private. A devenit acum cea mai scumpă operă de artă a lui Klimt vândută la licitaţie la nivel global.

Ultima dată, a fost scoasă la licitaţie în urmă cu aproape 30 de ani, când a fost achiziţionată de familia celui mai recent proprietar contra sumei de 11,6 milioane de dolari, potrivit casei de licitaţii Sotheby's. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Inedit » Suma colosală cu care s-a vândut un tablou realizat de pictorul austriac Gustav Klimt. Record de preţ pentru o licitaţie organizată în Europa